Do pozornosti gurmánov - Halászlé

Táto rybacia polievka vznikla v čase, keď rybári ešte nemuseli vrátiť do vody  každú rybku, ktorá nemala predpísanú veľkosť a všeobecne platilo, že aj malé ryby sú ryby.  Bolo to v  tých primitívnych dobách, kedy naše rieky a jazerá ešte neobsahovali dusičnany a ťažké kovy, ale iba  vodu, vodný  planktón, riasy, a vodné rastliny. Ej veru, ťažko sa vtedy žilo rybárom. Ale o čo ťažšie sa im žilo, o to ľahšie nalovili rýb na polievku.  Ako na  ňu dnes?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Zháňanie rýb všetkého druhu nie je pri príprave halászlé jednoduché. V žiadnom supermarkete nenájdete ponuku rybacej zmesi, ktorá by sa hodila na prípravu kvalitnej rybacej polievky. Lebo tu platí, čím viac druhov, tým bohatšia chuť. V originálnej sa varí hlava zo sumca. Čerstvá ryba sa s mrazenou nedá porovnať. Samotný vývar iba z kapra je monotématická náhrada, ktorá pravej rybacej nemôže konkurovať. Pokusy s prípravou halászlé zo sardiniek a baltických sleďov sa ukázali ako cesta neschodná. Nežral to ani pes.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Existujú dva extrémne spôsoby, ako si zadovážiť viac druhov rýb. Jeden je, vybrať rybky z domáceho akvária, ak má aspoň 1,5 kg pohybujúcich sa obyvateľov. Z ekonomických dôvodov akvarijné rybičky na halászlé nedoporučujem. Je to fakt drahé.  Najlacnejší spôsob je tzv. samovýlov. Ale aj najnebezpečnejší. Ak Vás pri tom chytia, riskujete, že si niekoľko mesiacov (maximálne dva roky) na halászlé nepochutnáte. Doporučujem zlatú strednú cestu. Skamarátiť sa s nejakým rybárom a objednať si u neho 2-3 ryby. Nemal by to byť problém. Viacero rybárov totiž ryby chytá, ale ich nekonzumuje. Vieme prečo. Svedomie im nedovoľuje zjesť to, čo im umožňuje tráviť celé hodiny v tichu prírody. Ryba je na rozdiel od manželky nemá.

SkryťVypnúť reklamu

 Na prípravu tejto pochúťky potrebujeme :

1800 g rýb, prípadne ikry i mlieč, 500 g čerstvej papriky, 500 g rajčín, 350 g cibule, 80 g cesnaku, 0,2 l oleja, 70 g hladkej múky, 70 g červenej nepálivej papriky, vegetu, 50 g soli, mleté korenie, 400 g chleba, 100 g masti.

Ryby očistíme zo šupín, vypitveme a dáme spolu s vnútornosťami variť do 3 litrov vody s mletým korením a soľou. Mlieč aj s ikrami v troške vody najprv dobre rozmiešame. Povaríme iba krátko, ryby vyberieme a jemne odstránime všetky kosti. Kosti a hlavy vložíme späť do vývaru a varíme ešte 10 minút. V druhom hrnci podusíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Na podusenú cibuľu vložíme pokrájanú čerstvú papriku, rajčiny a cesnak. Zalejeme vývarom z rýb a povaríme asi 15 minút. Pri zalievaní preventívne použijeme sitko na zachytenie kostí. V studenej vode rozmiešame múku s paprikou, vlejeme to do vývaru a povaríme 5 minút. Potom vložíme rybacie mäso. Dochutíme vegetou. Na masti opražíme na malé kocky (12x12 mm) pokrájaný chlieb.

SkryťVypnúť reklamu

Finále : Do taniera vložíme 20 kociek opečeného chleba a prilejeme polievku. Alebo nalejeme polievku a pridáme opečený chlieb. Diplomatický protokol mľaskanie pri jej konzumácii nedovoľuje Preto napriek jej nesporným kvalitám sa na banketoch táto polievka ako súčasť menu neobjavuje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ľubomír Veselický

Ľubomír Veselický

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zaujímam sa o vzťahy medzi ľuďmi navzájom i ich vzťahoch k spoločnosti. Hľadám príčinyprejavov, ktoré považujem za negatívne a snažím sa ich objasniť. Moje názory sú nezriedka úplne iné, ako tie masovo proklamované. Nechcem provokovať. Mám iba úprimný záujem o komunikáciu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu