reklama

Čo majú spoločné poľské potraviny s Volkswagenom?

„Na základe hygienických noriem Vám oznamujeme, že v našej kuchyni používame prevažne slovenské potraviny. V žiadnom prípade nenakupujeme od firiem z Poľska, Ukrajiny, Číny a podobných štátov, kde sa zanedbávajú hygienické normy". Taký oznam si mohli prečítať zákazníci jednej z jedálni na Slovensku. Čo Vy na to? Páči sa Vám? Cítite sa vďaka tomu bezpečnejšie? Veď zákazník ma právo vedieť odkiaľ pochádza tovar! Alebo prebehlo Vám hlavou, že predsa len tu niečo nesedí?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Nie je to podľa Vás diskriminácia? Jej prvý krok? Dnes sú na ozname vymenovaní producenti z Poľska, Ukrajiny a Číny, ale zajtra to môže byť dodávateľ z Hornej - Dolnej, pán Novák, Kováč alebo Vy.

Ja viem, určite mi tu napíšete, že som Poľka a preto sa ozývam. Skúste sa ale na to pozrieť ináč.

Predstavte si situáciu (čisto teoreticky): zbadáte vo Viedni nápis na dverách autosalónu, napríklad Volkswagena: „Na základe bezpečnostných noriem Vám oznamujeme, že v žiadnom prípade nenakupujeme autá vyrobené v Bratislave, ani žiadne súčiastky od slovenských dodávateľov, kde sa zanedbávajú bezpečnostné normy". Nezarazilo by Vás to? Ale veď ide o bezpečnosť a teda zdravie Rakúšanov! A čo by si pomysleli obyvatelia Viedne, keby zbadali taký nápis? Možno, že by niektorí túto predajňu, ktorá diskriminuje Slovákov obchádzali širokým oblúkom. Možno by to niekto nahlásil na patričný úrad. Možno. Ale určite by sa našli aj takí, ktorí by si riadne zvážili kúpu slovenských výrobkov. A ináč by sa pozerali na Vašu svokru, ktorá robí opatrovateľku vo Viedni. A majiteľ viedenskej reštaurácie by zvážil, či zamestná Vášho brata vo svojom podniku. Vyľudnili by sa aj bratislavské kaviarničky obľúbené rakúskymi turistami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tu nejde o to, či súčiastky do áut vyrobené na Slovensku spĺňajú všetky normy, alebo či sa niekedy našli aj nejaké vadné kusy. Tu ide o prístup, ktorý je diskriminačný.

V jednom z poľských seriálov, ktorý parodoval socialistické časy, boli v obchode na nástenke fotografie nežiaducich zákazníkov. Kam sme sa to až dostali (alebo kam sme sa vrátili), keď dnes v jedálenských zariadeniach na Slovensku sú na nástenkách oznamy s informáciou o nežiaducich dodávateľoch? Našťastie, po intervencii v hore spomínanej jedálni, diskriminačný oznam zmizol. Ale kto vie, koľko je ešte takých, ktorí nekalým spôsobom bojujú s konkurenciou s Poľska, Ukrajiny, Číny, z Hornej - Dolnej, s pánom Novákom, či Kováčom...

Malgorzata Wojcieszynska

Malgorzata Wojcieszynska

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spolupracuje s denníkom SME, redaguje poľský mesačník na Slovensku Monitor Polonijny, usporiadava kultúrne a spoločenské akcie v rámci aktivít Poľského klubu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu