reklama

Ochrana rodín pred ekonomických dopadmi pandémie

Pandémia koronavírusu si vyberá ničivú daň na mnohých rodinách, ktoré žijú z ruky do úst, zo dňa na deň. Priam finančná pomoc však pomáha tento tlak zmierniť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Práve deti a ich rodiny sú najviac postihnuté hospodárskou krízou spôsobenou pandémiou. Pred vypuknutím pandémie žili deti v extrémnej chudobe dvakrát častejšie ako dospelí. Počet detí žijúcich pod ich hranicou chudoby v súčasnosti sa môže v dôsledku pandémie zvýšiť až o 117 miliónov, budúcnosť 700 miliónov detí je ešte neistejšia.

Investícia do detí a rodín je investíciou do budúcnosti.

 

Existuje však osvedčené riešenie, ktoré môže chrániť deti a rodiny pred finančnými katastrofami, obnoviť živobytie a zabezpečiť stabilitu, ktorú deti potrebujú, aby mohli prosperovať: priama finančná pomoc (známe pod pojmom "cash transfers" v anglickej humanitárnej terminológii). Rodiny, ktoré dostávajú dotácie, majú lepší prístup k strave a pravidelnej zdravotnej starostlivosti a tiež môžu pravidelne posielať svoje deti do školy. Je menej vystavené stresu, ktorý môže viesť k násiliu a zlému duševnému zdraviu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tu je niekoľko príkladov z celého sveta ako dotácie už teraz skutočne ovplyvňujú životy niektorých z najzraniteľnejších detí a ich rodín:

Sierra Leone

Isatu so svojím synom Royom na trhu vo Freetowne v Sierre Leone.
Isatu so svojím synom Royom na trhu vo Freetowne v Sierre Leone. (zdroj: UNICEF Sierra Leone/2020/Mutseyekwa)

Ešte pred pandémiou žilo 66% detí Sierry Leone v chudobe. Teraz, keď sú financie miliónov rodín ešte neistejšie, sú deti vystavené ešte väčšiemu riziku násilia, týrania a zanedbávania.

Isatu, trhovníčka z Freetownu, hlavného mesta Sierry Leone, tvrdí, že od začiatku pandémie bol predaj extrémne slabý. "Niekedy nebolo dosť peňazí na jedlo, takže moje deti dostali na večeru iba kašu z maniokovej múky s cukrom."

Vládny program núdzových prevodov hotovosti pre trhovníkov v mestách poskytol záchranné lano pre rodičov, ktorí sa snažia položiť deťom jedlo na stôl, vrátane Isatu. Núdzové prevody hotovosti jej zároveň pomohli diverzifikovať podnikanie, vysvetľuje Isatu: Obyvkle predáva školské pomôcky, teraz predáva aj čistiace prostriedky, po ktorých je teraz väčší dopyt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Zlepšil sa predaj, takže môžem kúpiť zdravšie jedlo pre svoje deti,“ hovorí. "A som šťastná, že som bola schopná ušetriť nejaké peniaze, aby som ich mohla pripraviť na októbrový návrat do školy."

UNICEF a Svetová banka pomáhajú vláde posilniť program prepojením rodín so sociálnymi službami vrátane kritických oblastí, ktoré sa týkajú napr. násilia založeného na rodovej príslušnosti.

Thajsko

Tukka (vpravo) so svojou rodinou.
Tukka (vpravo) so svojou rodinou. (zdroj: UNICEF/Panos/2020/Patrick Brown)

S predpokladaným poklesom thajskej ekonomiky v tomto roku o takmer 8%, UNICEF a partneri sa vynakladajú úsilie za prijatie opatrení na zmiernenie dopadov krízy na deti a rodiny. Vláda poskytuje prvú finančnú pomoc približne 8 miliónom rodín, vrátane rodiny Tukky. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Moje deti musia dostať lepšiu šancu na vzdelanie ako som mala ja. Tieto peniaze pomôžu ich vzdelaniu,“ hovorí Tukka o ďalších 1 000 bahtoch (cca 27 EUR) mesačne, ktoré v rámci programu dostáva.

Srí Lanka

Wasanina rodina pri hre. Kolombo, Sri Lanka.
Wasanina rodina pri hre. Kolombo, Sri Lanka. (zdroj: UNICEF Sri Lanka/Ryan W. Daniels)

Pred pandémiou žila Wasana a jej rodina v Kolombe relatívne pohodlný život strednej triedy. Prísny zákaz vychádzania v záujme zastavenia šírenia koronavírusu však obrátil rodinný podnik, aj ich životy, naruby. Keď sa podnikanie zo dňa na deň zastavilo, ztenšili sa aj ich úspory. Wasana, ktorá bola nútená obmedzovať dávky jedla, hovorí, že bola na pokraji zúfalstva a robila všetko možné, vrátane predaja ich nábytku cez sociálne siete, aby nakŕmila svoju rodinu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V spolupráci s vládnymi partnermi sa UNICEF zasadzoval za prevody peňazí na podporu rodín, ako je Wasanina. Odhaduje sa, že za dvomi mesačnými dotáciami bola poskytnutá finančná pomoc približne dvom tretinách domácností na Srí Lanke. 

"Finančná prvá pomoc od vlády priniesol okamžitú úľavu," hovorí Wasana. "Mohli sme si dovoliť kúpiť nejaké jedlo." Hovorí však, že ani táto podpora nestačila na to, aby sa dalo vyžiť. "Naša rodina trpí." Len si predstavte, aké strašné to muselo byť pre tých, ktorí bojovali o každý cent ešte pred COVIDom.“

Madagaskar 

Emeliu, ktorá je ochrnutá, všade nosia na chrbte.
Emeliu, ktorá je ochrnutá, všade nosia na chrbte.  (zdroj: UNICEF Madagascar/2020/Solofonirina Claudia RAKOTOARISON)

Viac ako dve tretiny detí na Madagaskare žijú v prostredí, ktoré sa nazýva multidimenzionálna chudoba - bez prístupu k vzdelaniu, zdraviu, bývaniu, výžive, sanitácii alebo pitnej vode. Ich už tak hroznú situáciu ešte zhoršila pandémia, ktorá prinútila vládu zaviesť blokádu, ktorá mnohým v krajine spôsobila výpadok práce a príjmu.

Vláda s podporou UNICEF a partnerov ustanovila „Tosika Fameno“ - nepodmienený príspevok v hotovosti, ktorý poskytuje 100 000 ariary (cca 21 EUR) pre domácnosti označené ako zraniteľné a ekonomicky najviac ovplyvnené COVID-19.

„Program Tosika Fameno nám umožnil zaplatiť dvojmesačný nájom,“ hovorí 49-ročná Emelie, ktorá je ochrnutá. "A aby mohli by sme kúpiť jedlo aj pre môjho vnuka."

Guatemala

Telma šije rúška podľa strihu, ktorý si stiahla z internetu.
Telma šije rúška podľa strihu, ktorý si stiahla z internetu. 

Prísny "lockdown" v Guatemale je zničujúci pre zhruba 60 percent populácie, ktorá už predtým žila v chudobe. Telma bola jedným z mnohých rodičov, ktorí počas pandémie prišli o hlavný zdroj príjmu, a ktorí sa snažili nájsť spôsob, ako dať jedlo na stôl svojim deťom. 

S finančnou pomocou z vládneho programu podporovaného UNICEF a Svetovou bankou sa Telme podarilo nájsť nový zdroj príjmu - textilné rúška na ochranu pred COVID-19.

Prvou prioritou Telmy po získaní peňažnej dávky bol nákup potravín pre jej deti. "Najväčší strach som mala z toho, aby som mala na jedlo," hovorí. Peniaze idú aj na múku, z ktorej robí palacinky a tie predáva. Telma dodáva, že za peniaze, ktoré jej zostali, si mohla kúpiť aj látku na výrobu rúšok podľa strihu, ktorý si stiahla z internetu. "Vyrábam viacnásobne použiteľné masky, ktoré teraz predávam."

Tadžikistan

Obrázok blogu
(zdroj: World Bank/Tajikistan/2020/ Nigina Alieva)

Ako jedna z ekonomík najviac závislých od remitencií (príjmy zasielané do domovskej krajiny pracovníkmi v zahraničí) na svete, bol Tadžikistan obzvlášť tvrdo zasiahnutý globálnou krízou. Správa Svetovej banky v júli zistila, že asi 40% rodín v krajine hlásilo zníženie príjmu potravy od pandémie. Najväčšiu časť tvorili domácnosti s nižšími príjmami, v dôsledku obmedzenia alebo straty zamestania ich rodinných príslušníkov pracujúcich v zahraničí.

Vláda Tadžikistanu s podporou Svetovej banky poskytuje núdzové finančnú pomoc rodinám s nízkymi príjmami a malými deťmi: viac ako 25 000 najchudobnejších rodín v krajine s deťmi do troch rokov dostalo jednorazovú platbu vo výške 500 TJS (okolo 41 EUR) na pokrytie nevyhnutných vecí, ako sú potraviny a lieky počas krízy. UNICEF a partneri tieto snahy doplnili informovaním rodín o správnej výžive a najlepších postupoch v oblasti rodičovskej výchovy, ktoré majú pomôcť deťom zostať zdravými a naplno využiť ich potenciál.

Pomoc, inak

Finančná pomoc môže životy detí významne zlepšiť. 


Finančná pomoc pomáha rodinám zabezpečiť si jedlo, bývanie a vzdelanie. Ale zatiaľ čo mnoho krajín prijalo núdzové programy na podporu detí a rodín počas pandémie COVID-19, spomalenie globálnej ekonomiky znamená, že vládne rozpočty sú napäté, čo znemožňuje uspokojenie všetkých rastúcich potrieb miliónov detí.

UNICEF spolupracuje s partnermi na uskutočňovaní rozsiahlych a udržateľných zmien, aby každé dieťa v každom kúte sveta mohlo dostať podporu, kedykoľvek ju potrebuje. Pretože svet zápasí s dopadmi pandémie, je načase PREDSTAVIŤ si lepšiu budúcnosť - budúcnosť, v ktorej bude mať viac detí dostatok zdrojov, aby mohli prosperovať.

Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu