Nežijeme preto, aby sme jedli,...

...ale jeme preto, aby sme žili. To je základná zásada, ktorej sa v tomto držím. Niežeby som si rád nepochutnal na dobrom jedle, ale zjem všetko, čo nezje mňa. Nie som odborník na stravovanie, ale je tu zopár mojich pohľadov do kuchyne ako absolútneho antitalenta na kuchárske umenie. Preto mám aj najradšej najjednoduchšie ľudové jedlá, žiadne zložité kulinárske vymysleniny. No a nemôžem pochopiť ľudí, ktorí sa umárajú tým, že toto by som si aj dal(a), ale nemôžem, lebo by som pribral(a). Žiť, a teda aj jesť treba tak, aby som z toho mal pôžitok, a nie aby som sa pre to trápil. Nedokázal by som hladovať, trápiť svoje telo kvôli postave, ak by som z toho nemal mať pôžitok. Kvôli zdraviu, to áno, ale kvôli postave?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)
Obrázok blogu

Sám osobne nemám záľubu vo varení a musím priznať, že okrem čaju, praženice, zemiakov s cibuľkou a párkov hádam nič iné ani neviem pripraviť. Aspoň som sa o to ešte doteraz nepokúšal. Možno, keby ma psota pritlačila, tak by ma to aj naučila. Stačí, keď je v rodine jeden odborník, ktorý sa v tom aj vyžíva, a tým moja manželka rozhodne je. Dvaja kohúti na jednom smetisku, to by hádam ani nebolo dobré. Takto máme každý svoj piesoček, manželka varí a pečie, a ja to konzumujem.:-) Každému hádam najlepšie chutí alebo chutilo to, čo varí alebo varila jeho mama alebo stará mama. Ja mám to šťastie, že moja manželka varí rovnako chutne, ako varila moja mama. Skrátka, obe kuchárky podľa mojej chuti. S manželkou sme už taký dobre zohratý tandem: ja mám dobrú kuchárku, ona má dobrého stravníka, ktorý vie oceniť jej kuchárske umenie. Sem-tam pôsobím aj ako odborný asistent: škrabem zemiaky, robím sneh na zákusky, sem-tam umývam riad... 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Denná strava dedinského chlapa kedysi, keď išiel do roboty na pole alebo do hory alebo do kameňolomu alebo do... vyzerala asi takto: na raňajky tanier hustej krumpľovej polievky s poriadnym okruhom domáceho chleba, na obed chlieb, údená slanina alebo klobása s cibuľou, na večeru zemiaky alebo kaša s cibuľkou a pohár ešte teplého kravského alebo kozieho mlieka. Cez deň sem-tam dáky ten pohárik dobrej domácej samohonky tajne pálenej z raže a na občerstvenie voda z čistej priezračnej studničky. Robotníci v hute si desiatu alebo obed buď nosili sami alebo im nosili deti v kandličke. Či to bolo stravovanie zdravé alebo nie, o tom škoda hovoriť, jedno je však pravda, že ľudia nechodili tak po doktoroch s každou maličkosťou, ale skôr zomierali a veď aj pomreli. Ale asi to predsa len bolo zdravšie ako jedna káva alebo jedno pivo s cigaretou na raňajky dnes. Vtedy ani dievky a ženy nehľadeli tak na postavu a nesledovali svoju hmotnosť, aby nebodaj nemali 2 kg nad normu. A fitnesu mali dosť aj doma.

SkryťVypnúť reklamu

Niekto bude namietať, že človek od zvieraťa sa líši tým, že stoluje. Je to polovica pravdy, ale druhá polovica pravdy je v tom, že zviera vždy vie, kedy má prestať, kedy má dosť. Ani brav, o ktorom je známe, že toho zje hodne, nezje vždy všetko, čo sa mu narichtuje. Aj husi sa pri kŕmení museli "štopať", nasilu sa im tlačila kukurica do gágora. Všetko s mierou - ani prejedanie sa, ani hladovanie. A popritom hlavne pohyb, lebo hlavnou príčinou nadváhy nie je veľký príjem kalórií, ale málo spálených kalórií nedostatkom pohybu. Sám to pozorujem na sebe, keď na jar mám o také tri kilá väčšiu hmotnosť ako v jeseň a už sa cítim horšie, nezdravšie. Nie tým, že mám väčší pupok, veď môjmu veku by už hádam aj také malé pivárske bruško pristalo, ale tým, že som menej pohyblivý ako v jeseň.

SkryťVypnúť reklamu

A moje najobľúbenejšie jedlá? Pre mňa z polievok sú to tie najľudovejšie: kyslá hríbová so zátrepkou, kyslá fazuľová zo strukov, šošovicová, fazuľová, hustá krumpľová so zápražkou, kapustnica s hríbami... Hodne korenia a papriky v tom... Halušky so škvarkami v každej podobe: bryndzové, s kyslou kapustou... Zemiaky s cibuľkou a škvarkami... Guláš, segedínsky i maďarský... Nepohrdnem rezňom, kurčaťom, údeným pečeným... Samozrejme údená klobása, slanina, tlačenka... Hríby v každej úprave... Haruľa... Ale nevyberám si, čo dostanem, na tom si pochutnám. Možno manželka vie lepšie, čo mám rád, ako ja sám:-), lebo mi vždy navarí len to moje obľúbené.

SkryťVypnúť reklamu

Tak a dobrú chuť aj Vám!

Ján Urda

Ján Urda

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  725
  •  | 
  • Páči sa:  291x

jednoducho dôchodca, jednou rukou na blogu, druhou nohou v hrobe so životnou zásadou podľa Diderota: "Lepšie je opotrebovať sa, ako zhrdzavieť" Zoznam autorových rubrík:  Detstvo - spomienkyŠkola - spomienkyPráca - spomienkyCestovanieZ TurcaStaroba - spomienkyFilatelia - svet poznaniaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu