reklama

Monsignor Bezák, zastavte sa na obed

V živote sa všetko mení, no zároveň sa často história opakuje. Dianie okolo odvolania arcibiskupa Bezáka vo mne vyvolalo spomienky z detstva a prenieslo ma k hlbokým pocitom, ktoré som zažívala vtedy. Pre mňa je realitou to, že sa tá situácia od seba ani tak veľmi nelíši.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)
Obrázok blogu

V časoch môjho detstva mala moja rodina veľké tajomstvo. Často sme navštevovali naše tetušky v meste pod Zoborom. Ako slobodné sestry často pomáhali našej babičke, a keď sa predčasne pobrala na druhý svet, tak pomáhali aj s výchovou jej troch detí. Ony sa nikdy nevydali, a ako čas plynul, starali sa aj o deti jej detí, teda o nás. Boli to vlastne moje pratety z maminej strany, drobné, statočné žienky, ktoré žili veľmi usporiadaným životom, plným pomoci druhým. Medzi ich koníčky patrilo háčkovanie (sedieť bez práce bolo pre nich hriechom), a háčkovali aj veľa oltárnych pokrývok do kostolov, lemy na ne i na kňazské a miništrantské odevy, a každý týždeň upratovali v kláštornom kostole v Nitre celé desaťročia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tým tajomstvom, ktoré tieto tetušky strážili, boli biskupské insígnie tajne vysväteného biskupa Korca, v tom čase prenasledovaného totalitným režimom. Ako by to bolo dnes, si pamatám ten pocit, keď z obrovskej šatníkovej skrine, spomedzi čistých naškrobených plachiet vytiahli plochú škatuľu, a my sme sa mohli pozrieť so zatajeným dychom na biskupský kríž, prsteň a štólu. Nesmeli sme o tom nikomu hovoriť, ale pri nedeľnom stole často spomínali, ako biskup Korec k nim chodil, keď vykladal sudy s naftou, a zastavil sa vždy u nich na nedeľný obed. Bolo vari i viac takých, ktorí s ním sa u nich stretali, a keďže boli slobodné, bez rodiny, a už na dôchodku, neboli také obavy, že by ich štátne bezpečnosť upodozrievala či prenasledovala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po revolúcii už insígnie putovali k ich držiteľovi, nemusel ich schovávať u starých tetušiek v obrovskej skrini. Vždy sa potešili, že už ako kardinál, keď náhodou prechádzal autom okolo nich na ulici, dal auto vždy zastaviť, a neopomenul ich pozdraviť a popýtať sa na ich zdravie.

Tak je biskup Korec, symbol prenasledovanej cirkvi, ako som ho vtedy vnímala, spätý s mojím detstvom, a s mojou rodinou, ktorá mu spokytla útočisko v ťažkých chvíľach. Nebude náhodou, že pri sledovní vystúpení arcibiskupa Bezáka, sa mi vynorila táto spomienka. Je v situácii, ked nemá kam "hlavu skloniť" a stal sa, žiaľ, disidentom vo vlastnej cirkvi. Je smutné, že to, čo robil bývalý režim, môže zažiť dnes kňaz, človek, biskup, od svojich vlastných. A nie je jediný, podobne niektorí kňazi a biskupi tajnej cirkvi sa aj po jej oslobodení stali disidentmi a vyhnancami vo vlastnej rodine - cirkvi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak mi teda napadlo, v duchu krásnych rodinných tradícií, z hĺbky duše a tajomstiev, ktoré sme ako deti považovali za posvätné svojim čistými očami a srdciami, bolo by mi cťou poskytnúť aspoň na chvíľu útočisko spravodlivému človeku, ktorého vlastní neprijali a upreli mu miesto v jeho vlastnom domove. Nuž zastavte sa, Monsignor Bezák, niekedy u nás na obed, dvere máte otvorené!

Viera Šimkovičová

Viera Šimkovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  62
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Veľkosť človeka sa nemeria iba výšinami, na ktorých spočinulajeho noha, ale aj temnými roklinami a prepadliskami, ktoré dokázal zdolať pri ceste do výšin... Zoznam autorových rubrík:  Postrehy a komentáreŽivotné cestyPríbehyPsychológia a spiritualitaRozprávkovoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu