reklama

Gastráče – nekonečný príbeh jednej regulácie, neslúžiacej ľuďom

Prečo regulácie nechránia, ale nosia politickú rentu vybraným firmám? Nie sme v práci bosí či nahí, nebudeme ani hladní.

Gastráče – nekonečný príbeh jednej regulácie, neslúžiacej ľuďom
Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

O čo menej je regulácia potrebná, o to zúrivejšie o ňu bojujú tí, čo z nej profitujú. Regulácia im prináša dostatok finančných prostriedkov na boj za jej zachovanie Ten čo chce reguláciu zrušiť je nepriateľ, na ktorého sa páli hlava nehlava Tak to v boji býva, a je to v podstate fér. Nie je však fér, ak sa zo zamestnancov robia rukojemníci a verejnosti sa prezentujú nepravdivé informácie. V marci sa nám po 11 rokoch snaženia podarilo priniesť ľudom možnosť, aby si namiesto povinného gastráča mohli vybrať aj hotovosť. V prijatom zákone však bola chyba a gastrolístok, čuduj sa svete, zostal výhodnejší. A ani jednému z dvoch dotknutých ministerstiev sa nechcelo pustiť sa do opravy. Preto som prišiel s poslaneckým návrhom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do prvého čítania išiel ambiciózny návrh, ktorý riešil zrovnoprávnenie gastráčov a finančného príspevku, zníženie byrokracie poskytovaním stravného pozadu a aj zrušenie dokladovania stravného pre živnostníkov.

Po úspešnom prvom čítaní (130 hlasov ZA) sme ešte všetko po odbornej stránke doladili s oboma ministerstvami. Úroveň oslobodenia bola z MF predbežne dohodnutá na 80% (zo základnej diéty) Potiaľto to išlo dobre.

Potrebné sú však politické súhlasy oboch ministerstiev, a tu sa už naplno prejavila neochota zrovnoprávniť obe formy (nebudem radšej hovoriť o lobingu).

Jedno ministerstvo podmienilo súhlas s predložením do druhého čítania odstránením možnosti vyplácania pozadu, druhé si postavilo hlavu na 55%. Mal som teda dve možnosti ‐silné doporučenie stiahnuť novelu a nedosiahnuť to, o čo sme sa 11 rokov snažili. Alebo akceptovať pripomienky a konečne dosiahnuť potrebné zrovnoprávnenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vybral som si druhú možnosť. Lebo politika je umenie možného. A tiež beh na dlhú trať.

Gastroemitenti v tomto momente prišli o svoje, dlhé roky zákonom garantované výhody...to je hlavný úspech, ale zároveň aj dôvod následných zavádzajúcich článkov a reportáží. Veď len do celostránkových reklám AMOBE investovalo podľa môjho odhadu stotisíce eur. Stotisíce eur, ktoré mali skončiť v jedálnach a reštauráciách. Za ne mali mať zamestnanci kvalitnejší zdravší obed.

Áno, 55% oslobodenia je v dnešnej dobe málo, preto som bojoval za vyššie percento. Ale je to suma, ktorú aj doteraz mali oslobodenú všetci, ktorí sa od marca rozhodli pre peniaze. Toto nikomu nevadilo? Nikto nepísal články... Prečo? Pretože nešlo o ľudí, ale len a len o zachovanie výhod pre gastroemitentov. A tie aj po marcovom zdobrovoľnení zostali zachované.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo je teraz množstvo zavádzajúcich reportáží a článkov? Pretože aj toto je lobing gastroemitentov, odplata za stratené zákonné výhody.  

Ale zrušenie nenáležitých výhod (gastráč bol doteraz oslobodený do akejkoľvek výšky, aj do 1 000€, a „zhodou“ okolností na tejto výhode nacucnuté 4 firmy), je nevyhnutná cesta, ako urobiť poriadok a spravodlivosť. Toto bolo nutné urobiť a nie je to zvyšovanie daní. Je to odstraňovanie výnimiek (a že ich nie je málo v našich daňových zákonoch).

Naozaj všetci zamestnanci prišli touto zmenou o peniaze? Realita je, že väčšina firiem nedáva viac ako zákonný príspevok 2,81€ plus príspevok zo sociálneho fondu (tiež celý nezdanený), v takomto prípade ľudia neprídu ani o jeden cent.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naopak, máloktorý zamestnanec si uvedomuje, že keď aj dostáva gastráč v hodnote napr. 5,10€, zvyčajne si k tejto hodnote musí doplatiť zo svojej čistej (zdanenej) mzdy.

Takto to vyzerá v priemernej firme, použil som výňatok priamo zo smernice jednej firmy:

V súčasnosti pri stravných lístkoch v hodnote 5,10€ platí, že suma, ktorou si zamestnanec prispieva a strháva sa mu z platu je 1,69€, kým zamestnávateľ prispieva sumou 3,41€, v ktorom je zahrnutý príspevok zo sociálneho fondu v hodnote 0,60€.

V prípade finančného príspevku platí, že zamestnanec dostane ako čistý príjem príspevok od zamestnávateľa v sume 3,41€ vrátane príspevku zo sociálneho fondu 0,60€.

Zdôrazňujeme, že podľa § 9 alebo § 5 ods.7 zákona o dani z príjmov je príspevok zo sociálneho fondu oslobodený od daní a odvodov.

V takomto prípade neprídu zamestnanci o nič a takýchto zamestnancov je veľká väčšina. Články o stotisícoch zamestnancov, ktorí prídu o veľké peniaze sú jednoducho nepravdivé, pretože úplne prirodzene, väčšina firiem platí stravné podľa zákona.

Len ak zamestnávateľ platí vyššie stravné, ako nezdanená suma 2,81€ plus nezdanený príspevok zo sociálneho fondu, zamestnanec o niečo príde.

Ale asi nechceme princíp v tom, aby ľudia namiesto mzdy dostávali do akejkoľvek sumy nezdanené gastráče...a gastroemitenti si z toho uhryzávali príjemnú províziu. Od zamestnávateľov (2%), ale hlavne od jedální a reštaurácií (až do 7%), čo je v podstate celý ich zisk z jedla, ktoré ste u nich zjedli. A než sa gastroprevádzky dostanú k ich peniazom, ešte ich čaká kopa administratívy s preplatením stravných lístkov. Dokonca aj pri platbe gastrokartou nemá reštaurácia peniaze hneď, ale až po niekoľkých dňoch a ponížené o províziu gastroemitenta. Gastrokarty sú takto najdrahším platobným nástrojom. To je dôvod, prečo ich veľa (hlavne menších) gastroprevádzok neberie.   

Takže zhrnuté:

‐ konečne máme rovnoprávne gastráče a peniaze.

- je zrušená roky trvajúca zákonná nenáležitá výhoda pre 4 konkrétne firmy

- hodnota nezdanenej časti stravného sa onedlho zdvihne na základe zvýšenia základnej diéty

Pre budúcnosť musíme vyriešiť 2 veci - umožniť vyplácanie stravného pozadu, aby sa reálne znížila administratívna náročnosť pre zamestnávateľov a zvýšiť percento nezdanenej časti stravného.

Politika je umenie možného, tentokrát sa viac dosiahnuť nedalo....bojoval som sám proti všetkým. Jedna bitka skončila, ďalšie nás čakajú.  

Marián Viskupič

Marián Viskupič

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  465x

Radšej pracujem, ako rozprávam. Pri riešení problémov preferujem jednoduché riešenia, jasné a zrozumiteľné pre všetkých.Pre úplnosť: som zakladajúci člen strany SaS, Trnavský krajský predseda, župný poslanec v TTSK a poslanec NR SR, predseda Výboru pre financie a rozpočet. Ale tiež milujúci manžel a otec 2 detí. Práve im sa chcem raz pozrieť do očí a povedať, že som urobil maximum, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať a žiť. U Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu