reklama

Byť ľudovým liečiteľom na Slovensku je skvelé!

Načo sa moriť nekonečným štúdiom? Dobrý rok na prijímačky, 6 rokov lekárska fakulta a potom už len celý život. Načo sa mám báť nejakého Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou? Načo mám platiť štátu dane? Miesto toho zajtra ráno jednoducho zistím, že som v sebe objavil tajný tok kozmickej energie, pred dvere si vycapím tabličku, budem inkasovať pekne cash na ruku a žiaden úrad ma nemôže buzerovať. Nie je to paráda?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (121)

 Pred časom som publikoval článok o ľudovom liečiteľovi, ktorý si zrejme samoliečbou rastlinnými preparátmi "vyrobil" akútne zlyhanie pečene, pričom následne u nás na oddelení chorobe aj podľahol (aj počas hospitalizácie odmietal akúkoľvek "našu" liečbu, vrátane transplantácie pečene). Vtedy som si prvýkrát naplno uvedomil závažnosť problému menom ľudové liečiteľstvo.

 Zatiaľ čo bežný smrteľník musí na diplom umožňujúci liečiť tvrdo makať, ľudia "obdarení" to majú akosi grátis. Pritom nemusia nikomu dokazovať to, že si svoje schopnosti a vedomosti jednoducho nevymýšľajú. Nikoho netrápi, či ich nadprirodzená sila náhodou nepochádza z nediagnostikovanej psychiatrickej diagnózy, či ešte horšie, z úplne zištnej túžby nabaliť sa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Čo vlastne pacientov k takýmto liečiteľom ťahá?

 Dôvodov je nepochybne viac. Motívom môžu byť časté neuspokojivé výsledky liečby obvyklou terapiou. Existuje stále množstvo tzv. nevyliečiteľných chorôb (aj keď ochorení, ktorých priebeh by sme liekmi nevedeli aspoň spomaliť, a symptómy zmierniť, je dnes už pomerne málo). Veľmi nepríjemné sú chronické bolestivé stavy, hoci nie smrteľné, výrazne však znižujúce kvalitu života. Dôležitú úlohu podľa mňa zohráva efekt "návratu k prírode", ktorý je v pretechnizovanej spoločnosti prirodzený. Určite aj my lekári si môžeme spytovať svedomie, či svojim prístupom občas pacientov nepriamo neodrádzame od racionálnej liečby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Zaujímavá je otázka prístupu k liečivám alternatívnej medicíny. Na klasické lieky je potrebný recept, pričom každý z liekov má presne určené tzv. preskripčné obmedzenie. To znamená, že kardiológ nemôže predpísať urologický liek, lebo je predpoklad, že sa urológii príliš nerozumie. Naproti tomu prírodné liečivá nepodliehajú žiadnej preskripcii, sú voľne dostupné. Kúpiť ich môže ktokoľvek v akomkoľvek množstve. Argument ich prírodného pôvodu - a teda neškodnosti, je absolútne smiešny. V spoločnosti síce skutočne neraz zaznieva nevypovedané "čo je prírodné, musí byť zákonite aj dobré, a čo je umelo vyrobené, je zlé", je to však totálny nezmysel. Aj v prírode nájdete množstvo látok s vysoko toxickým účinkom, naopak mnoho čisto syntetických produktov je dnes v medicíne nenahraditeľných.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Aj keď sú farmaceutické firmy zo všetkých strán kritizované - dosť často aj právom, napr. za neprehľadný lobbing svojich prípravkov atď, každý liek prejde pred príchodom na trh nesmierne zložitou a nákladnou tortúrou klinických skúšaní. A hoci skutočne účinný liek bez možných nežiadúcich účinkov je zatiaľ scifi, od čias talidomidu sa žiaden prúser tak gigantických rozmerov nevyskytol. Naproti tomu preparáty alternatívnej medicíny sa na pulty lekární dostanú bez väčších problémov. Stačí trocha dobrej povesti danej látky, a hlavne "dobrej povesti" ich výrobcu, prípadne distribútora. Pritom takú multicentrickú, randomizovanú, dvojito zaslepenú, placebom kontrolovanú štúdiu nejakého homeopatika by som videl veľmi rád. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Od chronických kydateľov na racionálnu farmakoterapiu by som sa rád dopočul, kde sa nachádzala alternatívna medicína do polovice 20. storočia? Prečo dovtedy milióny ľudí zomierali na jednoduché zápaly pľúc? Prečo musel prísť až nealternatívny pán Fleming a objaviť penicilín? Čo iné ako racionálna medicína má väčší podiel na tom, že za posledných 100 rokov sa očakávaná dĺžka života v Európe predĺžila zo 47 na 77 rokov?

 Prečo tento článok vôbec píšem? Nedávno medializovaná pacientka so svalovou dystrofiou opustila na vlastnú žiadosť práve naše oddelenie. Úmrtie u ľudového liečiteľa bolo tentokrát zrejme skôr zhoda nešťastných náhod. Každopádne ak by pacientka v hospitalizácii pokračovala, bola reálna šanca vrodenú vývojovú chybu kardiovaskulárneho systému diagnostikovať a adekvátne liečiť. A keďže to nie je prvý podobný prípad s ktorým som sa stretol, je dobré, keď si potenciálny klient ľudového liečiteľa dvakrát premyslí, do čoho ide.

 Aj keď sa to z dosiaľ napísaných riadkov asi zdá, nie som apriori proti alternatívnej medicíne. Som však za prísnu kontrolu všetkého, čo sa nazýva liečenie. Prečo by liečiteľ nemal byť pod žiadnym dohľadom? Nemalo by niekoho zaujímať ako lieči, s čím lieči a či vôbec môže liečiť? Či pacientov vedome neklame a neškodí im? A prečo by nemal odvádzať dane? Pri takýchto jasných pravidlách hry je potom skutočne len a len na pacientovi, pre koho sa rozhodne.

 Vieme, že naše slovenské zdravotníctvo má mnoho chýb. Ja osobne by som sa namiesto jeho spochybňovania, a to napríklad aj nepriamym podporovaním šarlatánov, zameral skôr na jeho modernizáciu.

Karol Trejbal

Karol Trejbal

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu