Ked sa pije víno ...

... netreba sa náhliť. Skúsme mu darovať pár okamihov prv, než nás omámi. Ochutnajme ho s bázňou a vzdajme hold jemu i jeho autorovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Šumivé podávajme podchladené (5 - 7 stupňov celzia), biele podávajme správne vychladené (10 - 12 stupňov), červené trošku teplejšie (15 - 18 stupňov Celzia). Snažme sa nalievať do správnych pohárov, do správneho skla. Biele do menších objemov, červené kôli nadýchaniu do väčších. Nikdy nie doplna!!! Maximálne do jednej tretiny, radšej si častejšie dolejeme. Len šumivé môže v plných flautových pohároch púšťať retiazky. Ochutnávajme najprv očami - je víno čisté, bez nečistôt, zákalu? Má iskru?

Akú má farbu? Biele môžu byť svetlejšie, od svetložltých po svetlozelené, priam vodičkové, keď sú mladé. S vekom ich farba získava na intenzite, mení sa od žltej až po jantárovo hnedú (farba starého tokajského výberu, portského, či sauternského výberu). Ružové vína môžu mať farbu panenských klaretov i mladých malín. Niekedy je rozdiel medzi ružovým a červeným vínom sotva badateľný. Červené vína hrajú od farby jahôd až po hlboké atramentové tóny južanských červených vín. Všimnime si meniskus červených vín, prezradí nám čo-to o veku vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predtým než k vínu privoniame, roztancujme ho. Zatočme pohárom (tu oceníme, keď je pohár plný len do 1/3) a nosom jemne vdýchnime jeho vôňu. Prezradí nám o našom moku až 75 %. Škála aróm je široká. Čím mladší životabudič, tým je buket sviežejší, ovocnejší, kvetnatejší... Pri zrelých vínach na nás zo skla lezú tóny sušeného ovocia, kože, pižma, korenia a mnohé, mnohé iné. Pri chorých vína sú i vône menej príjemné: potkanie labky, mačací moč, pelargóniová vôňa a pod. 

Ochutnajme. Pomaličky si sŕknime a pohrajme sa s vínom v ústach. Hodne využívajme náš jazyk. Ohmatávajme ním víno a skúmajme jeho viskozitu. Je plné a bohaté, či skôr tenké a ploché... Náš chuťový orgán (pozor, nie je to jazyk!) rozoznáva tisíce rôznych chutí. Keďže chuť je až prekvapujúco úzko previazaná s čuchom, v zásade platia podobné charakteristiky o chuti vína ako o vôni. Prehĺtnime a čakajme ako dlho ešte cítime víno v ústach, t.j. koľko kaudálii má naše vínko. Čím je víno dlhšie, tým je kvalitnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Takto požívajme vína a používajme pri tom všetky naše zmysly. Áno, všetky. I sluch. Úplne na konci. Keď si s priateľmi dobrým vínom štrgnene. Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu