reklama

Neberte nám katedru, neodvolávajte nám vyučujúcich

Dnes sme sa so spolužiakmi stretli a rozhodli sme sa prostredníctvom transparentov, vyjadriť náš názor na situáciu na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity v Žiline.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Čo tieto heslá znamenajú a aká je vlastne situácia?

Celé sa to začalo neúspešnou akreditáciou fakulty v pedagogických vedách, pričom naša katedra, so študijným programom mediamatika a kultúrne dedičstvo, bola v humanitných vedách hodnotená veľmi dobre. Nakoniec sa však aj ostatným odborom podarilo získať akreditáciu. Bolo to však znamením toho, že na fakulte je potrebné vykonať isté zmeny v organizácií a štruktúre.

Na to si dovolila upozorniť aj vtedajšia vedúca našej katedry. Bohužiaľ jej slová zrejme neboli pochopené správne, možno ich niekto vnímal ako kritiku, či dokonca útok a tak nasledovalo jej odvolanie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto sa odohralo približne pred rokom a odvtedy sa zdalo byť všetko v poriadku. Aspoň pre nás, študentov.

V pozadí fakulty sa však ďalej odohrávali veci, o ktorých sme netušili. Profesor Konvit (vtedajší vedúci katedry) s profesorom Katuščákom (aktuálny prodekan pre vedu, výskum a umenie), urobili analýzu, vďaka ktorej zistili, že s peniazmi na fakulte sa zaobchádza nehospodárne a súčasný stav je z dlhodobého hľadiska neudržateľný.

Vedenie fakulty však o výsledky analýzy nejavilo veľký záujem a tak sa páni profesori obrátili na rektorku. Tá však necháva riešenie situácie na vedení fakulty. Tomu sa nepáčilo konanie pána Konvita a pána Katuščáka. Toto postupne vyústilo až k návrhu na odvolanie profesora Konvita.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže ako študenti máme tohto vyučujúceho veľmi radi a v podstate je akýmsi „otcom“ nášho študijného programu, rozhodli sme sa ho podporiť. Postavili sme sa na chodbu pred zasadačku, kde sa konala porada našej katedry zvolaná pani dekankou. Hrozilo odvolanie profesora Konvita. Bohužiaľ dvere sa pred nami zatvorili.

Malo to však zmysel, keďže v ten deň bol pán profesor ponechaný vo funkcií vedúceho katedry.

Avšak už o dva dni mu bolo doručené oznámenie o odvolaní z funkcie, bez možnosti odvolať sa voči tomuto rozhodnutiu a bez udania akéhokoľvek dôvodu. Oficiálne sme doteraz žiadne vyjadrenie nedostali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V odvolávaní sa však pokračuje. Zajtra (piatok 25.11. 2016) sa bude konať zasadnutie senátu, ktorého hlavným bodom je:

„Návrh na odvolanie z funkcie prodekana pre vedu, výskum a umenie prof. PhDr. Dušana Katuščáka, PhD.“

Dôvod tohto návrhu nám opäť nie je známy, avšak obávame sa, že niekomu sa nepáčia vyjadrenia profesora Katuščáka v článku Žilinského večerníka, ktorý popisuje situáciu na našej univerzite, respektíve fakulte.

A to je dôvod, prečo zajtra pôjdeme pána profesora podporiť rovnako ako predtým pána profesora Kovita, postavením sa na chodbu. Nie je nám to jedno a chceme ukázať, že nám záleží na našej katedre a vyučujúcich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A presne toto bolo motiváciou pre zorganizovanie dnešnej akcie.

Obrázok blogu

Naše transparenty sa však dlho neohriali a asi po dvoch hodinách boli zvesené.

Nejde nám o to, na niekoho útočiť. Mnohé odbory práve kvôli problémom s akreditáciou o veľa študentov prišli a tak sa stala mediamatika a KD hlavným „ťahúňom“ celej fakulty.

Ale jedna katedra nemôže uživiť celú fakultu.

Preto dúfame, že naše prosby budú vypočuté a nedôjde k odvolaniu pána profesora Katuščáka z jeho funkcie. Naopak by sme si priali, aby sa podnikli zmysluplné kroky, ktoré by zabezpečili finančnú stabilizáciu a podmienky pre ďalší rozvoj perspektívneho študijného programu. Vedenie fakulty snahy o diskusiu odmieta.

Ak nie, sme pripravení vo svojich aktivitách pokračovať aj naďalej.

Obrázok blogu
Roman Ušák

Roman Ušák

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Študujem na Žilinskej univerzite. V súčasnosti sa venujem najmä štúdiu, ktoré ma - prekvapivo - baví. Rád píšem krátke príbehy, čítam knihy a športujem. Tiež rád trávim čas so svojimi kamarátmi. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu