Vyzerajú ako kryštáliky, ako malé diamanty. Niekedy tvoria dokonca nádherné prstence. Najkrajšia a najjemnejšia práca prírody. Reč je o tzv. vínnom kameni (v niektorých vínach vodnom). Presnejšie, jedná sa o vyzrážaný hydrogénvínan draselný alebo vínan vápenatý. Je to vada vína? Má to negatívny vplyv na kvalitu vína?
Zhruba pred polrokom ma jedna pani, mierne povedané, vytočila. Po telefóne. Kúpila si omšové víno, teda skoro čistý produkt. Vo fľaši ale našla niekoľko kryštálikov, podľa nej určite cukor!!! Cukor, vážení, kryštáliky cukru, v suchom omšovom víne (ktoré aj keby tam ten cukor bol, sa akoby zázrakom nerozpustili...). Milá pani si ani nenechala vysvetliť, čo sa to vo fľaši nachádza, skrátka mi kresťansky oznámila, že sme podvodníci a položila telefón.
Vážení všetci, ktorí začínate mať víno radi! Ak sa vám niekedy dostane do rúk fľaša vína s vínnym kameňom, nevylievajte to vínko, nemixujte ho so Spritom, ani s Coca-Colou. Pokladajte sa za šťastných ľudí, pretože práve sa chystáte ochutnať skutočne čistý produkt, do ktorého neboli pridávané žiadne stabilizátory. Vínny kameň nemá žiaden negatívny vplyv na chuť a vôňu vína. Skôr naopak. Vína sú po jeho vyzrážaní jemnejšie a okrúhlejšie. Vínny kameň sa môže objaviť vtedy, ak to vínko dlhšie skladujete pri veľmi nízkych teplotách blízko nuly.
Na druhej strane treba povedať, že aj niektorí odborníci presadzujú názor, že vínny kameň by sa v nafľašovanom víne nemal objavovať. Hovoria o tzv. vzhľadovej vade vína. Môj názor je taký, že vada to rozhodne nie je vtedy, ak sa dá takéto víno bez problémov naliať do pohárov bez toho, aby sa do nich dostal aj vínny kameň. A to zvládne každý čo len trochu skúsenejší someliér, či milovník vín. Bez kameňa, či s kameňom, na zdravie!