reklama

Filatelistický sviatok

Slovenskí filatelisti dnes majú sviatok. Spolu so slovenskými ho oslavujú aj českí filatelisti. Nie, nie je to Deň filatelistov. Je to Deň poštovej známky. Pred 89 rokmi, 18. decembra 1918, vyšla prvá československá známka - Muchove Hradčany ako oslava samostatného spoločného štátu Čechov a Slovákov. Ešte v spoločnej republike si československí filatelisti zvolili tento deň ako svoj sviatok, ktorý slávime aj po rozdelení na oboch stranách rieky Moravy. Pri tejto príležitosti by som Vás chcel poinformovať o niečom, o čom vie veľmi málo nefilatelistov - o spoločných vydaniach známok Slovenskej pošty a zahraničných poštových správ, čím Slovenská pošta propaguje v zahraničí krásy Slovenska, jeho históriu, kultúru...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

*

Poštová známka napĺňa viacero poslaní. Najdôležitejším z nich je sícepotvrdenie o zaplatení služieb pošty, ale veľký význam má ajštátno-propagačné poslanie poštovej známky. Slovenská pošta, a. s., odsvojho vzniku v r. 1993 aktívne napĺňa túto propagačnú funkciu známkyaj tým, že vydáva spolu so zahraničnými poštovými správami spoločnévydania známok, ktoré majú rovnaké zobrazenie a sú vydávané u nás vnašej mene a u partnerských pôšt v ich mene. Niekedy je to jedenobrázok pre obe pošty, inokedy sú to obrázky dva - každý so vzťahom kjednej z nich.Tých vydaní bolo doteraz niekoľko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrázok blogu

Obrázok blogu



Obrázok blogu


V r. 1993 vydali známku so spoločným námetom sochy Jána Nepomuckého, ktorá je na pražskom Karlovom moste, z ktorého údajne bol Ján Nepomucký zhodený do Vltavy, spoločne Česká republika, Nemecko a Slovensko. Ján Nepomucký má síce so Slovenskom málo spoločného, k vydaniu známky došlo tak, že vydavateľské plány sa robia so značným predstihom. Preto aj táto známka bola plánovaná a s nemeckou stranou dohodnuté jej vydanie ako československá ešte pred rozdelením federácie. Po jej rozdelení každá zo samostatných republík vydala svoju známku.

Obrázok blogu

Obrázok blogu


V r. 1993 vydali Česká republika a Slovenská republika známku so spoločným námetom k 1130. výročiu príchodu Cyrila a Metóda do našich krajov, udalosti, ktorá sa významne zapísala do dejín oboch národov. Aj táto známka bola pôvodne pred rozdelením federácie plánovaní ako známka československá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu



Obrázok blogu


V. r. 1996 vydali známky so spoločným námetom Česká republika, Švédsko a Slovensko. Je ňou reprodukcia obrazu Barokové kreslo od uznávaného švédskeho maliara, maďarského Žida, ktorý vyrastal na Slovensku v Levoči a Spišskej Novej Vsi, študoval a pôsobil v Prahe a v r. 1939 pred hrozbou fašizmu emigroval do Fínska a odtiaľ do Švédska, kde sa usadil natrvalo a stal sa uznávaným umelcom.

Obrázok blogu

Obrázok blogu



Obrázok blogu


V r. 2002 vydali známky so spoločným námetom Čína a Slovensko. Sú na nich Bojnický zámok z našej strany a terasy v Handan z čínskej strany.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu



Obrázok blogu


V r. 2004 pri príležitosti rozšírenia Európskej únie vydali novoprijaté štáty známky so spoločným námetom - vlajkami desiatich nových členov, pričom vlajka vydavateľského štátu je vyčlenená v dolnom ľavom rohu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu


V r. 2004 vydalo Slovensko ďalšiu známku so spoločným námetom s Poľskom. Sú na nej vyobrazení pltníci na Dunajci.

Obrázok blogu
Obrázok blogu


V r. 2006 vydalo Slovensko známky so spoločným námetom s Indonéziou. Sú na nich bábky z bábkového divadla.

Obrázok blogu



Obrázok blogu


V tomto roku vydalo Slovensko známky so spoločným námetom so San Marinom. Sú na nich Oravský hrad z našej strany a La Rocca o Guaita zo sanmarinskej strany.

*

V tejto vydavateľskej politike bude Slovenská pošta pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Najbližšie v budúcom roku to budú vedno s Českou republikou známky venované významnému hudobnému folkloristovi, kameramanovi, filmovému režisérovi a fotografovi Karolovi Plickovi.

Ján Urda

Ján Urda

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  725
  •  | 
  • Páči sa:  278x

jednoducho dôchodca, jednou rukou na blogu, druhou nohou v hrobe so životnou zásadou podľa Diderota: "Lepšie je opotrebovať sa, ako zhrdzavieť" Zoznam autorových rubrík:  Detstvo - spomienkyŠkola - spomienkyPráca - spomienkyCestovanieZ TurcaStaroba - spomienkyFilatelia - svet poznaniaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu