Za dve hodiny sme dvaja zvládli cca 50 kg. Zajtra nás čaká ďalších 250. Vcelku sa teším, i keď musím povedať, že si viem predstaviť krajšie strávený deň. Predsa len, na povale starého domčeka to nie je bohviečo. Lipovinka bola krásne zrelá, cukornatosť sa hýbala niekde medzi 23 a 24 o NM. Zavesená na špagátoch bude do Vianoc, tesne pred sviatkami to vylisujem a pravdepodobne do jari to bude kvasiť. Keď všetko pôjde ako má, bude to pekné slamové víno. Moje prvé... Nebude toho veľa, snáď 50 litrov, ale veď to ani nebude len tak vínko! A nie len tak pre hocikoho!
Oberačky vrcholia aj na Tokaji, výberov bude pomenej, ale bude to pekný ročník. Nebude to 2006, ale určite sa zaradí k tým lepším ročníkom. Suché a horúce leto sa prejavilo najmä vo výlisnosti, ktorá sa pohybuje niekde okolo 45 - 50 percent. Málo, ale ... cukornatosť bola pekná, aj zdravé bolo, takže spokojnosť.
V nerezových tankoch už krásne a tíško šumí, kvasinky makajú, z kvasných zátok sa ozýva žblnky žblnk... Teším sa tak ako každý rok na nové, ešte kalné mladé vína, posedenia a porovnávania s priateľmi. A tak ako každý rok, i teraz, len čo spratám z vinohradu posledný strapec a dám tomuto ročníku zbohom, už sa teším na ďalší...
A burčiak? Podobne ako pán profesor Malík, ani ja ho veľmi nemusím. Ale nie preto, že by som nechcel vraždiť kvasinky! Skrátka nie som burčiakový typ. Ale poznám "trénovaných jedincov", ktorí si naozaj doprajú tzv. výmenu krvi. Ach, keby tie tokajské pivnice vedeli rozprávať... Na zdravie!