reklama

Bodka za sezónou

Zima sa ťa opýta, čo si robil v lete - takto dáko to hovorievala stará mama. No a keď sa človek nad tým zamyslí, tak v tom cíti tú starú múdrosť. A ešte jedno hovorievala stará mama: Nie jeden raz hojne, druhý raz po h... Pamätaj preto aj na zajtra. Tak sme teda v lete mysleli aj na zimu. Veď posúďte sami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

*

Tohoročnú hubársku sezónu som začal pomerne neskoro. Začal som ju len tak mimochodom ako vedľajší produkt vychádzokdo lesa, ale potom som sa tomu venoval poriadne, tak ako každý rok. Ak niečo robiť, taknech to už stojí za to. Spočiatku som zbieral hríby, suchohríby,kozáky, masliaky a bedle. Neskoršie, keď toho bolo už veľa, zbieral somlem hríby dubové, sosnové a smrekové na sušenie. Veď ich je nasušených aj dosť. Iné huby podpňovky, rýdziky, plávky...) nezbieram. Mám svoje obľúbené miesta, nikdy som sa domovnevrátil naprázdno. Aj keď iní hovorili, že nerastú, lebo je sucho, vždy som doniesol. Vo vyšších polohách, ale rástli. Celú sezónu sme mávali hríby na rôzny spôsob:hustú polievku so zátrepkou, zemiakovú polievku so zápražkou, rezne z bedlí v cestíčku,dusené hríby s vajcami, rizoto, hríbovú fašírku... A na zimu máme odložené trojaké: sušené hríby, hríby vpohároch upražené s masťou a celé sušené bedle, takže na Vianoce budemmať svoju obľúbenú hríbovú polievku s údeným mäsom a údenou klobásou aako zvláštnu pochúťku aj rezne z bedlí v cestíčku. Vždy, keď som sa vrátil z hory, manželka rozdelila úlovok na tričasti: pre dcéru, pre syna a pre nás. Ku koncu dávala aj niektorýmsusedom, ktorí už sami nevládzu ísť do hory, aby si trocha usušili dovianočnej kapustnice. A tu je niekoľko záberov z tohoročnej sezóny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tohoročná hubárska sezóna bola naozaj pre hubárov prajná. A tak prišla na rad múdrosť starej mamy. Prečo by sme nemohli myslieť aj na horšie časy a mať bedľové rezne aj na Vianoce?

Obrázok blogu

Tu je úlovok bedlí z jednej návštevy hory - bedľová hora hneď na kraji lesa - začiatkom septembra, veľká hŕba, to samozrejme nešlo skonzumovať všetko naraz, tak prišlo na rad aj sušenie na zimu

Sušenie bedlí v lete na balkóne - celé pretiahnuté cez špagát a zavesené
Sušenie bedlí v lete na balkóne - celé pretiahnuté cez špagát a zavesené 

Sušenie bedlí na balkóne - celé pretiahnuté cez špagát a zavesené, lepšie menšie ako obrovské kolesá. Sušia sa celé klobúčiky, vysušené sa odložia do krabice, aby sa nepolámali. Ono sušiť sa dajú aj na poschodovom rozoberateľnom sušiaku, ktorý som k tomu zmajstroval, ale ten sa používal spolu so sušiakom na prádlo na sušenie pravých hríbov a ani yak nestačili na všetko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu je tip na vianočné prekvapenie - rezne zo sušených bedlí: Pred vysmážaním sa namočia do mlieka, aby "ožili", či celé, alebo pokrájané na menšie časti (lebo rezne priemeru 25 cm by boli asi na tanier veľké, hoci pri tej vynikajúcej chuti nie je problémom taký rezeň zjesť). Na rezne sa používajú len sušené klobúčiky. Od šupín sa očistili a umyli už pri sušení, takže čistenie teraz odpadá. Namočia sa na chvíľu do mlieka, aby "ožili" a nechajú sa stiecť. Osolia sa, obalia v cestíčku avyprážajú pomaly na masti alebo oleji do zlatohneda po oboch stranách.Cestíčko riedke, trochu hustejšie ako na palacinky: hladká múka, soľ,vajíčko, pivo - nie voda (a môže sa pridať aj trocha rumu na prichutenie).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keby som článok uverejnil po Vianociach, bol by doplnený aj fotografiami prípravy (aj s pivom). Takto je tu len popis, ale každá gazdinka dokáže takto pripraviť vynikajúce rezne.

No a keď už dávam bodku za sezónou, tak na spestrenie ešte niekoľko záberov na jesenné úlovky hríbov:

Obrázok blogu

.

Obrázok blogu

.

Obrázok blogu

To boli väčšie kusy

Obrázok blogu

Toľkoto nasušených hríbov ostalo nám, toľko má aj dcéra, toľko má aj syn.

Obrázok blogu

Sušič hríbov slúži v zime ako podstavec na prezimovanie kvetov na schodisku 

Ján Urda

Ján Urda

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  725
  •  | 
  • Páči sa:  278x

jednoducho dôchodca, jednou rukou na blogu, druhou nohou v hrobe so životnou zásadou podľa Diderota: "Lepšie je opotrebovať sa, ako zhrdzavieť" Zoznam autorových rubrík:  Detstvo - spomienkyŠkola - spomienkyPráca - spomienkyCestovanieZ TurcaStaroba - spomienkyFilatelia - svet poznaniaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu