reklama

Prečo ľudia tak málo čítajú?

Bohužiaľ je to fakt - v dnešných časoch sa číta veľmi málo. Mnoho ľudí si nezoberie do ruky knihu ako je rok dlhý. Niektorí sú dokonca na to, že už roky nedržali v ruke knihu, aj hrdí. A nie je to pritom závislé od úrovne vzdelania, osobne poznám nejednu vysokoškolsky vzdelanú osobu, ktorá takmer vôbec nečíta - a nevadí im to. A mne je z toho veľmi smutno...a kladiem si otázku - Kde sa stala chyba?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Máme málo času?

Jedným z najčastejších argumentov je to, že naša doba je príliš rýchla a na čítanie kníh už jednoducho nezostáva čas. Ľudia veľa a dlho pracujú a keď padnú unavení domov, už nemajú jednoducho čas čítať. Ja si myslím, že nie je to celkom pravda... Ide skôr o pohodlnú výhovorku. Kto čítať naozaj chce, čas si nájde. Ľudia si nájdu čas na všeličo - na siahodlhé vysedávanie pred televízorom, na dlhé posedenia v baroch a v krčmách, na nákupné orgie v hypermarketoch a nákupných strediskách... Aspoň hodinku alebo dve týždenne by si každý isto našiel na čítanie - pravda ak by chcel.

Knihy sú drahé

Ďalší klasický argument... Doba je zlá, peňazí málo a knihy sú čoraz drahšie. Treba zaplatiť hypotéku, nájom, nové topánky pre deti - na knihy jednoducho nezostanú peniaze. Tento argument je podľa mňa tiež sčasti výhovorkou. Iste - knihy nie sú lacné a hospodárska situácia na Slovensku nie je pre všetkých jednoduchá. Ale ruku na srdce - na koľko zbytočností vydávame peniaze? Pri návštevách supermarketov sa nám do košíkov dostávajú aj veci, ktoré sme pôvodne ani kupovať nechceli. A len tak mimochodom - slovenskí spotrebitelia vydávajú napríklad na mobilnú komunikáciu miliardy korún. Niekoľko knižiek ročne si môže dovoliť každý...

A keď nie - verejné knižnice sú nám k dispozícii za naozaj symbolický poplatok.

K čítaniu treba ľudí viesť

A to už od detstva. Iste - nájdu sa mnohí aj takí, ktorí našli cestu ku knihám úplne sami. Ale je oveľa oveľa viacej tých, ktorí si k nim cestu nenašli - lebo ich nikto k tomu neviedol. Ak dieťa vidí, že doma sa knihy nečítajú a domáca knižnica je slabá - vzťah k čítaniu si pravdepodobne nevytvorí. Pomôcť by mohla ešte škola - ale z vlastnej skúsenosti viem, že je iba málo učiteľov, ktorí to dokážu. Počas štúdia som mal navyše taký pocit, že povinné čítanie bolo zostavované tak, aby to podľa možností študentov od čítania odradilo...

Pomôcť by mohli ešte médiá - ale nepomáhajú. Čítanie nie je práve IN a bulvárne celebrity nie sú najlepšími príkladmi pre mládež. V elektronických médiách je literatúra odstrčená do pozadia - relácia BBC The Big Read pritom dokazuje, že aj knihy môžu byť základom úspešnej a sledovanej relácie.

Nájde sa aj niekoľko výnimiek - treba oceniť snahu denníka SME o šírenie dobrej literatúry a tiež aj edíciu Nového Času, aj keď tá sa zamerala skôr na ľahšie žánre.

Neviem, či sa tento nepriaznivý trend ešte dá zvrátiť... Snažím sa tomu veriť, ale obávam sa, že práve vyrastajú generácie pologramotných mladých ľudí, ktorí si ku knihám už vzťah nikdy nevytvoria.

Tomáš Dudáš

Tomáš Dudáš

Bloger 
  • Počet článkov:  133
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ekonóm, manžel, otec a vášnivý čitateľ kníh Zoznam autorových rubrík:  Čo čítamSvet internetuČo sa deje...VíkendovkyMaličkosti okolo násSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu