reklama

Červík na brokolici a šampiňónoch alebo Hra v troch dejstvách

Dnes sme sa išli ja, Bashka a Dominik kultivovane naobedovať do mesta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Prišli sme do kultivovanejreštaurácie, kultivovane sme si objednali kuracie soté na brokolicia šampiňónoch a kultivovane sme čakali na jedlo. O chvíľupribehla kultivovaná čašníčka s veľmi vábivo vyzerajúcim jedlom. Boli smenadšení. Kultivovane.

 

Ako praví študáci sme sa hneďpustili do jedla. Bolo nám jedno, že nám zemiaky prepaľovali dieru do jazyka.Bolo nám jedno, že nám na mäso kydli šľahačku. Bolo nám jedno dokonca aj to, ženám na hlavu padali rôzne veľké úlomky kamenného stropu v dôsledku oprávnámestia (reštaurácia bola situovaná v podzemí). Boli sme jednoduchohladní ako ....ehm... študenti. Zdalo sa, že to bude príjemné posedenies kamarátmi pri jedle a vínovo červenom džúse. Avšak....

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

.... v najlepšoma najchutnejšom momente procesu konzumácie jedla som zaregistrovala nasvojom tanieri, na svetlozelenom čerstvom šalátiku pohyb. Pohyb to bolneprestajný a zvíjavý. Pri bližšom pohľade na šalát ma opreloo stoličku, zrenice sa mi nezdravo rozšírili a čakala som kým budemschopná vydať nejaký zvuk, signál, že mám v jedle poriadne veľkého červa.

„Mám v jedlečervááááááááááá!!!!“ zvrieskla somnapokon.

„Čo, kde?“

„Ježiš, fúúúúj.“ reagovalispolusediaci.

Ešte stále primrznuták stoličke som prosíkala kamarátov, aby mi toho červa z tanieraodstránili, pretože mal tendenciu pohybovať sa smerom zo šalátu do omáčky,a to by sme ho už hľadali oveľa ťažšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po krátkom presviedčaní kamošov,že naozaj nezvládnem zobrať toho červa do ruky a premiestniť ho niekammimo svojho taniera, sa iniciatívy ujala Bashka. Nežne ho vzala do rukya uložila do popolníka. Dominik recesisticky vzal servítku, slušne muutrel papuľku a znalecky mu prestrel pri štvrtej stoličke. Ja,v tomto momente už bledozelená, som ho podozieravo sledovala. Hnusák malýsa neustále snažil z popolníka doplaziť späť do môjho taniera. Mohli smetým popolníkom krútiť do ktorejkoľvek strany, stále sa neomylne otočil tak, žemal môj tanier rovno pred sebou. Pozrela som do taniera a zistila som, žeuž nie som schopná pokračovať v jedení. S vypätím síl som do sebanaliala aspoň zvyšok ríbezľového džúsu a striehla na čašníčku, ktorej somto chcela čo najsarkastickejšie oznámiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O chvíľu naozaj pribehla.

„Prajete si ešte niečo?“

„Odčerviť.“ mala som chuťodpovedať.

„Prepáčte, ale našla som siv jedle červíka. Dali sme ho sem do popolníka, pozrite.“

V tom momente čašníčka padlado kolien a úlohy podriadeného, úbohého stvorenia, ktorého život má jedinýzmysel – čo najpokornejšie sa ospravedlniť. Keď odchádzala s mojímčervavým jedlom, div že sa aj trikrát nepoklonila. Povedala, že je hneď späťs ďalším jedlom. Pevne som dúfala, že tentokrát kuchár ten šalát užoželie. Neoželel. Avšak najkrajšie na čašníčkinom promptnom odchode bolo to, ženám červíčka pokojne nechala v popolníku. V tej chvíli sme už bolivšetci viac ako dosť psychicky rozložení a tak sme si povedali, prečo tonevyužiť. V momente sme založili divadelnú ochotnícku skupinu na čelektorej stál - červ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Naša prvá divadelná hra bola hrav troch dejstvách.

Postavy

cisár Dominiciánus (aliasspravodlivý sudca)

červík hnojový (alias filozof sosamovražednými sklonmi – jediná kladná postava v hre)

Barboriána (alias samovrahovpriaznivec)

a princezná Veroniciána (aliasrozmaznaná, ale intelektuálne vyspelá princezná bez repliky).

 

Hra sa odohrávala nasledovne:

 

Barboriána prehovára k samovrahovi, zavesenému na okrajipopolníka, čeliacemu bezprostrednej hrozbe smrti:

B (naliehavo): „Nenechaj zmárniťsvoj krátky život!“

D: „Skoč! Skoč!!! Ako hovoríkamarát môjho kamaráta – život nie je cesta!“

B: „Nechaj ho prejsť bránamismrti! A zakryte princeznej oči, nesmie vidieť to zmorené telo!“

V (zakrývajúc si oči):„Aaaaaaaaaaaaaaaaa!“

 

Toto dejstvo sme však nemohlidokončiť, pretože červík prestal spolupracovať a začal sa prepájaťs vidličkou neidentifikovateľnou, hnusnou, ťahavou, vlhkou hmotou, pripomínajúcouslinu. V tomto momente prestalo chutiť aj Bashke, ktorá dovtedy znieslavšetko. Bohužiaľ práve vtedy pribehla skľúčená čašníčka s ďalšou porcioujedla na ktorú už nikto nemal chuť. Ešte raz sa ospravedlnila a zasazmizla. Opäť bez červíka.  

Opantal nás smútok – uvedomilisme si totiž, že je čas nášho nového priateľa opustiť. Lúčenie nám padlo ťažko,predstavovali sme si totiž, že si ho ako budúceho predstaviteľa Hamleta, čiRicharda III. vezmeme na intrák a vychováme z neho veľhada kráľovského.

 

A tak náš obed nedopadol akopríjemné posedenie s priateľmi. Zato sme sa však našli v novejumeleckej avantgarde – červivom divadle, ktoré nás bytostne zblížilo viac ako akýkoľvekiný kultivovaný pokrm.

 

 

Veronika Senková

Veronika Senková

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dôverčivá mladá študentská duša so starosvetským citom pre krásu a spravodlivosť. V duchu výroku "Hodně čti, piš, přemýšlej, aby ses uměl vyjádřit až budeš chtít." sa snažím veľa čítať a odteraz už aj hádam čo najviac písať. Zoznam autorových rubrík:  Mytológia ála Celtic~Musique~.::Fantazmagorónne::.Dve besné a čo sa pridáÚvahyTolkienPoéseŠkolaHerný kolotočObrazy a grafikyKOMIXNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu