Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Mojim cieľom je poukazovať na aktuálne problémy a výzvy slovenského potravinárstva.Vyštudovala som Právnickú fakultu Univerzity Komenského a postgraduálne štúdium na Londýnskej univerzite v odbore medzinárodné obchodné právo. Už od roku 2000 som publikovala články v časopisoch o rôznych témach v oblati obchodného práva, reklamy a práva hospodárskej súťaže, so zameraním na potravinárske podniky. V rámci svojej súčasnej pozície prednášam na konferenciách a seminároch najmä problematiku potravinového práva, ale aj o iných oblastiach v oblasti potravinárstva. Som členkou Prezídia Rady pre reklamu a predsedníčkou Etickej komisie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Zároveň predsedám Sektorovej rade pre potravinárstvo, ktorej úlohou je podpora sektorovo riadených inovácií.
Zoznam autorových rubrík: Nezaradené, Súkromné
V poslednom období je možné pozorovať návrat spotrebiteľov k tradičným potravinám, zároveň sú spotrebitelia čoraz viac ochotní priplatiť si za potraviny vyššej kvality. Ako sú tieto výrobky označené?
V poslednom období sa často spomínajú výrazy potravinová sebestačnosť či bezpečnosť štátu. Definície týchto pojmov sú jasné, chýba nám právny záväzok štátu zabezpečovať jedno či druhé. Ústava nám totiž právo na jedlo negarantuje.
Počas pandémie sa tlieskalo zdravotníkom, ja tlieskam potravinárom. Rada by som vyzdvihla obetavosť a odvahu ľudí, ktorí nám aj počas pandémie zabezpečili základné potraviny na stôl. Teraz nás však chcú zatvárať do basy. Ďakujeme.
Obal výrobku je dôležitý nielen aby zachoval výrobcom garantované vlastnosti potraviny a chránil potraviny pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi, poskytuje však aj priestor na uvedenie informácií konečnému spotrebiteľovi.
Keď sa potravinárov nemá kto zastať, alebo ako si sústavnými dezinformáciami pomaly likvidujeme aj to torzo potravinárskeho priemyslu, ktoré na Slovensku ešte zostalo.
Spotrebiteľ môže na obaloch výrobkov nájsť rôzne označenia, ktoré vyjadrujú určitú spojitosť potraviny so Slovenskom. Výrazy Vyrobené na Slovensku, Slovenská potravina či Krajina pôvodu: Slovensko však nemajú totožný význam.
Ako sa vyznať v označovaní potravín? Nuž, aj toto má svoje jasné pravidlá, ktoré platia rovnako pre výrobcu v Írsku, tak aj v Rumunsku (samozrejme Slovensko nevynímajúc).
Od januára budúceho roku nadobudne účinnosť novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorou sa rozšíril okruh potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10 %. Pozrite si jeho úplný zoznam.
V predchádzajúcich dňoch sa často spomínalo darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti. Viete však, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby a ako sa na potravinách označujú?
Situácia v potravinárstve vo veľkej časti reflektuje celospoločenskú situáciu, ktorej sme svedkami v týchto dňoch. Na to, aby sme sa dočkali zmeny, potrebujeme apolitickú víziu a občiansku angažovanosť.