reklama

Pri Alibernete od Vintop Karkó

Nedávno som pozval niekoľkých priateľov do svojej pivnice. Chcel som im dať ochutnať červené víno z málo známej vinohradníckej obce Búč. Nechceli veriť, že sa jedná o slovenské červené víno! Škoda, že som im nemohol priniesť všetky tie tmavočervené nádhery, ktoré nám dal riaditeľ spoločnosti Vintop Karkó Ing. Miloš Svoboda ochutnať!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Priznám sa, že o spoločnosti Vintop Karkó som predtým nikdy nepočul. Keď nám kamarát Norby oznámil, že objednal v tejto vinárskej firme degustáciu vín, čakal som skôr priemerné produkty. Ako veľmi som sa mýlil! Pod útulným penziónom s reštauráciou sa nachádza moderná pivnica s časťou, v ktorej sa k stenám túlia na mieru vyrobené nerezové tanky vybavené riadeným chladením, archív s nafľašovanými vínami i sudová časť, určená na vyzrievanie červených mokov.

Ing. Miloš Svoboda nás privítal čistou slovenčinou, čo nás prekvapilo vzhľadom na to, že obec Búč sa nachádza v okrese Komárno. Až neskôr sme sa dozvedeli, že po maďarsky nevie ani slovo. Zasmiali sme sa a začali "krátku", trinásť vzorkovú degustáciu juhoslovenských vín. Najprv biele: Veltlín zelený, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, atď. Všetky biele moky boli pripravené v súlade so spoločenskou objednávkou - reduktívne, atraktívne, odrodovo čisté, trošku kratšie, menej výrazné (s výnimkou Muškátu žltého 2007), skrátka, vína PP, t.j. prudko pitné!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oveľa viac nás zaujali červené poklady. Opäť som sa utvrdil v názore, že ak červené zo Slovenska, tak z toho najjužnejšieho juhu. Všetky do jedného boli krásne! Napriek tomu, že boli mladé a podchladené (veď sme koštovali v pieskovcovej pivnici priamo zo sudov), bolo v nich cítiť dostatok slnka a vplyv technologickej moderny. Ochutnávali sme ročníky 2006 - cabernet sauvignon, merlot, svätovavrinecké, alibernet, frankovku modrú. Priznám sa, nepil som tam zlé červené, ale najviac ma očaril krásny, robustný a trieslovinový Alibernet. Z tejto farbiarky mi tŕpli všetky bunky v ústach! Toto víno ešte len bude krásne! Zaujímavý bol aj príjemne mäkký merlot, ale dal som prednosť mohuntosti Alibernetu pred eleganciou Merlotu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže po degustácii sme poriadne vyhladli, v reštaurácii sme si objednali večeru, a môžem povedať, že jedlo bolo vynikajúce (najmä vatovo mäkké knedlíky). K vynikajúcemu držkovému perkeltu nám Ing. Svoboda priniesol Frankovku modrú 2006, neskorý zber. To bola skutočná lahôdka. Po otvorení sa z veľkých pohárov vinula prekvapujúca, ale nádherná vôňa karamelu a čokolády. Ako sa vínko ohrialo, nadýchalo, tretí a štvrtý pohár už bol frankovkový, višňovo - čerešňový...

Po toľkých vzorkách a dobrom jedle sa atmosféra uvoľnila, s Milošom sme si potykali a pozvali ho k Zolovi do pivnice. Tam sme vyprázdnili množstvo fliaš, rozprávalo sa o víne, o ženách, o živote. Tak, ako to už pri dobrom víne býva...Verím, že sa s Milošom ešte stretnem, možno sa podarí zorganizovať malé vinárske dobrodružstvo na Morave. Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu