reklama

Moderná divočina- divoké skládky

Vono je vubec moc věcí na světě, který se nesmějí dělat, ale mužou se provádět. Toto kedysi dávno povedal náš dobrý voják Švejk a opäť mal raz pravdu. Istá skupina ľudí v našej obci sa týmto heslom poctivo riadi už dlhé roky...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu









Najskôr uveďme veci na pravú mieru. Nepatrím do hnutia Greenpeace ani žiadnej inej organizácie na záchranu našej planéty. Na rôzne verejné zbierky s titulom: "Zachráňme naše dažďové pralesy!" či "Zachráňme veľryby!" mám tiež vlastný názor. Myslím si totiž, že pri každej takejto zbierke sa pár ľudí (čisto náhodne) nesmierne obohatí. My ľudia sme ešte predsa v evolúcii nedospeli (ani zrejme nikdy nedospejeme) na vývojový stupeň: Človek čestný.

Keď nie Greenpeace, tak kto si vlastne?
Obyčajný bloger a občan Kalinova časti Hrabovo , ktorý sa veľmi rád prechádza po okolí. Mám rada tunajšiu prírodu. Preto ma vždy zarazí, keď objavím ďalšiu nelegálnu skládku odpadu, ktorá "skrášľuje" miestne lesy a lúky. Dlho som sa robila (tak ako ostatní obyvatelia), že nič nevidím, aj keď to bije do očí. Avšak každoročne sa tieto skládky rozširujú a ja si v duchu kladiem otázku: "Dokedy ešte?"

Prieskum terénu
4.8.2006 o 11.45 sa vydávam na "tajnú" obhliadku miestnych divokých skládok za účelom fotografovania a získania námetu na nový článok. Dnes je trochu chladnejšie, preto dúfam, že ten zápach na skládkach sa bude dať vydržať. :)

Moja výzbroj je jednoduchá: staré tepláky, bunda, ešte staršie botasky a fotoaparát. Začína sa účelová prechádzka na koniec Hrabova smerom na dedinku Petrovec.

Z cesty, najmä v lete, keď stromy majú listy, nevidno absolútne nič. Len krásnu zeleň. Tu jednoznačne platí, že zdanie klame. Musíte pokračovať po poľnej ceste nahor a už po pár krokoch vás čaká "prekvapenie". Nie jedna, nie dve divoké skládky. To je predsa už všade bežné. Značná plocha miestnej lúky je tu premenená na celý areál divokých skládok!


SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Z cesty nie je absolútne nič podozrivé vidieť.



Obrázok blogu


Avšak ako sa postupne približujete odkrýva sa aj pravda.

Obrázok blogu


A tu to máme.

Veci z domácností (vrátane starých spotrebičov), organický odpad zo záhrad a nepotrebný materiál zo stavieb sa tu strieda vo väčších a menších kopách, podľa toho kto koľko naraz navozil.

Obrázok blogu


Časť skládky síce vidíte, ale väčšina je už zarastená trávou. V zime by to vyzeralo trochu inak...

Obrázok blogu


Ani chladnička tu nie je žiadnou raritou.

Práve je po daždi a na poľnej ceste ešte poznať čerstvé stopy pneumatík po nákladnom aute. Vôbec ma to neprekvapuje. Často som videla, že odpad sa sem vozí rovno na traktoroch.

Všimla som si tiež mláky v okolí. Okrem dažďovej vody tam plávajú mastné škvrny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Takto tu vyzerá mláka dažďovej vody.

Vrcholne znechutená pokračujem v obhliadke až natrafím v blízkom lesíku na ďalšiu skládku, na ktorej viniká napratané vrece na separovaný odpad. A ja som si myslela, že tieto skládky zakladajú len tí, ktorí nechcú platiť za odvoz komunálneho a separovaného odpadu...

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Vrece určené na separovanie odpadu na divokej skládke. To mi už pripadá ako výsmech.

Už som riadne zablatená a botasky mám celé premočené, no mám dostatok fotiek a námetov ako bonus, aby som sa mohla vrátiť domov a napísať článok. Moja "misia" je ukončená o 13.50 kedy hádžem zašpinené veci do práčky a poberám sa osprchovať.

Zamyslenie na záver
Ja tu nie som od toho, prehovárať niekomu do duše. Nebaví ma to a viem vopred, že by to nemalo zmysel.

Trápi ma však, že tak ako v celom svete aj na Slovensku existujú tisíce krajských a okresných úradov, organizácií a hnutí zaoberajúcich sa životným prostredím. Tieto organizácie a úrady vydávajú smernice a zákony o životnom prostredí, plány na jeho zlepšenie a správy o stave životného prostredia. Konajú sa medzinárodné konferencie, kde sa donekonečna o danej téme diskutuje. Vyvodzujú sa vždy nové a nové závery. Vôbec téma: životné prostredie je dnes strašne v móde.

To je síce pekné, ale prírode sú také zákony, smernice, plány ,... celkom nanič. Ona potrebuje našu pomoc. Konkrétne riešenie. A zatiaľ sa len všetci tvárime hrozne dôležito a vo voľnom čase vozíme smeti do lesa...

Dobre. Tak načo píšeš len ďalší článok o životnom prostredí nevedúci nikam?
Chcela som len, aby ľudia uvideli pred čím často zatvárajú oči. Ich sa to predsa netýka. Odvlečú svoje smeti (problémy) na skládku (do zabudnutia), aby im doma nezavadzali (aby ich netrápili). Netušia že problémy sa musia riešiť. Keď sa odložia, po čase spôsobujú nové ťažkosti.

Ja sa veľmi čudujem ľuďom, ktorí radšej investujú svoj voľný čas na vozenie domáceho odpadu do lesa alebo na lúku. Viem si predstaviť aj inú formu oddychu po práci... Pritom stačí zaplatiť ročný poplatok za vývoz odpadu a smeti vám zoberú priamo spred domu. Pre väčšinu ľudí v dnešnej dobe je to už samozrejmosť. Pre iných novinka. Každý sme vraj iný...


Pre viac info pozri: www.bb.ouzp.sk
www.enviroportal.sk
www.enviro.gov.sk

Alena Václaviková

Alena Václaviková

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Žijem, píšem, fotím, milujem a občas sa aj jedujem :) ...pretože ma to baví... Zoznam autorových rubrík:  ...Aj toto sa stalo...Moj makrosvet...Intrákoviny :)...Zaujímavé foto...Mestá a miesta...Co je nové na venkově...Osobné...Len tak ma napadlo...

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu