reklama

Futbal inak

Nie som futbalový fanúšik, ale sporadicky si pozriem televízny prenos so športovou témou. Dnes to začalo žiť futbalom. Priamy prenos z Nemecka ma, ale nemilo prekvapil amatérskou úrovňou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Neviem koľko kamier mal režisér mníchovského zápasu k dispozícii, ale nepochybne ich muselo byť veľa. Ako obyčajne platí, menej je niekedy viac.

Slovenský resp. československý televízny divák je náročný, pretože bol k tomu vychovaný vysokou úrovňou práce štábov, ktoré sa podieľali na televíznych prenosoch. Dokázali veľmi presvedčivo priblížiť dianie na štadiónoch a potrebovali na to minimalne technické vybavenie, nadšenie a cit.
Dnes som mal pocit, že sa celý štáb nevie nabažiť ponúknutých technických možností. V prvom rade príliš vysoko umiestnené hlavné kamery, ktoré boli mimoriadne nepokojné. Zdalo sa, že kameramani dostali prvý raz do rúk transfokátor, a preto ho chceli čo najviac využívať. Režisér sa zasa z toho množstva kamier snažil využívať čo najviac. Neustále prestrihy medzi detailmi a návraty do švenkujúcej hlavnej kamery. Veľké celky z rôznych uhlov na hranici základných filmárskych pravidiel. Už som čakal, kedy príde záber z druhej strany štadióna a budeme mať zmenu strán ešte pred polčasom. Celý tento chaos aj vo mne vyvolal chaos a nebol som schopný sledovať kontinuálne postupujúcu akciu. Ak mam byť vtiahnutý cez televíznu obrazovku na štadión, musím mať prvoplánovo pocit, že sedím v hľadisku. Mám veľmi dobré miesto a nerušene sledujem akciu na ihrisku. Po skončení dôležitého, alebo po prerušení, ma môže režisér zahrnúť množstvom úžasných záberov, spomalení, štúdií, a ja budem žasnúť nad tým, aké mi ponúka možnosti.
Aj dnes som žasol. Toľko očakávaná a ospevovaná športová udalosť, zabezpečená po každej stránke ma prekvapujúco sklamala v tej zdanlivo najľahšie zvládnuteľnej veci, profesionalite ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred šampionátom, už neviem na aké stanici, bežal retrospektívny seriál. Začínal ešte v časoch kedy o farbe na obrazovkách nesnívali. Vôbec mi nechýbala, oproti dnešku, s minimálnym technickým vybavením mi dokumenty priblížili dej a atmosféru jednotlivých turnajov.
Samozrejme, toto je názor z mnohých, možno iného takéto podanie dnešného futbalu nadchlo. Mňa nie. Jednoducho si myslím, že prílišné hľadanie nových metód, za každú cenu, je ako presolená polievka. Ale hádam si zvykneme, pretože aj o tom to je, šampionát ešte iba začal

P.S.: Práve beží druhý dnešný zápas z Gelsenkirchenu – oveľa lepšia televízna partia.

Vojtech Moravčík

Vojtech Moravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Živnostník s dušou proletára, to je ťažká konštrukcia. Zoznam autorových rubrík:  SvetonázorZávislosťTupinyZnačkové nepodarkyZdravieDopravaPozitívaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu