Tokajské ...

... víno a tokajská oblasť sú môjmu srdcu najbližšie. Vyrastal som medzi starými, kolíkovými vinohradmi starého otca a v jeho staručkej pivnici som ako chlapec prvý krát privoňal k vínu. Úprimne, podľa dnešných trendov to nebolo bohviečo a dnes by som to víno hodnotil pravdepodobne veľmi nízko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Ale zanechalo vo mne čosi, čo ožíva stále, keď ochutnám miestne gazdovské vína. Vracia ma to späť do minulosti, na jazyku mám znova tú zvláštnu chuť prehnanej oxidácie v kombinácii s vyšším prchavkovým tónom, zvieravé tóny dominujú, víno môže o harmónii iba snívať. A ja vtedy vidím nebohého starého otca, ako s chuťou vychutnáva práve tieto "očarujúce" nuansy. Ožívajú moje spomienky na časy, keď sa do pivnice chodievalo častejšie, minimálne každú nedeľu po obede. Keď sa v tokajských pivniciach stretávali ich majitelia, aby si posedeli, aby spomínali... Dnes už nieto času sa stretávať! Mnoho pivníc zmenilo majiteľa, nepoznáme sa tak ... Začíname byť trhovejší, pivnice otvárame pre turistov, tradičný, nevábny charakter gazdovských vín je nahradený ich "pitelnejšou" verziou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Áno, slovenský Tokaj ožíva a zobúdza sa zo svojej sladkej a príjemnej letargie. Najmä naša, teda mladšia generácia pochopila, že od tej letargie bolo už len na krok k celkovej paralýze a zabudnutiu. Staré pivničky sa trošku zväčšili, polorozpadnuté vchody do podzemia sa začínajú rekonštruovať, v pivniciach je väčšia hygiena, skladuje sa už len víno, nie zemiaky a iná zelenina...

I víno sa popíja striedmejšie. Už sa nepije tak barbarsky, ako o tom rozprávali miestni starešinovia a pamätníci. Tokajské moky maličkých producentov sa pomaličky začínajú zlepšovať, ale čaká ich ešte dlhá cesta, aby sa vyrovnali maličkým producentom z maďarskej časti Tokaja (avšak i tam človek narazí na veľmi biedne moky). Potencál tejto oblasti si človek uvedomí najlepšie vtedy, keď vchádza do labyrintu starých pivníc obrastených čiernou plesňou, keď na vlastné oči zbadá to neuverietľné množstvo ľudskej práce vynaloženej na vykopanie týchto chodieb. A aké druhy tokajských vín môžete ochutnať? U domácich výrobcov tokajské vína odrodové: Furmint, Lipovinu, Muškát žltý. Z tokajskej klasiky samorodné suché, samorodné sladké. K legendárnym tokajským výberom sa dostanete pri návšteve známych výrobcov: J&J Ostrožovič, Tokaj&Co atď.

SkryťVypnúť reklamu

Staré časy odchádzajú, som rád, že patrím k tým, ktorí môžu vítať časy nové, lepšie, modernejšie... Rovnako som však rád, že keď niekedy pocítim na jazyku chuť vína starého otca, môžem sa aspoň v spomienkach vrátiť do časov starých. Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu