Kto chce slopať, musí kopať...

Stará vinohradnícka a vinárska pravda! Dnes už síce vinice okopáva s rohačkami málokto, ale na Tokaji sa za touto pradávnou rýmovačkou skrýva oveľa hlbší zmysel - ... musí kopať nielen vo vinohrade, ale predovšetkým musí vykopať pivnicu, v ktorej si tekuté poklady uloží. Takúto malú pivničku sme kopali minulý týždeň u jedného dobrého kamaráta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Podložie v tokajskej oblasti je tvorené tufmi a tufitmi vulkanických hornín, ktoré dávajú tokajským vína nezameniteľný výraz a charakter. Okrem iného sa v tejto magickej hornine, cca 7 až 12 metrov pod zemským povrchom, vinú rozsiahle chodby slávnych tokajských pivníc.

Vo Veľkej Tŕni je postavených 33 malebných pivničných portálov, rozprávkových vchodov do tokajského podzemia. Pred jedným z nich sme sa stretli ôsmi, pripravili fúriky, lopaty a potrebnú techniku. Začiatok bol slávnostný a to si žiadalo aj víno s patričnou váhou. Kde sa vzali, tu sa vzali, v rukách sa nám ocitli poháre a v Rolových rukách fľaštička starého Tokajského výberu 5 putňového, r. 1983! Začiatok ako sa patrí... Krásna, jantárovo hnedá farba, vôňa orechov a starého karpatského brandy špeciál, to všetko umocnené a zdokonalené krásnou chuťou slivkového lekváru... Ej veru, smutno nám za tým vínom bolo, ale načase bolo začať s kopaním. Z pod zbíjačky sa odvaľovali tufové kusiská jedná radosť, fúriky behali, všetko išlo ako po masle. Po dvoch hodinkách sa pomaličky, nenápadne, stávala z počiatočnej zábavy skutočná "makačka"! A práve vtedy, keď nám po čelách stekal pot, keď každý ďalší fúrik bol ťažší ako ten predchádzajúci, keď zbíjačka oťažievala v rukách, sme si naplno uvedomili, čo to znamená: Kto chce slopať, musí kopať! A s obdivom sme si spomenuli na našich predkov, ktorí rozsiahle pivnice vo Veľkej Tŕni vykopali bez zbíjačiek, len s krompáčmi a lopatami. Koľko driny, koľko času, koľko potu...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby sa nám lepšie kopalo (i spomínalo), pravidelne sa nalieval klasický sudový furmint, víno dodávajúce silu a energiu. Doobeda sme sa posunuli asi o meter dopredu. Obed bol vynikajúci, vidiecky: pečené bravčové rebierka, slaninka, chlieb a vynikajúca kvasená zelenina "pani Jožky". To všetko sme zalievali klasickým oxidatívnym furmintom 2006, ktorý sa k takýmto tradičným pochúťkam vynikajúco hodil. Furmintové kyselinky podporili trávenie, chuť pečeného mäska sa vynikajúco snúbila s vínom. Po jedle sa nalieval Muškát žltý - pekný, vyrovnaný, s tokajskou chlebovinkou v chuti i vôni. I keď ja osobne dávam prednosť reduktívnym podobám muškátu žltého, pochutil som si.

SkryťVypnúť reklamu

Po takom výdatnom obede sa nám akosi ťažšie zohýnalo, napriek tomu sme však poobede zvládli posun o ďalší meter. Postupne sa nám "zmuškátievalo"... Prvý to vzdal VM alias MB. Svoj fúriček nenápadne schoval nad pivničný portál a začal sa intenzívnejšie venovať omamnému muškátu. Ešteže sa pomaličky blížil čas celodenného vrcholu - kotlíkový guláš z diviaka nám voňal z pivnice do pivnice! Nuž, pochutili sme si... Gulášik bol vynikajúci, všetkého v ňom bolo "priměřene". Blížil sa večer, fúriky už boli priťažké, ruky od zbíjačky prislabé, víno sa nám zdalo čím ďalej, tým lepšie. Skrátka, najvyšší čas skončiť z prácou a venovať sa zábave. Bavili sme sa dlho, niektorí ešte dlhšie... Vo Veľkej Tŕni čochvíľa pribudne ďalšia tufová pivnička, v ktorej sa bude spievať, spomínať, nadávať i smiať, smútiť i radovať. Ako to už pri víne chodí... Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu