reklama

Šperky z hudby

Staré a nepoužívané CD-čka alebo DVD-čka by za bežných okolností skončili v smetnom koši, v lepšom prípade na balkóne ako odpudzovač holubov. Moja kamarátka Laura z nich však dokáže vyrobiť krásne náušnice, prstene a náhrdelníky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Laura sa od bežných dievčat odlišuje nie len vzhľadom a osobitým štýlom, no najmä spôsobom, akým trávi svoj voľný čas. Bez nadsádzky možno povedať, že jej záľuba robí svet krajším a farebnejším miestom a je predmetom mojej fascinácie už dlhé mesiace. Laura totiž vyrába z už spomínaných CD a DVD nosičov netypické šperky pod vlastnou značkou Rau.La.

Obrázok blogu

Žiadne jemné koráliky, flitre ani trblietky. K slovu sa v Laurinej dielničke dostávajú jednoduché geometrické tvary, ošúchané textúry a recyklovaný plast. K výrobe šperkov treba v prvom rade nepoužívaný hudobný či audiovizuálny nosič (CD-čká majú striebristo-zelené odlesky a DVD-čká sa ligocú do ružova), frézku, kovové, látkové či plastové komponenty, živicu a v neposlednom rade trpezlivosť - niektoré šperky sa vraj podarí dotiahnuť do dokonalosti až na desiaty krát. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Proces tvorby šperkov začína nápadom a naskicovaním návrhu na papier, pokračuje vyrezávaním a frézovaním jednotlivých geometrických tvarov a následne brúsením a opracovávaním materiálu. Ošúchané a farebne upravené šperky sa zalejú z oboch strán živicou. Hotové ich Laura zabalí do farebného vrecúška a krása je na svete. 

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Spýtala som sa, čo robí Laure pri výrobe a predaji šperkov najväčšiu radosť. Odpovedala mi, že je to práve prekvapenie ľudí v momente, keď sa dozvedia o pôvode jej výrobkov. Väčšinou ich pôvod totiž odhadujú na sklo alebo akýkoľvek iný materiál, CD-čká či DVD-čká napadnú len málokomu. Teší ju, ak môže niekomu spraviť svojou prácou radosť a rovnako má rada samotný tvorivý a pracovný proces, ktorý, ako každá ručná práca, priaznivo ovplyvňuje náladu človeka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Považujem za dôležité spomenúť, že okrem originálnosti, ktorou sa vyznačuje každý jeden kúsok, podporuje Laura svojou tvorbou myšlienku recyklácie a takzvanej pomalej módy. Módny priemysel, tak, ako ho poznáme dnes, vynakladá neuveriteľné množstvo času, energie a prostriedkov na to, aby nás nainfikoval presvedčením, že krásu možno dosiahnuť len neustálym dopĺňaním svojho šatníka novými vecami. K zvýšeniu sebavedomia a pocitu krásy však možno dospieť aj iným spôsobom. Podporovať politiku módneho priemyslu súčasnosti je síce rýchle, lacné a pohodlné, nie je však trvalo udržateľné, ekologické ani etické. Postaviť sa proti hlavnému prúdu a diktátu konzumu tejto doby môžeme rôznymi spôsobmi, hoci aj nosením recyklovanej módy a šperkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ak si môžem na záver dovoliť pár superlatívov (priznám sa, mám ich rada, sú stručné, výstižné a všetci im rozumieme) Laurine šperky pre mňa predstavujú úžasný koncept, príbeh, posolstvo a alternatívny životný štýl v tom najlepšom zmysle slova. Okrem toho sú hypnoticky krásne. Obdivujem ich neustály pohyb. Holografické odlesky sa kmitajú pri každom drobnom chvení či pohybe. Všetky náušnice, ktoré od Laury mám, sú chameleóny, menia farbu i náladu v závislosti od svetla. Ráno maľujú po domoch slnečné prasiatka a večer, v zapadajúcom slnku, hádžu všade vôkol mňa dúhy. Spýtala som sa mojej priateľky Ivany, ako by náušnice z Laurinej dielne opísala niekoľkými slovami. Povedala mi:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Éterické, mimozemské, samostatné svety, sústava planét, rozbitá dúha.

A pani v galérií, ktorej som vysvetlila pôvod týchto náušníc, sa iba s jemným údivom usmiala a povedala - To je dobre. Takto máte totiž hudbu stále v ušiach.

Obrázok blogu

Laurine hotové šperky môžete zakúpiť na SaShe alebo si ich dať vyrobiť na mieru.

Kontakt na Lauru: accessories.by.rau.la@gmail.com
Instagram: raula_jewelry
Fotografie: Archív Laury Paalovej a Ivana Bruteničová.

Karolina Uherčíková

Karolina Uherčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"A predsa - to, čo hľadajú, by sa mohlo nájsť v jedinej ruži alebo v troške vody..."Viac sentimentu na mojom druhom blogu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu