reklama

Spomienky na starobu - 1

V parku na pieskovisku sa hrajú malé deti. Stavajú si pieskové zámky, tak ako niektorí starší si stavajú vzdušné zámky. Stačí však malá neopatrnnosť a zámok je v keli. Môžu začať stavať od začiatku. Na lavičke sedia dvaja starkí, ktorí merkujú tento malý drobizg, svoje vnúčence alebo už pravnúčence a rozpriadajú takýto dialóg:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

 "No, ale ten čas letí. Ešte nedávno sme boli mladí a už..." - začína ten mladší, šedivý a vyšší.

 "Veru, veru," - nedá mu dohovoriť ten menší, okrúhlejší a holohlavý. "A už sme len pekní. Aj ja to cítim. Veď to na mne aj vidno. Aha: múdre vlasy opustili sprostú hlavu"

 "Ale čo to trepeš, aké múdre vlasy. Sprosté vlasy opustili múdru hlavu. Ale pozri na mňa. Videl si už niekedy plešatého somára? Ja nie, ale takých šedivých somárov ako som ja, takých jesto habadej" - skočí mu do reči ten šedivý.

 "No, nie sme už najmladší, to veru nie. Veď ani na bezplatnú preventívnu zubnú prehliadku som nemohol ísť, lebo zuby mám už také, no veď vieš, že si ich každý večer na noc odkladám do pohára s vodou na nočnom stolíku. No a s takými ísť na prehliadku? Veď by ma vysmiali..."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 "Veru škoda, škoda, dobrý pocit to bol, keď sa okolo teba zvŕtala tá mladá fešná zubárka a sem-tam sa aj obtrela o teba. Vtedy si nemyslel ani na tie zuby. Jój, a keď si sa jej pozrel do toho jej hlbokého výstrihu a videl si tam také pôvabné zaobleniny, to si už prestal myslieť na všetko, iba na jedno nie..."

 "Jaj veru hej, aj ruky mala také pekné, a ako vedela nimi šikovne šibrinkovať, radosť bola pozerať na to. Len bola dosť slabá. Ale ani bolesť si necítil, keď sa do teba zaprela kolenami, skoro si ti sadla do lona a koreň ti vytiahla na piaty pokus. Tá opojná vôňa jej tela a parfumu, ešte furt to cítim..."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 "Hej, hej. Fešanda to bola. Počuj, a pamäť ti ešte dobre slúži? Lebo mne ti aj slúži aj neslúži, tak napoly. Vieš, dievčence, ktoré u nás robili pred štyridsiatimi rokmi, si pamätám po mene a priezvisku ako slobodné dodnes, hoci slobodnými boli len polroka od príchodu k nám zo školy. Pracovali sme spolu ešte aspoň tridsať rokov, ale ani za božemôj si teraz neviem spomenúť, ako sa volali priezviskom po vydaji. Napríklad taká Anka Sedliaková..."

 "Jój, Anka, to už hej. To bolo za dievča. Ale to asi preto sa ti tá Anka ako slobodná tak vryla do pamäti, že všetci mládenci sme sa za slobodna okolo nej mali, a ona dala prednosť tomu z konštrukcie. No a keď sa vydala, tak nás už tak nezaujímala, aby sme si pamätali jej nové meno. Ale pekné dievča to bolo, to sa musí uznať, vyšportované, jedna radosť, všetkým nám len tak slinky tiekli, zuby sme si ostrili, predbiehali sme sa jeden pred druhým a všetko darmo. Všetkým nám vytrel kocúra ten z konštrukcie, akože sa to len volal, no, nespomeniem si, čo ma aj zahlušíš...".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nedokončili rozhovor, lebo z otvoreného okna na prvom poschodí neďalekého paneláka zakríčala manželka jedného z nich: "Ferkóóó, poďte už aj so Zuzkou a Milankom domov, lebo vám obed vychladne a vieš dobre, že teplé je to najlepšie".

 "No, ale sme si dobre zaspomínali... Tak fajn mi to padlo" - zakončil ten holohlavý. "Zuzkááá, Milankóóó, poďme už, starká nás volá na obéééd!" - zakričal ešte na deti a pobral sa ta het chytiac vnúčence za rúčky.

Ján Urda

Ján Urda

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  725
  •  | 
  • Páči sa:  278x

jednoducho dôchodca, jednou rukou na blogu, druhou nohou v hrobe so životnou zásadou podľa Diderota: "Lepšie je opotrebovať sa, ako zhrdzavieť" Zoznam autorových rubrík:  Detstvo - spomienkyŠkola - spomienkyPráca - spomienkyCestovanieZ TurcaStaroba - spomienkyFilatelia - svet poznaniaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu