Ekologické vína

Prichádza móda všetkého ekologického - ovocie, zelenina, víno nie je výnimkou. Našu matičku zem sme totiž tak zasvinili chemickými látkami (postreky, hnojivá), že ľudia neváhajú dať za potraviny viac peňazí, len nech sú pestované ekolgicky, t.j. nie celkom čisto, ale čo najčistejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Existuje niekoľko možností, ako dnes pestovať vinič podľa ekologických zásad. Nie vždy a nie všade sa totiž dajú aplikovať práve tie najekologickejšie. Pri každej metóde ekologického vinohradníctva a vinárstva však pozorujeme úplnú zmenu myslenia vinohradníka. Základnym cieľom jeho snaženia je harmonické víno. To sa nedá vyrobiť bez harmónie a rovnováhy vo vinohrade. Rovnováhy požiadaviek človeka a možností prírody v danej lokalite.

Momentálne najpropagovanejšou metódou ekologického vinohradníctva je aplikovanie tzv. integrovanej produkcie hrozna. Pri tomto spôsobe pestovania viniča je zakázané používanie umelých hnojív, ako postrekové látky sa môžu používať len prípravky zaradené do zoznamu povolených látok a počet postrekov je obmedzený maximálne na 6 za sezónu. Kladie dôraz na zazelenanie vinohradov, používanie biologických preparátov vo vinohrade (feromónové lapače, dravé roztočce a pod.) Sú vypracované pravidlá, ktoré musia vinohradníci dodržiavať (www.iprovin.sk). Výnosy sú síce nižšie, ale kvalita takto dopestovaného hrozna a následne vyrobeného vína je vynikajúca. Zásad integrovanej produkcie hrozna sa drží viac-menej celá slovenská vinohradnícka a vinárska špička. Teda, aspoň sa snaží.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klasické ekologické vinohradníctvo vyžaduje viac pozornosti a nedá sa aplikovať všade. Pri výbere vinohradu sa musia zohľadniť viaceré faktory (citlivosť polohy, citlivosť odrôd, blízkosť vinohradov, kde sa ekologické metódy nepoužívajú). Ako postrekové látky sa používajú len síra a meď, hnojí sa len organicky, používajú sa len rastlinné stimulátory rastu. V pivnici vína obyčajne kvasia spontánne, bez predchádzajúceho odkaľovania muštov. Je otázne, či neustále používanie medi je v súlade s ekolgickou filozofiou, pretože obsah medi v pôde je následne príliš vysoký.

Podľa môjho názoru "najextrémnejšou" formou ekologického vinohradníctva je tzv. biodynamické pestovanie hrozna a výroba vína. Pre mnohých to znie až šarlatánsky, ale takýto výrobcovia využívajú vo svojich vinohradoch a pivniciach okrem čisto ekologických zásad aj iné faktory, napr. fázy mesiaca, postavenie hviezd a slnka, energiu našej Zeme a pod. Určité operácie sa vykonávajú ráno, iné poobede, niektoré dokonca v noci. Priznám sa, rád by som ochutnal takéto víno, vraj sú ale veľmi drahé. Na Slovensku sa takéto vína nerobia, musel by som hľadať v Nemecku.

SkryťVypnúť reklamu

Žiadne z takto vyrobených vín však nie je úplne "čisté". Výfukové plyny z áut, znečistené podzemné vody, ovzdušie... S tým sa nedá nič robiť, to si vyžaduje globálne riešenia. Víno je síce kľúčom do každých dverí, obávam sa však, že tie pohviezdičkované dvere ostanú ešte dlho zatvorené. Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu