reklama

Lekári nespia. Zas.

Jarná úľava celej spoločnosti po schválení aj zákona o minimálnych platoch všetkých sestier nevydržala ani kvartál. Naplno sa prejavila demagógia jeho tvorcov a tvorkyne, ktorá už zasiala rozkol aj medzi sestry. Podnet súkromných lekárov, ktorí cez profesnú SLK podali podnet Generálnej prokuratúre, viedol k pozastaveniu zákona o platoch sestier Ústavným súdom. Neinformovaná verejnosť však hádže kolektívnu vinu a zlomyseľnosť na všetkých lekárov. Netuší, že nemocniční lekári už vlani konkrétnymi skutkami podržali sestry. Aby bojov nebolo málo, najnovšie sa pre zmenu aj nemocnice, resp. ich riaditelia, chystajú zaútočiť na svojich= nemocničných lekárov podľa vzoru SLK:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (116)

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) pod vedením predsedu MUDr. Peťka zvažuje napadnúť vianočné zvýšenie platov štátnych lekárov na generálnej prokuratúre. Výsledkom by mohlo opäť byť pozastavenie zákona aj o lekárskych platoch Ústavným súdom.

Ako ste sa TU opäť nedočítali, znepokojení nemocniční lekári už 31.7. varovali ANS pred takýmto nebezpečným krokom vo svojom naliehavom stanovisku. Je to veľmi smutné čítanie o úbohosti našich médií ? Čo veta, to ťažká rana pre pacienta. Fatalne problémy, o ktorých vďaka médiám ani netuší:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • nedostatok lekárov nielen v nemocniciach – veď kto by nebral radšej nástupný plat 4.000 E toť za rohom v Nemecku, či Rakúsku? Aj symbolické 3-etapové zvýšenie ich smiešnych platov pomohlo zastaviť aspoň niekoľkých- ale nášho Maťa už z Nemecka nevráti :(

  • neúspešné rokovania riaditeľov nemocníc s „konkurenčnými" zdravotnými poisťovňami – hlavne penťáckou Dôverou, ktoré napriek nemorálnemu zisku uhrádzajú nemocniciam len 60-70% nákladov na liečbu pacienta. Prečo sú tieto zmluvy neverejné? Veď nemocnice za naše zdravotné „poistenie“ nakupujú verejnee služby pre nás!

  • nemocniční lekári stále často v rozpore so Zákonníkom práce liečia i operujú aj po 72 hodinách služby. Chceli by ste, aby lekár, ktorý 48 hodín nespal, operoval Vaše dieťa? Pritom vodiči kamiónov za nedodržanie povinných prestávok fasujú pokuty. Prečo nemocnice takéto stavy tolerujú?

  •  koreňom nenormálnych a životohrozujúcich nadčasov je nedodržovanie minimálneho personálneho obsadenia lekármi i sestrami! Nemocnice vraj nemajú peniaze na viac zdravotníkov! Ale prečo zdravotné poisťovne uzatvárajú zmluvy s takýmito oddeleniami i celými nemocnicami, ktoré nespĺňajú zákonné podmienky fungovania? Ako si trúfajú poskytnúť nám, pacientom, bezpečnú a adekvátnu a predplatenú liečbu bez kompetentného personálu?

Naozaj ANS svojim podnetom na GP prispeje ďalšou traumou do kolabujúceho zdravotníctva?

Lekarske odborove zdruzenie (LOZ) jej pritom vo svojom stanovisku ponúka viacero tipov na konštruktívnu činnosť smerovanú hlavne v prospech nemocníc:

  • vyjednanie adekvátnych platieb od ziskových zdravotných poisťovní

  • udržaním zákonných minimálnych miezd aspoň udržanie personálneho vybavenia nemocníc

  • zverejnenie zmluv so zdravotnými poisťovňami

  • zverejnenie platov riaditeľov nemocníc za posledné roky

Podaju pomocnu ruku i zanietene mimovladky?

Lekári odborári v LOZ tiež nespia a chystajú podporné akcie pre nemocnice:

  • podnety na inšpektoráty práce pre podozrenie na nedodržiavanie Zákonníka práce

  • podnet na Ministerstvo zdravotníctva SR na skontrolovanie dodržiavania personálnych normatívov zdravotníckeho personálu v nemocniciach

  • otazky zdravotnym poistovniam: preco zazmluvnuju nemocnice bez dostatocneho personalu... 

Veľa otázok treba poctivo a OTVORENE zodpovedať v našom zdravotníctve, aby sme mu určili naozaj správnu diagnózu. Až potom môžeme nasadiť účinnú terapiu. Skalpel nevynímajúc. Veď nám, pacientom, ide nielen o zdravie, ale často už aj o život. Poisťovniam len o peniaze?

Vanda Rybanská

Vanda Rybanská

Bloger 
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som obyčajná 3D matka. Bola som šéfredaktorkou obecného spravodaja a protikorupčnou občianskou aktivistkou v samospráve. Nezávislou obecnou poslankyňou. Spoluzakladateľkou ZOMOS. Lobistkou v parlamente. Kandidátkou do parlamentu za OĽaNO v 2012. Asistentkou predsedu Igora Matoviča. Ako 47. kandidujem za OĽaNO zas. Zoznam autorových rubrík:  zdravotníctvoVláda občanovsamosprávaPolitičky, politici a politikaSpoločnosťNedeľné čítanieViera a RKCMédiávoľby NR SR 2O12

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu