reklama

Pán premiér, ruky preč od mojich dôchodkových úspor!

Asi som bol naivný, že som premiérovi pred pár mesiacmi uveril, že dáva ruky preč od druhého dôchodkového pilieru. Zabudol som na to, že tento pilier je priveľkým tŕňom v jeho oku a rozhodne sa nehodí do jeho etatistického videnia sveta.  Keď pred dvoma týždňami pán Muňko znovu otvoril túto tému, hneď som vedel, že to nie je z jeho vlastnej hlavy. A nemusel som ani dlho čakať, cez víkend premiér Fico hodil všetky svoje sľuby za hlavu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Ďakujeme za globálnu krízu

Dramatické údalosti amerických finančných inštitúcií nemohli prísť v lepšom čase - výborne totiž poslúžia ako nástroj predstieraného záujmu o úspory občanov. Predchádzajúca kampaň strašenia totiž nedoniesla také výsledky ako si to premiér predstavoval - zo systému vystúpilo len asi stotisíc sporiteľov. Preto treba sporiteľom predostrieť ešte silnejší a pôsobivejší obraz finančnej apokalipsy... a dúfať, že naletí čo najviac ľudí.

Ak by mal premiér Fico naozaj obavy o naše úspory v druhom pilieri, tak by poradil občanom, aby popremýšľali o dočasnej zmene v rámci systému z rastového na konzervatívny fond. Tam sa totiž zdroje držia na peňažných účtoch a investujú do najbezpečnejších dlhopisov - a preto by mali odolať aj väčším turbulenciám.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preč s druhým pilierom?

Premiérovi však o nás sporiteľov vôbec nejde... Ide mu o čo najväčšie oslabenie druhého pilieru. Bežný občan je tvor dôverčivý a ľahko sa naláka na polopravdy a apokalyptické vízie... Dôchodkový systém je pritom behom na dlhé trate, ktorý potrebuje pevné pravidlá. Budeme otvárať druhý pilier vždy keď to vláda a premiér budú potrebovať? To už ho môžeme nechať permanentne otvorený, veď kto už uverí, že tentokrát to bolo naozaj ale naozaj naposledy.

A otvorenie systému je iba prvým krokom oslabenia druhého pilieru. Už teraz vláda testuje možné zníženie odvodov do druhého pilieru... verím tomu, že v horizonte jedného roka budeme na svoje dôchodkové účty posielať maximálne 6 % z dôchodkových odvodov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vážená vláda a vážený pán premiér, prosím vás myslite na dlhší horizont ako je toto volebné obdobie! Ak nám chcete naozaj dobre, dáte svoje ruky preč od druhého pilieru... Som svojprávny človek a viem zhodnotiť riziká finančných trhov. Napriek tomu som v dlhodobom horizonte náchylný viacej veriť skôr im ako štátu.

Áno viem, že máte dlhodobé analýzy udržateľnosti prvého pilieru aj v horizonte dvadsatich rokov. Ale nezabúdam ani na to, že pred dvadsiatimi rokmi nám štát ešte tvrdil, že so Sovietskym zväzom na večné časy.

Tomáš Dudáš

Tomáš Dudáš

Bloger 
  • Počet článkov:  133
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ekonóm, manžel, otec a vášnivý čitateľ kníh Zoznam autorových rubrík:  Čo čítamSvet internetuČo sa deje...VíkendovkyMaličkosti okolo násSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu