Do obchodu s lupou? Čo všetko musí výrobca uviesť na obale potraviny.

Obal výrobku je dôležitý nielen aby zachoval výrobcom garantované vlastnosti potraviny a chránil potraviny pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi, poskytuje však aj priestor na uvedenie informácií konečnému spotrebiteľovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tieto informácie sa delia na povinné informácie, ktoré musí výrobca uviesť na obale v zmysle príslušných právnych predpisov a na nepovinné informácie, najmä obchodnú značku a grafiku, ktorá má upútať spotrebiteľa v širokej škále výberu potravín na regáloch obchodov.

Zoznam povinných údajov je rozsiahly, je však nevyhnutný z pohľadu bezpečnosti spotrebiteľa, pričom množstvo ďalších informácií si vyžadujú samotní spotrebitelia. Paradoxom je, že zatiaľ čo by obal potravín mal obsahovať zoznam toho, čo výrobok obsahuje, spotrebitelia si vyžadujú jednoduché informácie o tom, čo vo výrobku nie je (napr. bezlaktózové, bez pridaného cukru, bezlepkové a pod.)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Povinnými informáciami, ktoré výrobca musí na potravine uviesť, sú:

  • Názov potraviny

  • Zoznam zložiek

  • Akúkoľvek zložku alebo technologickú pomocnú látku, ktorá spôsobuje alergie alebo neznášanlivosť a ktorá sa používa pri výrobe alebo príprave potraviny, pričom sa nachádza aj v konečnom výrobku, aj keď v pozmenenom stave

  • množstvo určitých zložiek alebo kategórií zložiek

  • netto množstvo potraviny

  • dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby

  • všetky osobitné podmienky skladovania a/alebo podmienky použitia

  • meno alebo obchodné meno a adresu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku so sídlom v EÚ

  • krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu, tento údaj je však povinný len u určitých druhoch potravín. Pokiaľ výrobca uvádza krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu potraviny, od 1. apríla tohto roku mu pribudne povinnosť označiť na potravine aj krajinu pôvodu základnej zložky potraviny.

  • návod na použitie, ak by bez poskytnutia takéhoto návodu bolo ťažké potravinu správne použiť

  • ak ide o nápoje obsahujúce viac ako 1,2 objemového percenta alkoholu, skutočný obsah alkoholu v objemových percentách

  • označenie výživovej hodnoty.

Uvedené údaje sa uvádzajú slovami a číslami. Môžu byť navyše vyjadrené prostredníctvom piktogramov alebo symbolov.

 

Povinné údaje musia byť vytlačené na balení alebo na etikete tak, aby bola zabezpečená jednoznačná čitateľnosť

, písmom takej veľkosti, že stredná výška písma je väčšia alebo sa rovná 1,2 mm.

 

Ak ide o obaly alebo nádoby, ktorých najväčšia plocha je menšia ako 80 cm2, je stredná výška písma väčšia alebo sa rovná 0,9 mm.

 

VYMEDZENIE STREDNEJ VÝŠKY PÍSMA

 

Stredná výška písma je uvedená pod číslom 6.

 

Povinné informácie potravín uvádzaných na trh v Slovenskej republike musia byť uvedené v kodifikovanej podobe štátneho jazyka,

SkryťVypnúť reklamu

pričom legislatíva nezakazuje, aby boli informácie uvedené vo viacerých jazykových verziách. Práve možnosť viacerých jazykových mutácií umožňuje výrobcom dodávajúcim totožné výrobky do viacerých krajín zefektívniť náklady a zároveň flexibilne reagovať na meniaci sa dopyt po výrobkoch v jednotlivých krajinách.

 

Povinné informácie musia byť v súlade s nariadením v prípade všetkých potravín k dispozícií a ľahko prístupné. 

Ak ide o balené potraviny, povinné informácie o potravinách musia byť uvedené priamo na balení alebo na pripojenej etikete

. Povinné údaje sa uvádzajú na nápadnom mieste, tak aby boli ľahko viditeľné, jasne čitateľné a v prípade potreby nezmazateľné

SkryťVypnúť reklamu

. Žiadnym spôsobom ich nemožno skrývať, zakrývať, odvádzať od nich pozornosť ani ich nemožno narušiť iným textom alebo obrázkami či iným rušivým materiálom. 

 

 

Aj keď sa Vám možno zdá, že písmená sú veľmi maličké, musíme sa na problém pozrieť aj z pohľadu životného prostredia a skutočnosti, že obal sa po požití potraviny stáva odpadom. Doba však napreduje a vďaka moderným technológiám je už teraz možné si pri niektorých výrobkoch dohľadať informácie o potravinách, a to nielen tie povinné, priamo online na stránke výrobcu po naskenovaní kódu na výrobku.

Jana Venhartová

Jana Venhartová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Mojim cieľom je poukazovať na aktuálne problémy a výzvy slovenského potravinárstva.Vyštudovala som Právnickú fakultu Univerzity Komenského a postgraduálne štúdium na Londýnskej univerzite v odbore medzinárodné obchodné právo. Už od roku 2000 som publikovala články v časopisoch o rôznych témach v oblati obchodného práva, reklamy a práva hospodárskej súťaže, so zameraním na potravinárske podniky. V rámci svojej súčasnej pozície prednášam na konferenciách a seminároch najmä problematiku potravinového práva, ale aj o iných oblastiach v oblasti potravinárstva. Som členkou Prezídia Rady pre reklamu a predsedníčkou Etickej komisie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Zároveň predsedám Sektorovej rade pre potravinárstvo, ktorej úlohou je podpora sektorovo riadených inovácií. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu