reklama

Krádež desaťročia

Už sme si zvykli na závideniahodné tempá rastu rozhodujúcich parametrov nášho hospodárstva a aj tak posmievaný priemet dobrých makroekonomických výsledkov do životnej úrovne bežných občanov. Fabriky majú nedostatok pracovníkov, čím vzniká hlavný predpoklad pre rast miezd a „ preplácanie „ tých najžiadanejších. Stavbári tiež nevedia kam skôr skočiť a postupne sa dostáva aj na tradične podvyživené nevýrobné rezorty. To sa utešene vládne, že ? Až by človek chcel povedať, že keď má financminister o 100 mld v štátnej kase viac, ako keď Ivan Mikloš svoje pôsobenie začínal, tak to musí zvládnuť aj amatér. Však, pán Počiatek ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Dnes, na rozdiel od roku 2002, sa minister financií nemusí pýtať, komu koľko vziať. Dnes sa všetky ministerstvá môžu premenovať rovnakým názvom – na ministerstvá rozdávania. Len spôsoby odmeňovania tých "svojich" sa musia zdokonaľovať, lebo na tie najpoužívanejšie sa už prišlo (zmanipulované výberové konania, navodenie časovej tiesne a obstarávanie bez výberového konania a pod. ). Samozrejme, racionálne uvažujúceho človeka musí od prehnaného nadšenia odrádzať obrovský vnútorný dlh nášho štátu, najmä nedokončená cestná infraštruktúra, vodovody a kanalizácie, dlhy voči kultúre, školstvu, vede a športu, aby som spomenul len narýchlo to, čo považujem za najvážnejšie. To je hlavná brzda, ktorá by mala brániť prejedaniu dnešných príjmov. A správny financminister. Nemá to jednoduché v tom, ako všetkých nadšencov uzemniť, keďže navyše sú tu zdroje z eurofondov. Aj keď skúsenosti hovoria, že na ich získanie si môže trúfnuť paradoxne nie ten najbiednejší, ktorý by to možno najviac potreboval, ale naopak, práve ten, čo na ten cirkus okolo projektov peniaze má. Je to však i tak oveľa ľahšie, ako vysvetľovať učiteľom, či zdravotným sestrám, aby si ešte so svojimi požiadavkami počkali, však pán Mikloš ? Pri všetkých týchto problémoch a vyvolaných pseudoproblémoch, ktorými žije súčasná vládnuca garnitúra sa stráca v povedomí verejnosti to, čo sa síce po voľbách povedalo, ale dnes sa to už nespomína. Že totiž súčasnú prosperitu Fico jej tvorcom ukradol. A je to podľa mňa krádež desaťročia, ktorej by sa nevyrovnala ani správa, že vlastníkom SPP je cez nastrčené konzorcium vlastne Ivan Mikloš. Veď na výslní takéhoto vývoja ekonomiky sa smeráci môžu pokojne vyhrievať ešte aj ďalšie dve funkčné obdobia. A to súčasná opozícia nemusí vôbec prežiť, však pán Hrušovský ?Nechápem, prečo ešte nikoho z dnešnej opozície nenapadlo vyčísliť, aké by boli príjmy štátu, keby boli prijaté návrhy opozičného poslanca R. Fica a jeho spolustraníkov v čase prijímania daňovej reformy Ivana Mikloša. Nehovoriac o predvolebných sľuboch, ktoré našťastie pre Slovensko a na smolu dnešnej opozície Robert Fico nesplnil. Určite by teta Vierka nemala na vianočné stámilionové darčeky dôchodcom, ani ostatní ministri na miliardové „upratovačky.“ A ani ten rast HDP a výber daní by asi nepotešil. A akými slovami by sa zdôvodnili nutné úsporné opatrenia ? Čo vy na to, pán Fico ? Neviem, kto a kedy ocení, že u nás sa nešlo pri úsporných opatreniach Dzurindových vlád tou cestou, čo v Poľsku a Maďarsku, kde reformátorov Bokrosa a Balcerovicza po prvých výkrikoch populistov premiéri odvolali a dodnes sa tak ich krajiny topia v marazme rozvrátených verejných financií. Keďže aj u nás platí to, čo inde vo svete, že totiž volič rozmýšľa žalúdkom a ten mu teraz v jeho ponímaní napĺňa Róbert Fico, tak si bude Mikuláš Dzurinda na to ocenenie ešte počkať. Napriek jeho veku sa obávam, aby sa toho vôbec dožil.

Ľudo Vician

Ľudo Vician

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som ekonóm, podnikám v oblasti finančného poradenstva. Zoznam autorových rubrík:  História ľudstva a iné maličkoNeobvyklé príbehySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu