reklama

A to s kým bankuješ?

Bohužiaľ s bankou, ktorá tu je od nepamäti, stále z toho profituje a niekedy sa chová ako úžerník.Ale také sú vlastne všetky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Chodím po ulici a obzerám si ľudí. Ten je tučný, tá zase vyziabnutá na kosť, mladík s kravatou pôsobí sebavedomo, dôchodca ľahostajne a muž v najlepších rokoch neisto. Každý sa niečím živí a mnohí pred sebou tlačia balvan neistoty. Koľko asi zarobia, lepšie povedané, čo dávajú a koľko za to dostanú? Predavačka sa snaží predať čo najviac tovaru, ktorý niekto vyrobí, iný privezie, niekto zasadí, tretí pokope a štvrtý ukradne… Nekonečný kolobeh, ktorý zabezpečuje fungovanie každej komunity. Naozaj? Ale veď to nefunguje. Na to, aby sa mal niekto dobre musí byť viac takých, ktorí sa majú horšie alebo priam zle, nehľadiac na to, že takmer miliarda ľudí na svete hladuje. Bez tejto disproporcie to nefunguje a aj tak je to balansovanie na hrane noža, pretože väčšine raz dôjde trpezlivosť a zavrhne zmier so svojim vlastným osudom. Potom to zmetie aj špičku, pretože tá je, aj keď si to často nechce pripustiť, závislá na väčšine a parazituje a vždy parazitovala na ľudskom utrpení dokonca i na vojnách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviem o koľko viac úžitku prinesie nenásytný bankár alebo riaditeľ takmer štátneho podniku oproti ženičke okopávajúcej repu. Koľko životov by potrebovala, aby hodnota jej práce dosiahla na odstupné, ktoré si vrchnosť rozdáva aj keď svoje inštitúcie často opúšťajú pred krachom? Koľko úžitku urobili politici v Európe, keď sa im táto stará dáma rozpadá ako domček z karát? Prečo bankové domy nenesú žiadnu zodpovednosť za svoje hrúbky, ktoré by nedopustil možno ani školáčik s počtovými znalosťami 1+1=2? Preto.

Na druhej strane všetci poskytujeme svoje viac či menej ťažko alebo ľahko zarobené peniaze bankám, aby s nimi manipulovali, využívali ich, zneužívali a aj pomocou nich tvorili zisk. Ako inak, v tomto kolobehu je to celkom normálne a pochopiteľné, ale ak chceme so svojimi peniazmi manipulovať, každú finančnú operáciu s našimi aktívami musíme paradoxne banke zaplatiť. A za čo vlastne platíme? Dnes väčšinou za bezhotovostné automaticky prebiehajúce operácie, ale stáva sa, že aj za „ťažkú manuálnu drinu“, ktorá sa v banke cení nepomerne viac ako okopávanie repy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak napríklad potrebujete doklad o transakcii pri bezhotovostnom prevode do Čiech, teta (manažérka pre medzinárodný platobný styk) v našej najznámejšej bankovej inštitúcii ho vytiahne z počítača, opečiatkuje, podpíše a odfaxuje na vami určené telefónne číslo. Váš účet bude za tento bezpochyby náročný bankový úkon ľahší o 16 eur a 60 centov, pre starších teda okolo 500 Sk. Pozor, to je iba za potvrdenku, poplatky za prevod našej i českej banke uhrádzate samostatne. Summa summarum poslať 1600.- CZK t.j. v čase prevodu 63,25 € ma stálo: 10.- €, poplatok tuzemskej banke, 16,60 €, poplatok za písomnú informáciu (ktorú som potreboval na deklarovanie úhrady), 9,90 € poplatok za prevod zahraničnej banke (inak by ho musel zaplatiť príjemca). Dokopy 36,50 €. Výborný kšeft!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdrap za 16,60 €


Pre porovnanie príklad s využitím kuriéra na osobné zaplatenie. Spiatočný lístok na autobus Slovak Lines Bratislava – Praha stojí 24,-€, zvyšných 12,50 by som dal kuriérovi – babke čo okopávala repu, nech si po zaplatení mojej pohľadávky kúpi na Václaváku povestnú klobásu a v neďalekom mliečnom bare zmrzlinový pohár, zvyšok programu aj čas návratu je v jej réžii.

Keď by sa vrátila, na jej otázku: „a to s kým bankujete“ a mávala potvrdenkou z bufetu na Václaváku, ktorú dostala zadarmo, by som musel odpovedať:
Predsa so Slovenskou sporiteľňou, babka…

Vojtech Moravčík

Vojtech Moravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Živnostník s dušou proletára, to je ťažká konštrukcia. Zoznam autorových rubrík:  SvetonázorZávislosťTupinyZnačkové nepodarkyZdravieDopravaPozitívaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu