reklama

Deň pobjedy ako žiaden iný.

Ako zopakovať ten pocit, keď si sa vybral na štyri dni do Kyjeva a už oslavuješ druhý deň pobjedy v zákopoch?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

1.           Rozdiel medzi dňami víťazstva nad fašizmom

Rozdiel medzi ôsmym a deviatym májom je ten, že toho ôsmeho bola Európa skutočne oslobodená protifašistickými bojovníkmi, kým deviateho podpisovala s Nemeckom zmluva krajina za vojnu spoluzodpovedná. Jedna strana zlikvidovala diktatúru, druhá ju len vymenila za inú. Jedna oslobodila koncentračné tábory, druhá ich premenovala na Gulagy. Jedna postavila SS-ákov pred súdy, druhá ich vymenila za príslušníkov NKVD. Toto je niekoľko dôvodov, prečo príčetný človek nemôže oslavovať Deň víťazstva nad fašizmom deviateho mája a prečo to musí robiť deň predtým. Nám ešte relatívne dlho po revolúcii vysvetľovala učiteľka na gympli, prečo Rusi vlastne majú pravdu, ale nepresvedčilo am to už vtedy, keď som mal cca 16 rokov. A musím povedať, že vďakabohu geniálny šachista Putin dosiahol mimo iné aj to, že civilizovaný sviatok bude oslavovať už aj Ukrajina (vďaka ti, večný stratég!). Hranica civilizácie sa zasa o trošku posunula na východ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A Rusko ako správne protifašistický štát nemôže deň civilizovanej porážky fašizmu osláviť inak ako rozstrieľaním ukrajinských miest. Výsledkom je niekoľko mŕtvych, ranení a jeden vypálený sklad Červeného kríža v Odesse. Ako inak by ste presvedčili planétu, že vy ste mierotvorcovia a že vašim poslaním je boj proti fašizmu, keď nie zničením humanitárnej pomoci a pozabíjaním civilistov? Dezolé, čítate?

 

2.           Situácia na fronte je stabilná. Ale...

Bachmut ako sa dá čakať drží a môj vlhký sen, aby mesto nebolo ZSU pustené do dnešného dňa, sa naplnil. Mesto sa drží, jedna strana dobyje niečo, druhá ju vytlačí. Rusáci zasypali Ukrajincov bielym fosforom, čo je ďalší dokonale ruský príklad ruského antifašizmu, použiť na mesto zakázané zbrane (aj keď je pravdou, že to už nie je mesto). Vo všeobecnosti sa dá z máp vyčítať, že Rusi skutočne postupujú, ale ako by to povedal klasik, je im to hovno platné. Dlho odkladaná ofenzíva ZSU začne čoskoro a ťažko vybojované ruské zisky vygumuje. Ale pri Bachmute je to zaujímavé z jedného dôvodu: personálneho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jevgenij Prigožin sa vyhráža, že z Bachmutu odíde, pretože nedostáva dosť munície. Ako som písal, je otázne, či nedostáva dosť munície, alebo má privysokú spotrebu, alebo munícia skrátka už dochádza, alebo je problémom ju na front doviezť. Tak ako tak, Prigožin pohrozil Kremľu odchodom svojich Wagnerovcov.... a ja sa nestíham čudovať.

Najprv mu bola sľúbená náprava, teda zvýšené dodávky munície. Je otázne, či je to len planý sľub, alebo mu ju na zapchatie huby dovezú prvých pár dní a potom sa dodávky zredukujú na pôvodné množstvá. Mimochodom, toto sa už raz stalo a po kritike ministra obrany Prigožin dostal kvantum starej, zhrdzavenej munície pre delá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže sľubom celá sranda nekončí. Ramzan Kadyrov ako dokonalý TikToker a prototyp dobrého vojaka (boty na zvýšených podpätkoch, videá mu musia strihať, frontová línia na Ukrajine je vlastne čerpačkou priamo v Čečensku, vojenskú uniformu má za niekoľko tisícok dolárov kus a vraj z hodvábu) prikázal Prigožinovi, že žiaden ústup jeho vojakov (už zajtra) nebude a že má držať hubu, líniu a krok. Na druhej strany čečenskí geroji sa za celých 14 mesiacov vyznamenali výlučne tým, že ich Ukrajinci zoškvarili po tisíckach a že vo väčšine prípadov si za to mohli sami, napríklad tým, že si 14.00 nahrali na TikTok video, vďaka ktorému ich raketometné oddiely ZSU o 14.30 lokalizovali a 14.35 vypražili vo vlastnej šťave. Neexistuje žiadne mesto, žiaden zákop alebo strategický bod, ktorý by Kadyrovovci dobyli alebo udržali. Dokonca aj samotný Ramzan sa opakovane strápnil, pretože svoje deti akože poslal do frontovej línie bojovať, pričom ich v sprievode polovice čečenskej populácie držal úplne niekde inde. Trapas za trapasom, blbeček z čečenského chlieviku sa ide vyhrážať Prigožinovi, že má držať front (Ramzan, nepoužívaj cudzie termity, ktorých význam nepoznáš, OK?). Prigožin musí peniť, ale toto je ruská armáda, čiže nie niečo z reálneho sveta, tu je väčším bossom ten, kto má bližšie k Putinovi (AKA kto dokáže lepšie lízať prdel). Diskutujúci to tipujú na dobrú melu, akonáhle sa wagnerovským kriminálnikom zoceleným v boji sa budú čečenskí kozopichovia vyhrážať streľbou do chrbta. Teším sa na tie správy o pár dní: „Pán prezident, Wagnerovci dobyli kus Bachmutu a pobili tisíc nepriateľov.“ „To je skvelá správa. Takže Ukrajina má o tisíc bojovníkov menej?“ „Ukrajina nie, ale my, pán prezident. Wagnerovci oslobodili tri uličky od Kadyrovovcov!“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte treba poznamenať, aké to budú uličky. Či nie tie v supermarkete medzi oddelením s kozmetikou a s údeninami. Vzhľadom na úspechy Rusov by ma to neprekvapilo.

 

3.           Drobnosti zo sveta a frontu

Rusko poslalo na Ukrajinu 35 Šahídov. Všetky zostrelila PVO. Dvaja ranení kvôli padajúcim troskám, nie samotným dopadom. Takto sa bojuje proti fašizmu, do psej matere!

 

V Ruskej federácii horí niekoľko priemyselných a administratívnych budov, armádne sklady aj rozsiahle oblasti tajgy. V prípade armádnych budov sa jedná pravdepodobne o zakrývanie deficitov medzi oficiálnymi a reálnymi stavmi, čo je v Rusku za posledný rok a dva mesiace tak rozšírená prax, že už sa strácam v počtoch prípadov. Lenže v poslednej dobe horí veľké množstvo kancelárskych budov a keďže na Sibíri začína sezóna tridsať- a viacstupňových horúčav, Sibír začína horieť. Obrovské kvantá požiarnikov aj mladých mužov schopných hasiť sa prevelilo na Ukrajinu, rovnako tak aj technika. Aktuálne sa objavili správy o tom, ako popolom ľahli celé dediny v rôznych krajoch. Bude hůř, od júna teploty vystrelia ešte vyššie a stavím sa, že Rusko bude mať problém uhasiť front.

Len na okraj: oficiálne špičky vyhlásili, že miestne úrady si majú s problémami poradiť sami. Skvelé vedenie, ktoré ti zvýši nezamestnanosť, preriedi populáciu, zdevastuje tvoju ekonomiku a ešte ti vzniknutú situáciu hodí na plecia.

 

Rusom chýba najviac pracovných síl v histórii. Opakujem, mladí muži s určitou kvalifikáciou sú buď v zákopoch alebo jednorukí, prípadne už montujú kanalizáciu zospodu z čierneho sáčku. Je pravdou, že v krajine je podľa štatistík príliš veľké množstvo ľudí na polovičných úväzkoch alebo nútenej platenej dovolenke, ale to nie je to isté. Ak kvôli sankciám zavriete uprostred Moskvy obchod Zara a prepustíte desať mladých čajok, neznačí to, že v miestnom autoservise máte zo dňa na deň lepší výber pracovných síl. Podobný príklad máme u nás, kde síce máme okolo dvesto tisíc nezamestnaných, ale trebárs automobilky alebo prevádzky s remeselnými službami hlásia nedostatok kvalifikovaného personálu.

Hm, myslím si, že ruská ekonomika si to vážne tento rok vychutná.

 

Rusko podporuje extrémistické ľavicové a tzv. ultrapravicové organizácie a demonštrácie po Európe. Toto vyjadrenie sa objavilo práve teraz okolo Dňa víťazstva nad fašizmom. Haleluja, že ste si to všimli, preboha. Jasné, že Deň pobjedy bude rovnako ako prvý máj a podobne drbnuté, zbytočné sviatky zneužívané ruskými filckami rovnako ako každý pseudokresťan pôjde do kostola práve na Vianoce a Veľkú noc.

Keď si to tak rozložíme na drobné, Rusko ako krajina s ideológiou rovnajúcou sa náboženstvu vlastne nič iné do Európy nemohlo vyvážať, len tú ideológiu. Modlím sa zato, aby raz bol sviatok práce zrušený ako totálne zbytočný ideologický nonsens. Ak chceš sviatok práce oslavovať, vezmi si rýľ a hajde muklovať na pole, milý komanč. Sviatok práve nemáš čo oslavovať s červenými vlajkami pred ministerstvami.

 

Na Slovensku budeme mať úradnícku vládu. Super, hoci som v Hegera príliš veľké očakávania nevkladal, dokonca aj to málo sa mi nevrátilo. Úradnícka vláda by mohla vážne trošku zamakať, aby sme o štvrť roka nedostali naspať proruské filcky, náckov a mafiu. Neviem čo si od Odóra sľubovať, no horší ako Matovič a Heger nemôže byť.

Len ma príšerne štve, prečo na Slovensku nemáme ani raz na výber medzi dobrým a zlým riešením, vždy len medzi zlým a horším. Kurňa.

 

Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej rozviedky, vyhlásil, že „zabíjali sme Rusov a budeme ich zabíjať.“ Toto si v Moskve vyslúžilo obrovskú vlnu kritiky, pretože keď ste tupý, neschopný stratég, ktorý sa zmôže len na to, aby vraždil a znásilňoval civilistov, tak strohé konštatovanie, že ZSU dokáže mlátiť tú ruskú háveď po desiatkach tisícok, vám vystrelí tlak. Áno, ZSU vás kántri po stovkách denne a nechápem, čo na tom nerozumiete alebo čo vám príde ako nepravdivé. Rozdielom je to, že Ukrajinci sa ako chlapi postavia ruským vojakom, vy, tupá fašistická svoloč si svoju neschopnosť vybíjate na civilistoch.

Kyrylo, palce hore! Zabíjajte Rusov nie po stovkách denne ale po tisíckach!

 

V noci na dnes sa udial najväčší úder HIMARSami na ruské pozície od začiatku vojny. Zdroje hovoria o veľkých stratách na ruskej strane, vo veľkej miere okolo Bachmutu. Podľa informácií Prigožin stále nedostal muníciu, ale presmeroval do mesta posily. Ukrajinská rozviedka sa o postupe dozvedela a zoškvarila pár prdeliek nielen raketometmi, ale aj delostrelectvom a mínometmi (jedna z Ukrajiniek u nás na Brezovej má na bachmutskom fronte manžela a dvoch starších synov, ukazovala mi fotky a situáciu opisovala ako „ťažký pizdec“). PVO pracovala aj na Kryme nadránom siedmeho. Komentátori to opisujú ako kopirák predvečera chersonskej ofenzívy, kde ZSU najprv zdevastovali základne, sklady a zásoby pohonných hmôt Rusákov, aby potom previedli útoky na tanky znehybnené nedostatkom nafty a munície a vojakov bez jedla.

 

Ramzan Kadyrov sa objavil na videu, kde zjavne na práškoch kecá hovadiny bez ladu a skladu o situácii na fronte. Áno, človek s jeho IQ a vyjadrovacími schopnosťami nemôže dať jedinú vetu bez toho, aby povedal jeho obľúbenú slovnú barličku „don“ (niečo ako oné). Tliacha jedno cez druhé, je opuchnutý ako záhradný trpaslík pri včelíne a na prste má oxymeter na meranie okysličenia krvi. Ramzan nie je starý, je to štyridsiatnik, ale budí dojem umierajúcej babičky v hospici, kde nemajú prístup k telenovelám. Jeho očičká zúžené kvôli opuchnutej tvári mi evokovali japonské hentai porno, nie Kaukazana.

Holt, hovorí sa, že Kadyrov je ťažkým narkomanom, a ťažká situácia na fronte aj v jeho domovskom léne mu asi veľa zdravia nepridávajú. Otázkou je, že či vážne berie heroín, ako sa klebetí na fórach, alebo drugs sú len lekársky predpisované medikamenty, ktoré nadužíva. Neprekvapilo by ma ani to, že ho niekto z FSB pomaly intoxikuje nejakou toxickou sračkou, ktorá pomaly ale iste ničí ľadviny.

Teda všetko dobré správy, nie?

 

Malá mapka, ktorá ukazuje postup ruských vojsk medzi dňom pobjedy 2022 a 2023. Keby ste mali pri sebe nejakého dezoláta, ktorý by trval na tom, že Rusi vedia, čo robia.

 

A na záver jedna citácia z netu: Včera bolo 205. výročie narodenia Karla Marxa. Človeka, ktorý priniesol prosperitu a úspech do všetkých krajín. Teda tých, ktoré odmietli jeho žvásty.

 

P.S.: Podľa niektorých zdrojov ofenzíva začne dnes večer.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  27 814x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu