reklama

Vínne slávnosti v Bátorových Kosihách 2008

Celý máj som sa tešil na malé vínne slávnosti v BíKej, príjemnú súťaž regionálnych vín, ktorú organizuje môj dobrý kamarát a hlavne na ľudí, ktorí jeho pozvanie prijali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Zo slovenského Tokaja je to ku Komárnu riadna štreka. Keďže komisia sa začínala v piatok ráno, vyraziť som musel už vo štvrtok. V tej horúčave sa mi cesta zdala priam nekonečná! Na miesto činu som dorazil okolo pol desiatej večer, odstavil auto a poď ho za Zolom do kulturáku, kde ešte stále chystali a triedili degustačné vzorky. Priložil som i ja ruku k dielu, napriek tomu (alebo práve preto) sme skončili až okolo polnoci. Dali sme dve pivečká na "neutralizáciu" žalúdkov pred zajtrajšou degustáciou a zaľahli do postelí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súťaž sa začala o 9:30 príhovorom starostu Bátorových Kosíh, o 10:00 sme už dostávali na stôl nultú vzorku. Hodnotilo sa 100 bodovým systémom, predsedami komisií boli známe tváre a výrazné osobnosti slovenského vinohradníctva - páni Ondrej Korpás, Miroslav Petrech, Štefan Šimonka ml. a Ján Novák.

Nepatril som k tým, ktorí boli sklamaní, že túto maličkú súťaž odignorovala väčšina známych vinárov - teda skoro všetci. Ja som bol naopak rád. Ukázalo sa, že ani drobní vinohradníci a vinári sa nemusia za svoje produkty hanbiť. Až na niekoľko výnimiek sa nalievali poctivé vlašáky, veltlíny, biele rulandy i niekoľko zaujímavých krížencov. Tešil som sa najmä na červené skvosty z tejto našej najteplejšej vinohradníckej oblasti, ale v našej degustačnej komisii to nebola veru žiadna sláva... Zato kolegovia pod vedením p. Mira Petrecha mali väčšie šťastie! Nádherná Nitra, či až neuveriteľne jemný a zároveň pevný Pinot noir ma po skončení súťaže presvedčili o tom, že globálne otepľovanie dáva výrobe červených vín na Slovensku skvelé vyhliadky do budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale k vínam, ktoré sme hodnotili v našej komisii. Pán Miroslav Petrech nás všetkých vyzval, aby sme boli prísni, nuž som sa snažil! Nultú vzorku, rizling vlašský 2007, sme vyberali spoločne so Zolom. Podarilo sa nám trafiť skoro ideálne. Vínko bolo čisté, zdravé, v nose ma iritovala len jemnučká síra, skoro ideálne na rozbeh....82 bodov - pekný bronz. Po spoločnom hodnotení sa začali nosiť súťažné vzorky - každej komisii sa ušlo po 35 vzoriek. Po niekoľkých menej atraktívnych mokoch ma oslovilo Rulandské biele 2007 - neskorý zber. Výrobcom bol malý vinárik, ale vínko bolo vskutku veľmi pekne zvládnuté...voňalo striedkou chleba i sladkou maslovkou, chuť akurátna vôni - u mňa skoro zlatá medaila! Po niekoľkých ďalších vzorkách som trošku znervóznel, lebo na stoly sa nosila Lipovina, neskorý zber 2007 - moja... Pekne mi voňala, po domove, dlho a vyrovnane. V chuti jej čosi chýbalo, snáď trošku viac zrelosti a času...Predseda Štefan Šimonka uznanlivo prikyvoval - nevedel, že je moje, vraj: "Tiež pekné víno...." Ďalšie pekné striebro. Potom sa začala nalievať odroda Chardonnay, resp. vína z nej vyrobené. A hneď prvé víno získalo zlato (a neskôr aj titul šampióna celej výstavy): Chardonnay 2007 neskorý zber - víno s vôňou po banánovom veltlíne a chuťou priam zázračne vyladenou. Prekrásny príklad moderného vína....nevhodného na ďalšie skladovanie. Dal som 93 bodov, i keď viem, že o rok, dva by som mu nedal možno ani 70...hodnotili sme ho však teraz a zlato mu právom patrilo. Potom sa chutnalo niekoľko pekných "šardonáčikov" a prišiel ďalší kandidát na zlatú medailu: u nás neregistrovaná odroda (vzorka bola z Moravy) Hibernal neskorý zber 2006- juuuj ten sa mi páčil!!! Vo vôni prekrásne sauvignonové broskyne sa miešali s arómami hrušiek a jabĺk, v chuti jemná nasladlosť zvýrazňovala charakter tohoto vína. Paradoxne, obodoval som ho nižšie ako Chardonnay, sám teraz neviem prečo...tak mi to nejak vyšlo: 91 bodov. Pri rozstrele o šampióna sa napokon ukázalo, že som mal pravdu - zvíťazilo Chardonnay, bolo harmonickejšie, jemnejšie...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po skončení sme ešte debatovali a chutnali vína, ktoré sa k nám do komisie nedostali. Hovorilo sa najmä o aktuálnej situácii vo vinohradoch, čo kvári vinohradníkov na južnom Slovensku. Usmial som sa, keď mi jeden nemenovaný pán rozprával ako tam niektorí "vinohradníci" narábajú s dotáciami a spomenul som si na svoju oblasť - ľudská chamtivosť je réva, ktorú vyšľachtil sám diabol...

Na obed som sa tešil, lebo sa podávala vynikajúca polievka z maďarskej kuchyne a ešte lepšia divina - daniel - na smotane s knedľami. Paráda!!!

Potešili ma 3 strieborné a 1 bronzová medaila, kamarátov potešilo 5 miesto vo varení gulášu. Rád som sa stretol s Milošom s VinTop Karkó - ten čo červené víno, to zlatá medaila - s ktorým nám najviac vína chutnali v sobotu po polnoci, vraj to mal na svedomí mesiac... V nedeľu sme skočili k nemu do reštaurácie na obed, rozlúčil som sa a poď ho domov. Bol to náročný, ale pekný víkend. Kua , chlapi, len toho vína musíme menej piť...alebo nie?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na zdravie!

Matúš Vdovjak

Matúš Vdovjak

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som milovnik vina, prirody, hubarcenia a slovenskeho vidieka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu