reklama

Ako sa zblázniť

(Návod pre bojovníkov s konvenciou)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Beethoven, Lincoln, van Gogh, Styron, Balzac... Jedno je isté - medzi ľuďmi s mentálnymi problémami sme v dobrej spoločnosti. Dedičnosť hrá v etiológii šialenstva dôležitú úlohu, no odhodlaní a usilovní jedinci si tento stav dokážu privodiť aj vlastnou snahou. Tak som sa rozhodla využiť moje znalosti z psychológie konštruktívnym spôsobom a chtivým potenciálnym bláznom trochu pomôcť na ceste k tomuto cieľu.

Inšpirácia: Gustav Theodor Fechner

Fechner bol zakladeteľom psychofyziky, ktorá sa zaoberala matematickým vzťahom medzi podnetom a pocitom. Prednášal fyziku, venoval sa výskumu a publikoval množstvo odborných článkov. Jedného dňa (po zhoršení jeho zdravotného stavu) sa uzavrel do zatemnenej, načierno vymaľovanej izby a s nikým sa nestýkal. Po troch rokoch praktizovania tohto životného štýlu prišiel k záveru, že je blízko k odhaleniu tajomstva sveta. Keď jeho choroba spontánne ustúpila, odhodlal sa opustiť svoje štyri čierne steny a vyjsť do záhrady. Jeho očiam, adaptovaným na tmu, sa tam všetko zdalo žiarivejšie a farebnejšie, dokonca mal pocit, že z kvetoch vychádza akési vnútorné svetlo. Dospel presvedčeniu, že objavil dušu rastlín, čo ho viedlo k napísaniu knihy o ich duševnom živote.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z toho vyplýva návod: Zavrite sa do temnej kutice, s nikým sa nestretávajte a vydržte tam čo najdlhšie. (Tri roky by mali stačiť.)

Omnoho ľahšie, než skutočne sa zblázniť, je šialenstvo predstierať. Niekoľko tipov, ktoré vaše okolie určite presvedčia:

  1. Odrežte si ucho a venujte ho prostitútke v neďalekom bordeli.

  2. Skonzumujte niečo neadekvátne. Napríklad kovovú lyžicu. (Nevhodné sú ostré predmety, inak sa fantázii medze nekladú.)

  3. Predstierajte, že ste niečo iné ako v skutočnosti - teda nie ľudská bytosť, ale napríklad nejaký kus nábytku, zviera alebo rastlinka. (Výhodou je niečo živé - keď štekáte a poskakujete po ľuďoch, je to predsa len väčšia sranda, než keď len tak stojíte.)

  4. Tvárte sa, že ste presvedčení, že ste obeťou organizovaného sprisahania, všetci vás sledujú a odpočúvajú alebo že vás miluje niekto slávny (napr. Brad Pitt, veľmi vhodný je aj niekto, kto už zomrel).

Katarína Tholtová

Katarína Tholtová

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nemám rada paradajky. Zoznam autorových rubrík:  Obranný mechanizmus č. 6SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu