reklama

Úvod do jazykov Stredozeme alebo "Koľko ich vlastne je?"

Keďže je dobrým zvykom začínať od začiatku, urobím tak aj ja v tomto článku tým, že sa pokúsim vymenovať všetky jazyky, ktoré sú v Stredozemi známe, i keď netvrdím, že aj používané.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Podrobnejšie sa samozrejme vrátimk jazykom, ktoré boli dokončené a najviac rozvinuté. Za zmienku hádamešte stoja samotné dialekty, ktoré sú v niektorých menej šťastnýchprípadoch považované za samostatné jazyky. Tomu sa tiež môžem na chvíľkuvenovať a teda formou „toto viem ja, a čo ty?“ podaťo dialektoch nejaké informácie. Ak má ktokoľvek pocit, že bolo povedanéčosi chybne, prípadne neúplne, budem len rada ak sa ozve.

Najefektívnejšie sa mi zdá rozdeliť jazykypodľa chronologickej postupnosti, nie tak ako ich v niektorýchštatistikách uviedol J.R.R. Tolkien. Takisto treba mať na pamäti, že niektoréjazyky, mnou pomenované „skupinové“ boli používané istým celkom, skupinoua nie väčšou komunitou. A zasa pojem „súkromný jazyk“ označuje jazykypoužívané vysoko špecifikovanou triedou, najčastejšie tými najváženejšímia nie sú určené na každodenné používanie. Určite všetci viete o čomhovorím – jednoducho povedané vznešená reč.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Technicky chcem upozorniť na samotné menájazykov, ktoré mám výhradne v angličtine a veľmi ťažko sa mi niektoréaplikujú formou „Eldarin – Eldarčina“ do slovenčiny. Skúste to s názvomIngwiqendya. Nuž teda...

 

Pred Prvým Vekom

 

Bežná Elfčina (Common Elvish) je jazykelfov, ktorý používali keď sa prvýkrát prebudili pri jazere Cuivienen a predtým ako dosiahliValinor. (pozn. elfčina v tomto období je často interpretovaná aj ako„primitívna quenyjčina“, tzn. jazyk pred rozdelením elfov, Eldari a iní akosamostatná skupina neexistuje.)

Proto- Elfčina (Proto-Elvish) je vlastnebežná elfčina v pozmenenej forme. Štúdie majú za to, že pôvodný Tolkienovzámer bol, aby Proto- Elfčinu naučil elfov Orome (teda nasledovník jazykaValarov). No zdá sa, že potom svoj úmysel zmenil a teda najskoršia elfčinanie je jazykovým potomkom Valarinu. Inými slovami – nie je dôležitá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Proto- Eldarčina (Proto-Eldarin) sa tiežniekedy používa. Jazyk vlastne identický s Proto- Elfčinou vo väčšineprípadov, lenže Proto- Eldarčina vyníma niektoré dialekty (Lemberin, Avarin),o ktorých nemáme aj tak žiadne bližšie informácie. Akokoľvek, skratkytýchto dvoch jazykov sú rovnaké a tak často zamieňané.

 

Valarin (Valarinčina) je jazyk Valarovvo Valinore. Je však možné, že existovali viaceré tvary tohto jazyka, pretoženiektoré slová sú rovnaké ako v jazyku, ktorý Mahal (Aule) naučiltrpaslíkov.

 

Eldarčina (Eldarin) zahŕňa niekoľkojazykov, ktorými hovorili elfovia vo Valinore (napr. jazyk Lindarin,Ingwiqendya a Valinorská Quenya, ktoré sa v istých smeroch odštandardnej Qyenyi líšili). I keď Eldarčina aplikovaná na samotných Eldarovby zahŕňala aj jazyk Noldorin...nie je úplne isté čo je týmito názvami mienené,ani ako sú vlastne tieto jazyky príbuzné, ale prinajmenšom aspoň pár slov JE overených.Eldarčina vo svojej bežnej formevznikala počas cesty na Západ (cesta cez Veľké More). V tomto období saelfovia oddelili – tí, ktorí ostali v Stredozemi a tí, ktorí odišlido nesmrteľnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Quenya je jazykom elfov,ktorým hovorili vo Valinore ešte pred Prvým Vekom a zostala jazykom„vznešenej reči“ alebo oficiálnym jazykom takmer všade.

 

Telerinčinou (Telerin) hovorili elfoviažijúci v Alqualonde vo Valinore tiež ešte pred Prvým Vekom a zostalatam používanou. V Amane avšak hovorili Teleri rôznymi dialektamiBeleriandu a Telerinčina je v niektorých prípadoch názov jednéhoz nich.

 

Starým Noldorinom (Old Noldorin) sapravdepodobne hovorilo ešte pred Prvým Vekom aj Noldormi vo Valinore ajIlkorinmi v zemi Beleriandu a následne sa rozvinulo jeho používaniev Beleriande, aspoň teda počas Prvého Veku pretože preň bola vyvinutáforma Certhas Daeron ako písma. Je možné, že Starý Noldorin používali obeskupiny elfov až pokiaľ Noldori neadoptovali jazyk Vanyarov, kým boliv Amane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Prvý Vek

 

Quenya bola používaná v Beleriandev Prvom Veku. Aj keď bola neskôr vytlačená Thingolom, zostala skupinovýmjazykom Noldorov a prvým jazykom niektorých z Edainov. Jej podrobnápodoba v Prvom Veku je opísaná v záznamoch z Tolkienovej knihyEtymologies.

 

Ilkorinskými dialektami hovoriliIlkorini v Beleriande v Prvom Veku a tie zahŕňajú:

 

  • Ilkorin – všeobecný názov pre všetky nasledujúce dialekty

  • Doriathrin – forma používaná v Menegrothe

  • Danian, tiež nazývaný Ossiriandeb, ktorým hovorili Zelení elfovia v Ossiriande. (Z historických prameňov sa mal z tohto jazyka v Druhom Veku vyvinúť jazyk Nandorin a Silvan v Treťom Veku, ale fonologicky k tomuto tvrdeniu nevedie nič)

  • Falathren – používaný elfami vo Falase (Pobrežie) v Brithombar, Eglorest a snáď i pri Sirione.

 

Noldorskédialekty obsahujú niekoľko jazykov, ktoré sú spolu zoskupené, ale nemusiasi byť až tak blízke. Existuje päť dialektov o ktorých je málo informáciína to, aby sa mohli fonologicky rozlíšiť, ale sú opísané:

 

  • Mithrim (Fingolinovho ľudu)

  • Nargothrond (ľud Finroda Felagunda)

  • Gondolin (Turgonov ľud)

  • dialekt synov Feanora a ich nasledovníkov

  • Mulnoldorin (otrockej Gnómštiny)

 

DialektyLembi a iných Temných Elfov v Beleriande a smerom na východsú pomenované ale málo podrobnejšie.

 

Taliska je bežný jazyk Edainovv Beleriande v Prvom Veku, ale neskôr bol nahradený Noldorinom aleboQuenyou medzi väčšinou z nich. Taliska môže byť Tolkienova vlastná(re-)forma Gótštiny a jej užívanie Edainmi koncepčne sedí s históriouStredozeme, keď Edaini pôvodne hovorili germánskym jazykom. Okrem toho Tolkienvytvoril aj Mork a Hvendi.  Tieto tri germánske jazyky sú popísané v historickýchgramatikách a slovníkoch, ktoré stále nie sú zverejnené. Posledné dvajazyky sú pravdepodobne nejako späté so Staroangličtinou.

 

Pozdejšie Tolkien rozvinul myšlienkuSemitského jazyka pre niektorých Edainov v Beleriande a tak sú Haladina Malachian tiež vytvorené v Prvom Veku. Akokoľvek užEdaini hovorili, je dosť dobre možné, že určitý čas zdieľali jazyk trpaslíkovaspoň vo funkcii „vonkajšieho jazyka“ v Prvom Veku.

 

Dwarvčina malých trpaslíkov (prepáčte,ale odmietam to preložiť ako trpasličina , ak má niekto lepšínápad, nech podá návrh ) je jasne nájdená v Prvom Veku.

 

Orkčina je objavenáv Beleriande v Prvom Veku i keď väčšina orkov nesie Sindarskémená, aspoň medzi elfami.

 

Druhý Vek

 

Quenyou Druhého Veku sa hovorilov Tol Erassea pri návrate Noldorov a táto reč pretrvala.

 

Quenya bola takisto vznešená rečNumenoru v Druhom Veku a pojem Numenorská Quenya je používaný na jejrozlíšenie od iných druhov Quenyí. Quenya pravdepodobne ostala aj vznešenourečou Gil-galada a iných Noldorských elfov na pobreží Stredozeme,Celebrimbora a Noldorov Eregionu, Elronda v Roklinke a Galadrielv Lothloriene.

 

Gnómčina a Goldogrinčina (Gnomish&Goldogrin)boli používané v Druhom Veku v Tol Eressea keď sa vrátili Noldori.Z Tolkienovho stanoviska vieme, že to bola najskoršia podoba Sindarčiny(Sindarin), z fonologického hľadiska je tento jazyk síce podobný viacdialektom Ilkorinu ako Noldorinu alebo Sindarinu z Pána Prsteňov. Je tovšak takto napísané v „Lexicons“ v „Book of Lost Tales“ a knihe Lam na-n Goldathon(v súčasnosti nezohnateľné).

 

Rečou Noldorin sa hovorilov Druhom a Treťom Veku Stredozeme. Pravdepodobne to bola bežná rečNoldorov Eregionu, Elrondovho ľudu a Dunedainov (Dúnadančania)v Numenore pred jeho pádom a v ich vyhnanských kráľovstvách nasevere a juhu Stredozeme. Noldorinom hovorili takisto trpaslíciv Druhom Veku, hlavne v Morii a objavuje sa aj na originálnychtextoch Throrovej Mapy, zrejme stvorenej v Erebore.

 

Nandorin je názov reči, ktorouv Druhom Veku hovorili Zelení elfovia na východ od Hmlistých hôr (MistyMountains).

 

Adúnajsky (Adunaic) sa hovorilov Numenore v Druhom Veku, hlavne medzi menej vzdelanými alebonásledníkmi určitých skupín. Zdá sa, že tento jazyk mal hojný počet dialektova variácií. Bola zavedená v Stredozemi ešte pred zničením Numenorua je zdrojom mnohých dialektov napr. Westron a hovorilo sa ňouv Umbar, Tharbad, Gondore a v miestach blízkych týmto sídlam.

 

Čiernou Rečou (The Black Speech)hovoril Sauron a je možné, že ním bola i vytvorená.

 

Jazyky Tretieho Veku musím eštepodrobnejšie doskúmať a potom sa s vami podelím aj o ichvýpočet. Zatiaľ sa pokojne vyjadrite k tomu, čo ste práve dočítali ;)

Veronika Senková

Veronika Senková

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dôverčivá mladá študentská duša so starosvetským citom pre krásu a spravodlivosť. V duchu výroku "Hodně čti, piš, přemýšlej, aby ses uměl vyjádřit až budeš chtít." sa snažím veľa čítať a odteraz už aj hádam čo najviac písať. Zoznam autorových rubrík:  Mytológia ála Celtic~Musique~.::Fantazmagorónne::.Dve besné a čo sa pridáÚvahyTolkienPoéseŠkolaHerný kolotočObrazy a grafikyKOMIXNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu