reklama

Vodná nádrž Málinec (pohľad na obe strany jednej mince)

Len nedávno som trávila prázdniny u starkej, odkiaľ je naozaj len kúsok vzdialená vodná nádrž Málinec. Bola postavená vrámci protipovodňových opatrení pre horný tok Ipľa a stala sa tiež zásobárňovu pitnej vody. Život našej rodiny jej výstavba natrvalo ovplyvnila a ukázalo sa, že ešte nepovedala posledné slovo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu
(zdroj: needle)

KDE TO JE?

Ipeľský Potok. Nepredpokladám, že máte vôbec tušenie, kde sa to nachádza ak aspoň trochu nepoznáte južné Slovensko. Keď však dodám, že táto dedinka sa nachádza pri Málinskej priehrade, tak na mape ten modrý fliačik asi zbadáte a ak by ste práve pozerali do naozaj dosť, dosť veľmi podrobnej mapy Slovenska, možno by ste objavili aj túto maličkú obec. Vybavená fotoaparátom som sa cez tieto prázdniny vydala na prechádzku k "našej veľkej vode", aby ste aj vy mohli vidieť ako to tam vyzerá.

MOJE VESELÉ SPOMIENKY...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte som ani nechodila do školy, už bola stavba priehrady v plnom prúde. V pamäti mi najviac utkveli zvuky výbuchov, ktoré sa odtiaľto pri úprave terénu pravidelne ozývali. Občas som sa mala možnosť prejsť aj po terajšom dne priehrady. Môj ocino na nej totiž pracoval tak ako veľa iných. Po dokončení stavby našťastie (tak ako veľa iných) prácu nestratil. Dohliadal tam na stav vody, kotroloval veci, do ktorých som sa ja nerozumela. Len som vedela, že sú dôležité a bola som hrdá na ocina, že niečo tak veľké má na starosti.

Nikdy nezabudnem na to, ako ma zobral do hrádze. Netuším ako hlboko sme až boli, len si pamätám taký monotónny hukot, dlhočiznú chodbu, potubia a občas nejaké dvere. Pre mňa to bol fakt zážitok, no keď som sa tým chcela pochváliť v škole, nikto nerozumel, kde som to vlastne bola. Vraj si vymýšľam, vraveli. Nuž a najlepší zážitok, bol ten, keď som ocina v zime učila korčuľovať- na zamrznutej priehrade! Dopredu mu to už išlo celkom dobre a tak sme "obkorčuľovali" celú priehradu. Do stredu sme samozrejme ísť nesmeli, tam bol ľad príliš tenký. Pre mňa to bol ten najlepší adrenalínový šport, aký som kedy zažila. Došli sme až k "lieviku" a poviem vám pozerať sa doň a vedieť, že ak nie ste jediný, ste aspoň jeden z mála, kto to kedy vyskúšal, bolo perfektné!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Pohľad zo "starej cesty". Dnes vedie popri priehrade nová po opačnej strane. Je síce širšia, ale sú tam veľmi nebezpečné zákruty, preto näjma v zime je pri jazde nutná opatrnosť.

Obrázok blogu


Tu máme pohľad z novej cesty na vetrom rozvírenú vodnú hladinu.

Obrázok blogu


Obrázok blogu


Informačná tabuľa a pekne veľa zákazov, ktoré sú pre ochranu pitnej vody nutnosťou.

Obrázok blogu


A tu je hneď jeden nedodržaný...

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Najkrajší je odraz zapadajúceho slnka na vodnej hladine. Mňa osobne úplne očaril.

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Počasie je tu naozaj veľmi premenlivé a kde pred chvíľou svietilo slnko o päť minút môže byť takýto nie veľmi pôvabný mrak.

ZAS SA ČOSI CHYSTÁ

V Ipeľskom Potoku dnes visí vo vytríne nový oznam aj s mapkou, ktorý v krátkosti hovorí asi toto: V procese príprav, plánovania a hľadania strategického investora je v súčasnosti projekt Prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ (PVE). Keď nastane plánované odstavenie jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach zvýši sa potreba dovozu elektrickej energie na Slovensko. Tiež bude nutné vybudovať nové zdroje elektrickej energie pre Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po roku 2010 sa predpokladá nedostatok elektrickej energie v celej Európe. Po spustení 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa opäť zvýši potreba PVE Ipeľ, ktorej náklady na výstavbu sa odhadujú na viac ako 20 miliárd slovenských korún. Realizácia výstavby sa predpokladá v roku 2015. v súčasnosti sa hľadá strategický investor (je dosť pravdepodobné, že ním bude talianska firma Enel). Zaplavené by boli časti Ipeľ a Ďubákovo. Len v Ďubákove by bolo potrebné presídliť obyvateľov 31 rodinných domov.

Toto sú len holé fakty, ospravedlnenia a dôkazy dôležitosti výstavby, ktoré my vnímame ako naozaj rozumné. Tak isto to bolo aj pri výstavbe vodnej nádrže Málinec. Bola potrebná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obyvatelia dedín, ktoré sú teraz už minulosťou a natrvalo ležia pochované pod vodnou nádržou by vám však vedeli veľa rozprávať. Pre nás je len ťažké pochopiť, aký je to pocit usadiť sa, postaviť si vlastný dom, mať rodinu a zrazu jedného dňa sa dozviete, že budete musieť vlastný domov opustiť, vysťahovať sa a nakoniec so slzami v očiach pozerať ako vám dom zbúrajú a váš pozemok navždy zaplaví voda.

Najhoršie na tom bolo, že nikto v okolí presne nevedel, či sa bude musieť vysťahovať alebo môže ostať. Takto moji starkovci začali stavať nový dom, no ostal nedostavaný, lebo nakoniec sa vysťahovať, pod istými podmienkami, nemuseli. Dlho sme ich prehovárali, aby sa predsa len odsťahovali. Oni zo svojho nepovolili a dnes to už viem pochopiť. Žijú si tam oveľa pokojnejšie a keď tam zavítam na prázdniny je to hotový balzam nielen na dušu ale aj na telo. Ten čerstvý vzduch a pokoj sa nedajú nahradiť peniazmi, ktoré dostanete od štátu ako náhradu za váš pozemok. Nenahradí to rodinné šťastie ani úsilie, ktoré ste do tohto miesta po kúsku vkladali. Ľuďom to pripomínalo vojnu, keď tiež museli zanechať svoje domovy a ukrývať sa. Sú to už roky, no každý na to spomína s trpkosťou v srdci.

Teraz je to tu zas. Je potrebné postaviť elektráreň a tak obyvatelia,ktorí boli pri výstavbe priehrady ušetrení, sa opäť musia strachovať osvoje domovy. Ďalšie dve oblasti budú zaplavené, ďalší ľudia poputujúzo svojich majetkov do mestských bytoviek. Obidve nádrže budú spojenétunelom, ktorého voľný spád bude poháňať turbíny. Stred dvora starkinhosuseda má byť zaplavený. Ponad starkin dvor má ísť nová cesta, teda cezich horu. Tentoraz asi budú nútení odtiaľ odísť. Asi- iste.

Obrázok blogu


Obrázok blogu


Tunel z Ďubákova.

Alena Václaviková

Alena Václaviková

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Žijem, píšem, fotím, milujem a občas sa aj jedujem :) ...pretože ma to baví... Zoznam autorových rubrík:  ...Aj toto sa stalo...Moj makrosvet...Intrákoviny :)...Zaujímavé foto...Mestá a miesta...Co je nové na venkově...Osobné...Len tak ma napadlo...

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu