reklama

Ako sa mobikovia do Morie prekopali

Pre Rusov sa front stáva tusím dokonale trojrozmerným.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Keďže sa mi zrušila ranná porada, obšťastním vás blogom. Pijem pivo, OK?

 

1.           Trpaslíkovia z Morie na Ukrajine

Tolkien vo svojom veľdiele opísal scénu, kedy trpaslíkovia v podzemnom kráľovstve Moria boli takí lakomí, že sa prekopali až k démonovi Balrogovi. Kráľovstvo padlo a dlho zostalo opustené. Keby neboli lakomí a nekopali príliš hlboko, neboli by toto arcizlo vypustili z hĺbok zeme a ríša by prežila.

Keďže Rusi sú rozprávkou samo o sebe, musia sa po Tolkienovi opičiť. Na samotnom začiatku vojny sa jednotka Zmrdov zakopala v Červenom lese (inak tiež rozprávkový výraz) pri Černobyle. Kto nie je v obraze, je to práve tá časť okolo elektrárne, ktorú ako prvú spálil únik nuklidov počas havárie v roku 1986. Nevedkovia z Latrinistanu dostali befél zakopať sa, tak kopali tak hlboko, až sa prekopali po stále rádioaktívnu vrstvu hliny. Ohlasy na to sa líšili, niektorí experti sa vyjadrovali, že po takmer 40 rokoch od havárie je hladina izotopov príliš malá nato, aby sa zopakovali scény z apríla 1986, ktoré tak dramaticky zobrazil rovnomenný seriál spred pár rokov. Iní hovorili, že vojaci ležali v zákopoch celé týždne bez nejakého extra tienenia alebo bez toho, aby mali normálny zdravotnícky dozor, takže váľanie sa v rádioaktívnom blate vášmu zdraviu príliš nepomohlo a okupanti asi dostali vcelku hustú dávku žiarenia. (Dnes je zhodou okolností výročie Černobyľu, pripime si vodkou na súdruha Ďatlova).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

História sa opakuje a Rusi sú nepoučiteľní. V strachu pred blížiacou sa ukrajinskou protiofenzívou sa jednotky Zmrdov zakopávajú. Na ich šťastie sa ale okolo Záporožskej elektrárne žiaden Černobyľ II. neodohral a pôda zamorená nuklidmi sa tu nevyskytuje. Ani Balrog. Ale na druhej strane, je tu iné nebezpečenstvo. Rusi pri hĺbení zákopov narazili na pochovaný dobytok, ktorý zdochol na jednu nemenovanú chorobu. Celá jednotka bola prevezená do Melitopolskej nemocnice, kde sa ale potvrdila diagnóza a podľa miestneho starostu sa vojaci previezli do karantény na neznáme miesto. Neznáme miesto v ruskom ponímaní mi intenzívne evokuje, že vojaci sú v tomto okamihu asi spaľovaní v mobilnom krematóriu a ich rodinám armáda píše list, že sú nezvestní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zachvatčiky, nabudúce toho Balroga poprosím!

 

2.           Problémy ruských mobikov, diel 1.000

Predstavte si situáciu, že poctivo celý život študujete niekde na základke v Tramtárii na Sibíri. Potom idete na strednú školu, myslíte si, že keď sa vám podarí doštudovať, dostanete sa na výšku a potom prípadne dostanete dobrý flek. Založíte si rodinu, kúpite si barák, vezmete si hypotéku, najprv auto z druhej ruky, potom aj nové... Lenže zrazu celkom v zmysle všetko podľa plánu vám tento plán niečo naruší. Volá sa to Vladimír Vladimírovič a má to trvať štyri dni. Po štyristo dňoch zistíte, že to nie je asi podľa tých plánov úplne presné, ale veď máte v krvi otroctvo, takže nerobíte z toho vedu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okolo vás umierajú kamaráti, a to po desiatkach. Do jednotky vás začlenili z jednej oblasti, väčšinu známych poznáte osobne podľa mena, vyrastali ste z mnohými z nich. Každý deň odškrtávate ďalšiu a ďalšiu stratu a ďakujete bohu, že nie ste medzi nimi.

No a potom dôjde k extra ťažkému útoku a z tých doteraz preživších je zrazu polovica – z hodiny na hodinu. Niečo sa vo vás vzbúri a pár z vás sa vykričí, ako neschopne velenie je, od Kremľa až po toho ožratého idiota s majorskými výložkami v tábore. Major sa to dozvie a zorganizuje takú bitku, že polovica sťažujúcich sa skončí polámaná. A aby toho nebolo málo, nahádžu vás do bývalej pivnice bez strechy niekde v tábore. Vonku prší, vy máte nad sebou len mrežu a po kolená stojíte v blate. Dostali ste tri dni „nepodmienečne“ a jeden z vašich kamarátov v jame má zlomenú sánku a rebrá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Presne toto sa stalo na fronte. Jeden z rebelujúcich vojakov si prepašoval mobil, natočil si svoju situáciu a nejako sa mu podarilo odoslať videjko. Zmrzačený chlapík so zlomenou sánkou viac-menej nevníma svet, s takýmto zranením, v teplote okolo nuly a po kolená v blate je odsúdený na smrť podchladením.

Druhý príklad: armáda vás stiahne z frontu do závetria, aby ste si odpočinuli. Keďže Ukrajina zdokonalila systém bombardovania ruských základní na takmer pásovú výrobu, báza niekde pár desiatok kilometrov od frontu sľubuje bezpečie.

Hovno. ZSU vás má na muške a len čaká, kedy sa báza zaplní unavenými mobikmi. Zrazu bác! a základňa sa zmení na hromadu trosiek. Doteraz sme videli niekoľko takýchto situácií, ale zdá sa, že Rusi sa skrátka nemienia poučiť a nezačnú robiť veci iné ako predtým. Čerstvo sa im podarilo nechať si vyhodiť základňu v Luhanskej oblasti. Keďže správa je nová, podľa všetkého sa atak odohral v noci na dnes, počty slnečníc ešte zverejnené neboli a dozvieme sa ich neskôr. Vojak, ktorý si ako prvú vec na mieste začal robiť selfie, hovorí, že dostali plný zásah a budova za ním horí tak, že príliš veľa preživších či nezranených tam asi nebude (otázkou bude, či tam vôbec pri takom požiari nájdu mŕtvoly).

Chlapík na videu hovorí, že ich vzali do „Zaluhansku,“ čo podľa diskutujúcich neznačí konkrétne miesto, ale skôr oblasť v bezpečí ďaleko za mestom Luhansk. Samotné mesto je napríklad od Bachmutu 105 km na východ, najkratšia vzdialenosť od frontu je okolo 90 km. Podľa vojaka bol útok prevedený tzv. kĺzavou bombou. Zhodou okolností som včera písal o sťahovaní základní a logistických centier Rusov ďalej od frontu akonáhle ZSU dostali raketomety HIMARS s raketami o dostrele 70 kilometrov, ak už Ukrajinci len tak mirnix dirnix budú meniť ruské bázy na krematóriá aj vyše sto kilometrov od frontu, Rusov musí trafiť šľak. Ako dlho budú dochádzať do skutočne bezpečných základní po novom?

„Šéfe, ideme z frontu na základňu. Majú tam aj sprchy?“

„Čo ti drbe? Odkedy majú na Kamčatke sprchy?“

 

Na druhej strane zákopov sa mi páči, že donori nakúpili Ukrajine sanitky, sprchovacie centrá na platforme kamiónov, pojazdné sauny a aktuálne aj dentistické ambulancie, ktoré budú pendlovať pozdĺž frontu a ošetrovať herojom chrup. Keby ste chceli tupému dezolátovi ukázať civilizačný rozdiel medzi Ukrajincom a Rusom, stačí porovnať onú klientku spomenutú vyššie a jednu z týchto ambulancií.

 

3.           Dneperské predmostie stále drží

Predmostie ZSU na ľavom brehu Dnepru drží. Na Deepstatemap nie sú viditeľné čerstvé zmeny, čo je skvelé v tom zmysle, že Rusi sa ani len nepokúsili o protiofenzívu. Pozitívom je aj správa, že výbuchy sú hlásené trochu hlbšie v ruskom teritóriu, na línii dlhej 40 kilometrov od obcí Stara Zburivka na juhu aj Piščanivka na severe. Niektoré sú od pravého, ukrajinského brehu vzdialené okolo 10 km, takže v rámci normálneho dostrelu artilérie. Čo to značí neviem, mal som potrebu to sem uviesť.

Tak ako tak, je to už tri dni, čo mariňáci ZSU prešli Dneper. To stačí.

 

4.           Ruská ekonomika ide do pekiel

Rubeľ ide nezadržateľne smerom nadol, aktuálne sa predáva takmer za jeden americký cent. Keďže pre Rusa ako pre každého lúzera nie je podstatné byť dobrý, ale aby bol lepší ako niekto vedľa neho (skôr aby ten vedľa neho bol horší od Rusa), dlhodobo sa hovorilo o tom, aby rubeľ dosiahol hodnotu amerického dolára. Nie aby bola mena stabilná, aby sa bežný Rus mal dobre, stačí, keď bude rubeľ s USD jedna k jednej.

Inak Rusko za posledné roky niekoľkokrát zdvíhalo dôchodky svojim penzistom. Akurát teda ten nárast im rozdiel v kurze zožral vo väčšej miere, takže v podstate majú o pätine na nákup menej.

V Rusku zároveň začali nasilu verbovať Tadžikov a Kirgizov. Akonáhle odmietnete vstúpiť do ruskej armády, môžete byť deportovaní. V Rusku je veľká skrytá nezamestnanosť, napriek tomu vďaka preriedeniu istej triedy pracovnej sily (mladí muži) je nedostatok robotníkov. Množia sa správy o tom, ako Tadžikovia a ďalšie čurky odchádzajú k frontu budovať pozície a základne. Nuž, byť takýmto otrokom, radšej by som bez prachov ušiel naspäť do Tadžikistanu, pretože hneď ako ma dopravia niekam za front, front ma neminie. Neverím tomu, že títo otroci neskončia v uniformách a prednej línii.

Pri rasizme ešte ostaneme. V Moskve demonštrovali moslimovia. Hlavnými ulicami prešlo niekoľko stoviek tisícok moslimov. V Rusku je už do 20% populácie moslimskej, čo našim dezolátom nevadí, pretože doma na čiernobielom televízore videli, že nejakí moslimovia žijú v Nemecku a Francúzsku a moslimovia nás zožerú. Etnickí Rusi pre svoju malú pôrodnosť ťahajú kratšiu slamku, preto si myslím, že rozpad Federácie je doslova v záujme ich samotných. Mimochodom, udáva sa, že prudko narástli počty útokov čurkov na Rusov priamo v Rusku. Otcovia sú na fronte, keď vám malí Kazaši dobijú syna, ako matka neurobíte s tým nič. Polícia asi tiež nie. Smola.

 

5. Stručne

Pamätáte si ruskú prostitútku, ktorá sa v Nemecku vysmievala Ukrajincom? Napokon dostala pokuty a vyhostenie. A viete kde skončila? Nie, v milovanom Rusku nie. Zdrhla do Hongkongu! Nemyslím si, že by tam išla skladať iPhony, skôr si myslím, že robí to, čo priemerná Ruska v jej situácii vie najlepšie – kurvu.

 

Ukrajinský odboj silnie. Hnutie Ateš je ukrajinsko-tatárske hnutie, ktoré vyvádza okolo Krymu. Dnes som videl video, kde atešáci zničili ruské pozície neďaleko Dnepra a zabili dvoch ruských dôstojníkov. O Ateši som sa dozvedel dnes, hoci o Tatároch s puškami v rukách som čítal už dávnejšie. Na Wikipédii sa píše, že k najväčším úspechom hnutia (v preklade to značí Oheň) patrí zničenie 30 Orkov v špitáli v Simferopoli.

Môžeme len tipovať, či sa ich aktivita postupujúcou ofenzívou bude zvyšovať alebo znižovať. Rozhodne si myslím, že aj keď sa Zmrdi rozpŕchnu ako slepice, partizáni im dokážu na tepnách smerom na Krym dosť kruto podkurovať.

 

Putin sa neskrýva v bunkri. Toto vyhlásil o Putinovi Peskov. Nikto sa ho nepýtal, ale keďže to povedal práve tento notorický klamár, asi tomu veríme. Lenže zjavili sa zábery, kde Putin sedí v dvoch navlas rovnakých miestnostiach. Lenže jeden vlas tam predsa len uniká, konkrétne je to zástrčka na stene, ktorá sa záhadne posunula o pár centimetrov. Putin má podľa nedávno utečeného bodyguarda niekoľko podobných miestností, takže keby sa aj niečo v Moskve zomlelo a on musel zdrhnúť preč, môže vystúpiť tak, že je akože v Kremli a všetko má v rukách. Keďže Dmitrij Peskov to vyhlásil len tak, je úplne jasné, že Putin v Moskve nie je, je zahrabaný niekde sto metrov pod zemou a bojí sa jak pes(kov).

 

 

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  230
  •  | 
  • Páči sa:  27 371x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu