reklama

Ďakujem, pán premiér!

Pracujem na vysokej škole. Nie som boháč, ktorých chcel socialista zdaniť a veľkohubo na to lákal voličov. Napriek tomu vďaka nemu prídem v projektoch o polovicu zárobku. A čo za to dostanem? Akurát neskutočné diery v cestách a nefungujúci štát! ĎAKUJEM! ĎAKUJEM! ĎAKUJEM!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Zostal som ako obarený, ale je to tak. Minulý týždeň mi na jednom projekte, na ktorom spolupracujem, profesor oznámil, že ficove odvody z dohôd mi zoberú cca 33% z príjmu z projektu, ktorým si k smiešnemu platu vysokoškolského učiteľa ako-tak privyrábam.

Dnes mi môj docent oznámil, že z ďalšieho projektu, na ktorom som mal zarobiť za pol rok cca 1600 eur (z pôvodných 2000 (!), ktoré objednávateľ reálne za výstup zaplatí), dostanem len cca 700 (edit autora: podľa kalkulačky mi v čistom zostane viac) 950. Prečo? Znovu - lebo odvody z dohôd! Tie spôsobili, že sa dohody ako spôsob privyrobenia si už neoplatia a tak platbu dostanem do platu = mínus dane a odvody, čo je na Slovensku viac ako 50% (btw. čo sme to kritizovali tých severanov? že majú vysoké dane? a nie sú u nás podobné keď sa pozrieme na náklady zamestnávateľa - lebo to je relevantné číslo, nie umelý pojem "hrubá mzda"). Premýšľam, čo za vtákovinu sú to tie odvody z dohôd. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Nestačí, že môj zamestnávateľ za mňa do sociálky a zdravotky platí a tým sú pokryté náklady na moje poistenia, to musím odvádzať tieto odvody aj z privyrábania si? Som tým pádom oproti mesiacu, kedy si neprivyrobím, lepšie poistený v našich socialistických poisťovniach a dajú mi lepší servis ak sa mi niečo stane? Fakt? Alebo mi zase zostanú len zavšivené nemocnice s drzým personálom a diery v cestách, do ktorých sa mi zmestí celé moje desaťročné francúzske auto??


Chápem, že sa cez dohody obchádzali odvody a de facto zamestanci nemali žiadnu ochranu. Ale je trestanie ľudí, ktorí sa snažia pomôcť si k živobytiu, tou správnou cestou? Nebude výsledkom len čierna práca či nižšie platy (lebo ani podnikateľovi sa zrovna nenamnožili peniaze v banke len preto, že si to Fico želá), kopa daňových podvodov, "kreatívne účtovníctvo", odchádzanie firiem a nakoniec vyššie dane pre zamestnancov, pretože oni jediní systém obchádzať nemôžu?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alebo by sme mali dane a odvody znížiť na prijateľnú úroveň, kedy sa ľuďom ich obchádzanie nebude oplácať a radšej to zaplatia (asi tak, ako keď môj známy po zrušení paušálnych nákladov z prenájmu jeho bytu povedal, že doteraz kvôli jednoduchosti používal paušál, lebo sa mu to nechcelo riešiť. a odteraz si zaplatí účtovníčku a ona mu kreatívne urobí daňové priznanie, lebo keď už ju musí platiť, tak nech ho to aspoň stojí menej)? Ja myslím, že by nám vzorom mali byť pobalťania, ktorí pochopili, že v čase krízy hádzať ľuďom polená pod nohy ich môže položiť na kolená.

Snáď nás tí naši správcovia štátu neutopia celkom a znovu sa raz pozviechame. Tie istoty nás ale ešte budú bolieť...

Tomáš Kováčik

Tomáš Kováčik

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  2x

postupne ma skvelí ľudia navôkol priviedli k rozhodnutiu snažiť sa meniť veci k lepšiemu, nezostávať pasívny, bojovať za dobré veci, pomáhať ľuďom čo najviac to ide Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu