reklama

Čriepky z New York City

Toto leto sme sa s priateľom premiestnili do NYC. Zúčastňujeme sa na work and travel programe určenom pre vysokoškolských študentov. Momentálne žijeme a pracujeme v Brooklyne. Tunajší pobyt je plný zaujímavých situácií a zážitkov, ktoré stoja za prerozprávanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Bryant Park - úžasný kúsok zelene priamo v srdci Manhattanu, ležiaci len pár krokov od Times Square. Cez leto sp tu umiestnené dva pingpongové stoly, kde si môžete prísť len tak hocikedy zapinkať. Niekedy síce musíte čakať pár minút, kým hráči pred vami skončia set ale určite to čakanie stojí za to.

Reading room v Bryant parku - štyri police plné zaujímavých aj menej zaujímavých knižiek a časopisov určených na voľné čítanie. Po siedmej hodine večer sa však na knižné poličky natiahne nepremokavé plátno a knižku si už neprečítate. Preto sa ponáhľajte !

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

HBO Bryant Park Summer Film Festival - každý pondelok po zotmení medzi ôsmou a deviatou sa na veľkom trávniku premieta na obrovskej obrazovke filmík. Pred týždňom som výnimočne v pondelok nerobila, čo sme hneď aj využili a šli sa nadýchať atmosféry preplneného trávnika, kde sedeli početné kamarátke skupinky s početnými zásobami jedla a pitia, veselo sa zhovárali a čakali na začiatok premietania. Akonáhle sa začalo premietať, rozhovory na dekách pokračovali, niektorí aj sledovali film a niektorí začali pomaličky odchádzať. Akustika bola naozaj neskutočná, my sme sedeli úplne na konci trávnika, minimálne 100 metrov od plátna a keby sme mali trošku lepšie poslucháčske znalosti anglického jazyka, určite by sme to po hodine nevzdali a nešli si zahrať pingpong.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Play me, I´m yours - perfektný nápad umiestniť do centier miest voľne prístupné piána. Každý, kto prechádza okolo a má chuť zahrať si na klávesoch je vítaný. Táto fantastická myšlienka beží už tretie leto a súbežne sú tento rok piána umiestnené napríklad aj v Londýne. Tu v New York City ich bolo dokopy šesťdesiat. Niekedy som mala možnosť počuť hotové koncerty, inokedy si za piáno sadol človek čo naozaj len tak ťukal do kláves. Ja som si poctivo zahrala mojich päť základných skladieb, ktoré si pamätám ešte z čias klavírnej prípravky počas základnej školy a raz som dokonca bola odmenená potleskom a pani sa mi hneď aj prihovorila, že počula Chopina. Nakoniec sme sa dostali k tomu, že to bola Poľka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

World Cup - je všeobecne známe, že pre Američanov futbal nepredstavuje ani zo stotinky také šialenstvo ako pre nás Európanov. Nakoľko je však New York City tvorený všetkých možnými aj nemožnými národnosťami, tak tu ľudia majstrovstvami žili veľkolepo. Doma chytáme kopec amerických a pár španielsky hovoriacich kanálov ( to pre tú hispánsku väčšinu ) a práve na spomínaných hispánskych kanáloch sa pozerali zápasy, americké programy totižto dávali až tie semifinálové. Skrátka, hispánska komunita sa tak úžasne vie tešiť z gólu, že to je pre nás ťažko opísateľné. Po každom góle kričia. To asi kričia všetci bez národnostných rozdielov. Títo hispánci však kričia strašne dlho a intenzívne. Fakt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V USA sme boli aj pred rokom ale vtedy o nás naozaj nevedeli, resp. tento rok sme oveľa známejší práve vďaka účasti na majstrovstvách.

Východoeurópsky výzor - asi na tej slovanskej podobnosti niečo bude. Pracujem v kaviarni, v tichej brooklynskej štvrti. Párkrát sa mi už stalo, že zákazníci na mňa začali hovoriť po rusky, jednoducho cítili tú slovanskosť, vyjadrili sa. Minule som šla metrom a čítala som si španielske noviny, ktoré sú tu voľne dostupné presne ako iné po anglicky písané tlačoviny, jedna z vecí, ktorá mi veľmi na Slovensku chýba. Chcem sa tu naučiť po španielsky a kde sú na to ideálnejšie podmienky ako v meste, kde je už táto reč rozšírenejšia ako angličtina ? Skrátka som si v tom metre pripadala veľmi španielsky, však som si čítala španielsku tlač a vtom si sadne ku mne jeden starší pán a začal na mňa rusko-anglicky, vôbec ho neodradili tie noviny ! Tak sme sa bavili, dozvedela som sa, že tu žije od svojich dvadsiatich rokov a je z Užhorodu a tak sme sa zakecali, že som zabudla vystúpiť a prišla som do práce o polhodinu neskôr.

A na záver nejaké tie tradičné zábery...

Brooklyn Bridge

Empire State Building

Empire State Building a Bryant Park v noci

Pohľady zo Staten Island Ferry

Dolný Manhattan zo Staten Island Ferry

Viera Valentová

Viera Valentová

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Momentálne mamička na rodičovskej dovolenke, v minulosti aktívna cestovateľka, dobrovoľníčka a CouchSurferka. Uvidíme, čo prinesie postcovidový svet :)Možete ma nájsť aj tu: http://ourway.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáPomimo

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu