Suroviny, alebo, z čoho táto papa pozostáva.
2,5 kg držiek, 1,5 kg cibule, 20 Dkg bravčovej masti, 10 Dkg hladkej múky, soľ, čierne korenie, vegeta, majoránka, paprika mletá sladká, paprika mletá pálivá, sušený granulovaný, alebo čerstvý cesnak, voda z vodovodu. Ďalej na prípravu potrebujeme: plynový sporák, plyn z plynární, zápalky z obchodu, varešku zo zásuvky kuchynskej linky, lyžicu a dezertný tanierik na priebežné ochutnávanie pri dochucovaní.
Príprava:
Vo vlažnej vode (vlažnej nie kvôli držkám, ale kvôli sebe) poumývame držky a nakrájame ich na pásy o rozmeroch 52 x 148 mm. Príborovým nožnom oškrabeme všetko, čo sa na vnútornej stene žalúdka nachádza, vrátane tuku. Umyté pásy varíme v najmenej 5 litrovom hrnci v nesolenej vode na miernom ohni jednu hodinu a 15 sekúnd. Počas varenia sa ale neflákame. Očistíme si cibuľu, pokrájame ju a dáme dusiť na masť. A keď hovorím dusiť, tak to znamená, že cibuľu podlejeme 4,5 Dcl teplej vody a dochutíme dvomi polievkovými lyžicami Vegety. Cibuľku dusíme, kým sa neodparí voda. Ovarené držky vyberieme z vody a túto s odporom vylejeme do výlevky. Držky sú tuhé a horúce ako sviňa. Odstránime prípadné ostatky tuku a pásy pokrájame na rezance hrubé 4,5 – 5,5 mm. Ak nás pri krájaní pália prsty polohlasne nadávame. Hrniec v ktorom sa varili držky umyjeme, nalejeme doň 3 l vody. Predtým ale rafinovane položíme nad horák oceľovú platňu a zapálime plyn. Nakrájané rezance držiek vkladáme do hrnca. Stále nesolíme. Držky postupne zväčšujú svoj objem a mäknú. Problém je iba v tom, že to trvá dve hodiny. Ale ani počas tejto doby neležíme hore pupkom. Podusenú cibuľu podlejeme dvomi Dcl studenej vody a v dvoch dávkach vložíme do mixera. Rozmixujeme na kašu. Do každej dávky jednotlivo pridáme 114 kvapiek polievkového korenia Magi, čajovú lyžicu sušeného cesnaku alebo vrchovatú polievkovú lyžicu čerstvo roztlačeného cesnaku, čierne korenie a podľa chuti i pre farbu aj sladkú mletú papriku spolu so štipľavou. Dochucujeme i soľou a ochutnávame, kým cibuľová kaša nie je mierne presolená. Potom ju vlejeme k variacim sa držkám a premiešame. Stále dovárame na miernom ohni. Držky sú mäkšie a mäkšie, a svoj objem už zväčšujú iba mierne, alebo vôbec.. Polievočka rozkošne prebubláva, masť sfarbená paprikou sa sústreďuje na povrchu. Varovú zrelosť držiek kontrolujeme ochutnávkou každých 5 minút. Keď sú skoro tak-akurát, z múky a vody urobíme zátrepku. Vlejeme ju do vriacej polievky a jemne povaríme 9 minút a 42 sekúnd. Potom plyn vypneme, do polievky vsypeme 2 kopcovité lyžice majoránky, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Po hodine k hrncu dôstojne pristúpime, s úctou zložíme pokrievku a vdýchneme nádhernú vôňu polievky. Pietne si spomenieme na nebohú kravu, v duchu poďakujeme jej chovateľom a všetkým, ktorí sa pričinili, že jedna z najlepších častí tohto zvieraťa skončila práve v našich nesmierne šikovných rukách. Do polievky ponoríme naberačku a jemne ňou zakrúžime. Naberieme plnú a povzbudivo sa usmejeme na rezance držiek prevísajúce z jej okraja. Obsah naberačky nežne vlejeme do taniera a toto zopakujeme ešte 2-3 krát. Potom zoberieme do jednej ruky lyžicu, do druhej rožok a do úst vložíme prvé sústo. A ajhľa – nirvána! V duši sa rozplynul pokoj a v ústach božská chuť. Áno. Toto je držková polievka.
Jej veličenstvo,
Kráľovná desiatových polievok!
Kráľovná desiatových polievok
Držková polievka vďačí za svoj vznik barbarskému zvyku našich predkov, ktorí po ulovení párnokopytníka skúšali skonzumovať obsah celej brušnej dutiny bez výnimky. Prvé pokusy ukázali, že črevá možno rozhryznúť iba s veľkým úsilím a ich obsah má chuť nevalnú. Priekopníci konzumácie vnútorností vylúčili zo svojho jedálneho lístka najprv žlčník a močový mechúr. Ostal žalúdok, slezina, pečeň a obličky. Kvôli chuti chýmu (obsahu žalúdka) bol aj tento orgán skoro odsúdený na vyhodenie. Za prelomové môžeme označiť rozhodnutie o vyvrhnutí obsahu žalúdka a vyčistení jeho zriasnenej vnútornej časti od zbytkov tmavozelenej hmoty zapáchajúcej ako kravské lajno. Pach tohto pižma slabších jedincov môže napínať, a tí najslabší si možno aj zašabľujú. Z etických dôvodov koprolalické termíny v ďalšej časti preto vynechám .