Dnes so to aj pomerala, pre tých, čo potrebujú mať všetko na fest. (Ahoj máčik).
CESTO:
350g hladkej múky
2x stredne veľké vajíčko + 1 vajíčko na potretie závinov pred pečením
1x sladká smotana (čím tučnejšia, tým lepšia .. to som už asi spomínala)
1x vanilkový cukor
soľ
PLNKA:
Každému podľa chuti. Nám chutí jablkovo-škoricová.
cca 10 veľkých červených jabĺčok (najlepšie Jonagold)
2x vanilkový cukor
strúhanka (málo, len aby postrúhané jabĺčka nevytekali)
škorica (véééľa)
citrónová kôra
zázvor
klinček (priměřene)
Pointa "lenivých" koláčov spočíva: 1. v oddychovom čase a 2. rýchlej príprave. Takže všetky prísady jednoducho zmiešame bez nejakého špeciálneho poradia na tuhé cesto. Keďže cesto aj my sme z toľkého mandosenia určite unavení, šupneme ho do chladničky. Tak na hodinku.
Po hodinke ho rozdelíme na tri alebo štyri časti. Každú poriadne vyvľakáme na tenučké cesto - max . 2 milimetre a naplníme plnkou.
Výtvor potrieme vajíčkom a dáme piecť. Netuším prečo (možno mi skúsené gazdinky poradia), ale tomuto cestu nerobí dobre zapnutá teplovzdušná rúra. Takže len výhrev z hora a dola.
Aaaaa, môžeme konzumovať. Prosím Vás, nie tak ako my s Dubkom - celý plech za pol hodinky. Zle nám je ešte teraz.
A ešte jedna rada - neposýpať práškovým cukrom.