reklama

Pripravme sa na súrodenca

A je to tu, moment kedy na tehotenskom teste pribudne čiaročka a mňa naplní nával šťastia, v tom ma za sukňu ťahá syn ktorí sa chce pomaznať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Šťastná ho stískam a v návale radosti sa s ním delím o radostnú správu. "Budeš mať súrodenca" nechápavo na mňa pozerá a tak pokračujem "mamka má v brušku malé bábo a keď sa narodí bude tu bývať s nami" odpoveď ma zaskočí "Nechcem bábo, daj ho preč"

V momente radosť vystriedajú obavy. Čo teraz?

 

Obrázok blogu

Je pekné a príjemné spestrenie čakania na nového člena rodiny ak sa môžme na príchod bába pripravovať s jeho starším súrodencom, je to však veľmi dôležité obdobie kedy môžu prísť prvé podnety k súrodeneckej rivalite. Poznáte tie známe hlášky "budeš veľký brat/sestra, budeš musieť dávať na súrodenca pozor, budeš mať parťáka na hranie, budeš sa mať s kým hrať" a neustále otázky tipu "Už sa tešíš na súrodenca? Chceš bračeka alebo sestričku? Podelíš sa zo súrodencom o hračky?" Aké bude prekvapenie pre dieťa keď jeho vytúžený braček bude zrazu sestrička? Veď každému povedal že chce mať bračeka, každý to vedel, tak čo tu to dievča robí? A prečo stále plače veď som sa s ňou mal hrať?
Deti majú tú krásnu schopnosť že naše slová dokážu brať úplne doslovne alebo naopak s obrovskou dávkou fantázie. Tuto je na mieste porekadlo "Lož má krátke nohy" alebo teda "s pravdou ďalej zájdeš"

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nový prírastok do rodiny mnohým evokuje otázku čo to bude. Každý je prirodzene zvedavý, no táto otázka môže u dieťaťa vzbudiť dojem, že si môže pohlavie vybrať. Preto je lepšie rozhovorom o pohlaví sa v prítomnosti dieťaťa vyhnúť, poprípade ak túto tému niekto navodí, zdôrazniť že výber nie je možný a tak si na pohlavie dieťaťa počkáte kým sa samo nerozhodne ukázať, prípadne sa môžte rozhodnúť že to bude pre všetkých prekvapenie a pohlavie sa dozviete až po narodení súrodenca.

Prekvapenie pre dieťa bude rovnako ak jeho súrodenec bude celý deň len piť mlieko a spinkať poprípade dávať plačom najavo že niečo potrebuje. Ak bude dieťa počúvať akého bude mať praťáka na hranie tak mu po narodení ťažko vysvetlíte že si na hru so súrodencom musí ešte pár mesiacov počkať. Jasne mu teda vysvetlite aké to bude. Ako bude prebiehať váš deň, skúste si spoločne pripomenúť aké to bolo keď sa ono narodilo, kedy a prečo plakávalo a ako ste mu stále pribehli na pomoc a teraz túto pomoc bude potrebovať mladší súrodenec. Môžte si spoločne popozerať staršie videá keď bolo vaše dieťa malé.
Všetky prípravy sú fajn ak to dieťa baví no tiež si treba dať pozor aby ste to s radosťou neprehnali a dieťa si nezačalo myslieť že je na druhej koľaji. Vytvorte dieťaťu priestor ktorý bude výhradne jeho, nemusí to byť hneť vlastná izba, stačí nejaký kúsok miesta kde bude mať schované obľúbene hračky vlastný sedací vak alebo kresielko ktoré bude len a len jeho. Opýtajte sa dieťaťa čo by o príchode nového člena rodiny chcel vedieť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak dieťa zásadne rozhovory o súrodencovi odmieta je dôležité ho v tomto rešpektovať a teda otázkam či sa na súrodenca teší vyhnúť, odpoveď bude jasná a dieťa sa bude utvrdzovať v tom že to tak je a názor zmeniť nehodlá. Nechajte mu čas aby si na novú situáciu zvykol. Skúste si spomenúť aké to je keď vás snaží niekto o niečom presvedčiť, čím viac dotyčný tlačí na pílu tým väčší odpor k danej situácii cítite a vec ktorú by ste za iných okolnosti možno zvážili sa stáva neprijateľná.

Nový prírastok do rodiny však berte ako súčasť vašej novej životnej etapy. A teda hoc nebudete zámerne o príchode dieťaťa rozprávať nesnažte sa rozhovorom o ňom ani vyhnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozprávajte sa s dieťaťom a vysvetlite mu ako sa dá láska násobiť, skúste používať príklady s rodiny, napr. ako sa u vás láska znásobila jeho príchodom, ako babka s dedkom ľúbia rovnako aj jeho a jeho bratrancov a sesternice a že hoci príchodom nového člena rodiny sa bude veľa vecí meniť a niektoré zmeny budú ťažšie ale niektoré budú pekné a príjemné. Zdôraznite mu že láska k nemu sa už nikdy nezmení. 

 

Katarína Virčíková

Katarína Virčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Cieľavedomá bežkyňa na dlhé traťe, inšpirovaná životom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu