reklama

Kým sme sa pozerali na Afganistan, mnohým sa na Haiti zrútil svet

Zemetrasenie na Haiti s magnitúdou 7,2 zo 14. augusta 2021 má na svedomí životy najmenej 2 207 ľudí, zničilo domy, nemocnice, školy a mosty v krajine už predtým zasiahnutej politickou nestabilitou, násilím a pandémiou COVID-19.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Deti a ich rodiny majú prístup k čistej vode v jednej zo štyroch staníc podporovaných UNICEFom v Les Cayes, Haiti.
Deti a ich rodiny majú prístup k čistej vode v jednej zo štyroch staníc podporovaných UNICEFom v Les Cayes, Haiti. (zdroj: © UNICEF/UN0504696/Rouzier)

Les Cayes, Haiti – V čase zemetrasenia bola Gerline Vilsaint doma so svojím sedemmesačným synom a mladšou sestrou. “Privalili ich veľké kusy betónových trosiek. Keď som dorazil, volal som na nich a ešte mi odpovedali. Požiadal som susedov o pomoc pri ich záchrane. Najskôr sme vyslobodili bábätko, ale vtedy už bolo, žiaľ, neskoro,” spomína si na chvíle hrôzy Gerlinin manžel Jackson Telamo.

Priateľka pomáha ošetrovať Gerline, ktorá čaká na lekára v nemocnici v Les Cayes, Haiti. Gerline ostala paralyzovaná, keď sa na ňu pri zemetrasení zo 14. augusta 2021 zrútili betónové trosky.
Priateľka pomáha ošetrovať Gerline, ktorá čaká na lekára v nemocnici v Les Cayes, Haiti. Gerline ostala paralyzovaná, keď sa na ňu pri zemetrasení zo 14. augusta 2021 zrútili betónové trosky. (zdroj: © UNICEF/UN0502998/Rouzier)

Jeho ženu síce z trosiek vyslobodili včas, ale následkom zranení zostala paralyzovaná. Dnes, neschopná pohnúť končatinami, leží na provizórnom lôžku na dvore nemocnice v Les Cayes, jednej z oblastí najviac postihnutých zemetrasením. Telamo má o ňu vážne obavy. Nechce jej povedať, že ich dieťatko zomrelo. “Doktori mi povedali, že moja žena je vo veľmi ťažkom stave a budú ju musieť previezť do nemocnice v Port-au-Prince. Dali jej len soľný roztok a  nejaké lieky proti bolesti. Keby sa dozvedela, že náš syn zahynul v troskách, veľmi by ju to rozrušilo,” hovorí skľúčene.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa posledných správ v provinciách Grand’Anse, Sur a Nippes – epicentre zemetrasenia na Haiti - zahynulo pri nešťastí viac ako 2 200 ľudí a 12 000 bolo zranených.

Podľa správ UNICEFu zemetrasenie zasiahlo viac ako pol milióna detí a mladých ľudí. Ich situácia je kritická, keď vezmeme do úvahy, že humanitárna situácia aj pred zemetrasením bola veľmi neistá a už vtedy bolo viac ako 4,4 milióna ľudí – vrátane 2,2 milióna detí - odkázaných na pomoc.

Obyvatelia mesta Les Cayes sa prizerajú záchranným prácam na druhý deň po ničivom zemetrasení.
Obyvatelia mesta Les Cayes sa prizerajú záchranným prácam na druhý deň po ničivom zemetrasení. (zdroj: © UNICEF/UN0502975/Rouzier)

Nevyhnutná infraštruktúra, na ktorej deti a ich rodiny záviseli, bola zničená, vrátane domov, škôl, nemocníc. Niektorí prišli o celé svoje rodiny a iní boli od rodín oddelení v chaose, ktorý nastal. Na uliciach ťažká technika odpratáva trosky a ľudia s košmi v rukách prehrabávajú rozvaliny svojich zničených domovov a hľadajú oblečenie a jedlo. Deti a matky sa zhromažďujú pod prístreškom z plachiet v provizórnom tábore, aby sa ukryli pred dažďom, plní neistoty, kedy budú mať opäť vlastnú strechu nad hlavou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa odhadov UNICEFu zemetrasenie zničilo úplne 52 953 a ťažko poškodilo 77 006 domov.

Obrázok blogu

Katastrofa tiež zasiahla zdravotné strediská, kam prichádzali obrovské počty zranených ľudí. Zdravotníci oštrovali zranených a medzitým praskali múry ich ambulancií. 25 stredísk bolo čiastočne poškodených a 5 kompletne zničených, tam kde zemestrasenie zasiahlo najsilnejšie.

Obyvatelia mesta  Les Cayes ťažko postihnutého zemetrasením čakajú na lekárske ošetrenie pred nemocnicou.
Obyvatelia mesta Les Cayes ťažko postihnutého zemetrasením čakajú na lekárske ošetrenie pred nemocnicou. (zdroj: © UNICEF/UN0502984/Rouzier)

Vonku medzi troskami zničených budov stojí dievčatko s dáždnikom, kým jej zdravotná sestra podáva soľný roztok a otec ju drží za ruku. Zranení sa hromadia na provizórnych nemocničných lôžkach vonku na ulici, pred dažďom ich chránia len plachty uviazané o stromy a stĺpy budov. Na drevenej doske prinášajú ženu do narýchlo postaveného stanu slúžiaceho teraz ako zdravotné centrum, aby ju prehliadol lekár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

“Momentálne nevieme, koľko pacientov sme prijali a ošetrili v dôsledku zranení spôsobených zemetrasením,” hovorí doktor Pierre Jame, chirurg v jednej z troch hlavných nemocníc v oblasti. “Prijali sme veľké množstvo detí a žien,” dodáva Jean Saint Messeroux, chirurg a riaditeľ ďalšej z nemocníc. Hovorí, že veľa ľudí prišlo do nemocnice s ťažkými zraneniami, amputovanými končatinami a niektorých museli pre nedostatok lôžok uložiť von pod arkádovú klenbu budovy.

Zástupca UNICEFu Eveline Dominique Chery na návšteve nemocnice v Les Cayes, kde čaká na ošetrenie množstvo ľudí zranených pri zemetrasení v stane dodanom a postavenom UNICEFom.
Zástupca UNICEFu Eveline Dominique Chery na návšteve nemocnice v Les Cayes, kde čaká na ošetrenie množstvo ľudí zranených pri zemetrasení v stane dodanom a postavenom UNICEFom. (zdroj: © UNICEF/UN0503601/Rouzier)

Bezprostredne po zemetrasení nasledovala tropická búrka Grace, ktorá skomplikovala záchranné práce medzi rozvalinami a príchod ďalších záchranných síl kvôli záplavám a zosuvom pôdy. A to všetko v krajine už predtým zasiahnutej politickou nestabilitou, eskalujúcim násilím a pandémiou COVID-19.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

UNICEF bol na mieste nešťastia od prvej chvíle a distribuoval základné dodávky pitnej vody, potreby pre osobnú hygienu, sanitačný material a nepremokavé plachty na výstavbu provizórnych prístreškov v najviac zasiahnutých oblastiach. UNICEF tiež rozdáva lieky a lekárničky prvej pomoci s rukavicami, liekmi proti bolesti, antibiotikami a injekčným striekačkami pre 30 000 ľudí po dobu najmenej troch mesiacov po zemetrasení.

Pomoc pre deti zahŕňa tiež psychosociálnu podporu, prikrývky, oblečenie, balíčky hier, terapeutickú výživu a výživové doplnky na zabránenie zhoršovania ich zdravotného stavu v krajine s alarmujúcimi počtami detí trpiacich podvýživou.

Karl, 15 mesiacov, sedí v provizórnom stane postavenom UNICEFom v priestoroch strednej školy po zemetrasení v Les Cayes, Haiti
Karl, 15 mesiacov, sedí v provizórnom stane postavenom UNICEFom v priestoroch strednej školy po zemetrasení v Les Cayes, Haiti (zdroj: © UNICEF/UN0503621/Rouzier)

Ako hovorí doktor Messeroux, riaditeľ, sklad jednej z nemocníc už vo chvíli, keď dorazila pomoc, zíval prázdnotou: “UNICEF bol prvý, kto prišiel s pomocou. Ich pomoc bola veľmi vítaná, lebo nám už dochádzali rukavice a iné lekárske pomôcky. Významnú časť pomoci tiež tvorili stany a nepremokavé plachty na poskytnutie prístrešku pre našich pacientov.” Pred budovou nemocnice stojí 72 metrový stan, ktorý slúži ako provizórna strecha nad hlavou pre desiatky pacientov. “Vďaka podpore UNICEFu sa nám podarilo ošetriť viac ako 1 500 pacientov,” dodáva lekár.

Podľa odhadov UNICEFu je potrebných 15 miliónov dolárov na zabezpečenie základných potrieb ľudí. Z tejto sumy bude možné poskytnúť zdravotnú starostlivosť počas obdobia ôsmich týždňov pre 385 000 ľudí – vrátane 167 000 detí vo veku do päť rokov. Táto pomoc zahŕňa ochranu zdravia, vodu, sanitáciu, ochranu detí, vzdelanie, sociálnu ochranu a priamu finančnú podporu tým najzraniteľnejším.

To však stale nie je dostatočné. Tragédia prišla 11 rokov po predchádzajúcom zemetrasení s magnitúdou 7,1 juhovýchodne od hlavného mesta Port-au-Prince, kde prišlo o život 300 000 ľudí a boli spôsobené nevyčísliteľné škody, ktorých následky je cítiť dodnes. Tentokrát obyvatelia Haiti opäť v dôsledku zemetrasenia stratili úplne všetko a žijú v nepredstaviteľných podmienkach.

Zástupca UNICEFu na Haiti Bruno Maes na návšteve núdzového prístrešku v Les Cayes, Haiti.
Zástupca UNICEFu na Haiti Bruno Maes na návšteve núdzového prístrešku v Les Cayes, Haiti. (zdroj: © UNICEF/UN0503622/Rouzier)

Bruno Maes, zástupca UNICEF na Haiti, sumarizuje potrebu finančnej pomoci na podporu detí, ktoré sa ocitli v zúfalej situácii: “Haitské deti potrebujú solidaritu a podporu. Rodičia a učitelia, ktorí stratili úplne všetko, potrebujú podporu. Potrebujeme mnohé zdroje, aby sme mohli znova vybudovať niektoré školy či opraviť iné a vybaviť triedy lavicami, poskytnúť učiteľom a študentom učebné pomôcky. Dostať deti a mladých ľudí naspäť do školských lavíc je azda tou najlepšou cestou ako zabezpečiť ich návrat k normálnemu životu.”

Aj Vy môžete svojím príspevkom pomôcť deťom a ich rodinám na Haiti, aby dokázali prekonať následky ničivej prírodnej katastrofy a mohli sa čím skôr vrátiť do svojho každodenného života.

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu