Staré víno, mladé ženy?

Znie to naozaj dobre. Je to však pravda? Čo sa týka vína, skutočnosť je taká, že to platí len pre veľmi malú, maličkú skupinu bielych vín a pre vybrané červené vína. Mladé ženy tu riešiť nebudem, v ich prípade je to jasné!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Vo všeobecnosti možno povedať, že červené vína sú odolnejšie voči času ako vína biele. Na Slovensku sa pijú červené vína veľmi, veľmi mladé. Na trh sa dostávajú nezrelé, len niekoľko mesiacov staré červené vína, ktorým by určite prospelo ďalšie vyzrievanie. Životnosť slovenských červených vín sa pohybuje od 2 do 25 - 30 rokov. Tým nechcem povedať, že výnimočné moky nevydržia aj dlhšie Napr. Cabernet sauvignon 2006 bobuľový výber od Vino Ludvig je momentálne skvelá investícia, ak sa Vám teraz narodil potomok a chcete mu k 18 - tym narodeninám podarovať fľašu výnimočného vína. Túto lahôdku som chutnal len nedávno a je to vskutku výnimočný elixír, ale naozaj treba počkať aspoň tých 20 rokov - potom to bude vzácnosť nad vzácnosti, dokonalý zážitok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Pri bielych vínach musíme byť opatrnejší. Väčšina z nich sa na archivovanie nehodí. Ak si náhodou niekto odkladá mladé biele vínko v nádeji, že o desať, dvadsať rokov ním ponúkne svojich blízkych a spoločne si ho vychutnajú, pravdepodobne ho spoločne vylejú. Víno sa vo fľaši vyvíja, jeho chuťové vlastnosti sa najprv zlepšujú, keď sú na vrchole hovoríme o tzv. fľašovej zrelosti vína, vtedy treba to vínko vypiť. Potom to už ide s vínom dolu vodou. Oxiduje, zvetráva, chorľavie, skrátka sa zhoršuje. Ktoré biele sa oplatí archivovať? Stavte na vyhlásené ročníky, vyššie prívlastky a rozhodne si nechajte poradiť od odborníka. Nepomýlite sa pri sladkých tokajských výberoch, botrytických zberoch, či bobuľových, hrozienkových výberoch. Pri nákupe vína do archívu sa oplatí návšteva priamo u výrobcu. Odborne vám poradia i cena je oveľa výhodnejšia.

SkryťVypnúť reklamu

Naozaj staré víno nechutí každému. Nie je to víno pre začiatočníkov. Oceniť vyzreté, predýchané arómy, orechovo - karamelovú chuť starinky sa treba naučiť. Vinár, či vinohradník pri starom víne spomína. Na ročník, keď sa víno rodilo, na ľudí, s ktorými ho popíjal, keď bolo mladé, na seba, aký bol, na priateľov, akí boli... na život...na tých, ktorí odišli mladí, smúti i veselí sa. Osobne mi k starému vínu mladé ženy nechýbajú... Ale ani nevadia! Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu