reklama

Bezmocnosť

Hrozím sa elektroniky, ktorá nás v poslednej dobe začína valcovať. Aspoň v mojom cítení. Mladí by povedali, že som stará generácia, ktorá sa všetkého bojí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Mám 23 (24?) ročnú práčku. Talianku. Zanussi. Nikdy som nechcel výrobok z južných krajín, kde po začatí siesty pracovníci obrazne povedané pustia z ruky náradie tam, kde práve stoja, to následne padne do strojov, výrobkov... zaznával som talianske Fiaty, ktoré "kvitli" možno viac ako naše Felície.

Čo sa však týka práčky, nedovolím na ňu povedať krivého slova. Je síce pravda, že ešte v záruke som dal dvakrát vymeniť hlučné obehové čerpadlo, zabezpečujúce sústavnú cirkuláciu vody a priame sprchovanie prádla počas celého prania. To však môže súvisieť aj s mojim detailizmom a jemným sluchom :). Túto vychytávku, tzv. Jet system, už dnes v práčkach nenachádzam (práčka má dve čerpadlá, obehové a vypúšťacie).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme, že vzhľadom na dlhoročnú prevádzku bolo treba na práčke občas čosi opraviť, no šlo o bežné opotrebovania. Inak bola neskutočne spoľahlivá, možno aj preto, že počas nášho koexistovania som ju za čistenie odevov odmeňoval starostlivosťou. Nie, nebol som jej otrokom. Kedysi som pracoval v predajni s elektronikou, keď si zákazníci kúpili novú práčku, zabezpečovali sme aj likvidáciu starej. Nechápal som, ako mohli ľudia prať v takých zasvinených, plesnivých, páchnucich strojoch aké sa od nich dovážali do predajne na recykláciu. Tu už naozaj ide o zdravie. U mňa neexistuje, aby bola napr. násypka alebo tesnenie dverí (manžeta) plné slizu, plesní, zvyškov prášku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odbočil som. Všetko som si robil sám (ak nerátam spomínané výmeny obehového čerpadla v záruke). V podstate to boli drobnosti - do kelu, ani si nepamätám :)... aha, asi po 10 rokoch som menil uhlíky motora, po asi 15 rokoch znovu obehové čerpadlo, predsa len je počas prania na rozdiel od vypúšťacieho stále v chode. A občas som prebrúsil na niektorých miestach hrdzavejúce plechy, nastriekal a vyzerala ako nová. Ani dnes nevyzerá na svoj vek, max. 10 rokov by som povedal. Pred štyrmi rokmi som menil ložiská bubna, čo bola jediná väčšia oprava za tých vyše 23 rokov. To je však úplne prirodzené, veď ložiská boli v permanentnej prevádzke 17 - 18 rokov, pri striedajúcich sa teplotách 15 - 70 °C. A pred dvomi rokmi som ešte menil elektronický napúšťací ventil vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Pavel Vrabec)
Obrázok blogu
(zdroj: Pavel Vrabec)
Obrázok blogu
(zdroj: Pavel Vrabec)

Dnes sa výrobcovia hrdia 10 ročnou zárukou na motor. Hm, motor mojej práčky si pradie ako nový aj po 23. rokoch života. A priadol by naďalej, keby "neodišiel" mozog - programátor. Ale predstavte si, že sa dá stále zohnať. Novší model, alternatíva. Vymeniť ho nemám problém, ale stojí 110 €. V podstate štvrtina ceny novej práčky. A tu som už bezmocný. Cítim, že toto je už fakt nerentabilné, časom budú odchádzať iné veci a nechcel by som vyhadzovať práčku s novým programátorom. Pritom to je programátor, ktorý je popri dnešnej elektronike ako počítač na dierne štítky vs PC, na ktorom drví hry 15-ročný gamer. Bezmocnosť cítim pri pomyslení, ako novú práčku nebudem vedieť vôbec opraviť. Ešte som ju nekúpil, ale prezerám si stránky s práčkami, kde sa dozvedám, ako je v nich všetko riadené elektronicky, dokonca sa dajú ovládať smartfónmi. Alebo - v prípade poruchy zavoláte do servisu, smartfón položíte na práčku a ona už prostredníctvom nejakej aktivovanej aplikácie cez smartfón pracovníkovi servisu "povie", čo jej je... na jednej strane skvelé, na druhej sa neviem zmieriť s tým, že nemám na opravu dosah, nemám nad práčkou moc, nemám šancu pochopiť pochody, ktoré sa v jej mozgu odohrávajú... cítim frustráciu, keď na mechanické záležitosti, ktoré by som si opravil sám, budem musieť volať servis. Ten som nevolal ani keď som si kedysi dávno menil tlmiče alebo manžety poloosí na Škode 100.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A hlavne cítim frustráciu, že nová práčka vďaka verejne tajným "kurvítkam" nevydrží toľko, čo stará... 

Slniečko v duši mojej starej práčke :)...

Pavel Vrabec

Pavel Vrabec

Bloger 
  • Počet článkov:  106
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Som tu na návšteve ... asi ako dieťa - pozorovateľ, aspoň sa o to stále snažím. Zoznam autorových rubrík:  Go veganKrátkoZápisník "športovca" ... :o)V MHDZem nie sú len ľudiaLáskaOplatí sa vidieťČo ma teší ...Medzi ľuďmiČo ma se... srdí ....SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu