
Jedným z kulinárnych symbolov leta v Poľsku sú jagodzianki. Kto ich ochutnal ten vie, o čom hovorím. Kto ešte jagodzianki nejedol, môže ich upiecť doma podľa tohto receptu.
Jagodzianki (žemle s čučoriedkam)
Cesto:
pol kila polohrubej múky
14 gramov čerstvého droždia (alebo 1,5 lyžičky sušených)
štipka soli
pohár mlieka (250 gramov)
1 vajíčko
1/4 pohára slnečnicového oleja
1/2 pohára cukru
1 vanilkový cukor
Do múky nasypať droždie, pridať soľ. Naliať vlažné mlieko a pridať vajíčko. Všetko dobré vymiešať. Pridať olej a ostatné ingrediencie. Vyrobiť cesto. Nechať na hodinu, hodinu a pol až cesto zdvojnasobi svoj objem. Potom ešte raz vypracovať cesto, rozdeliť ho na 16 častí. Vypracovať žemličky - guličky a zase nechať na 15 minút, aby vyrástli. Potom každú guľku vyvalkať alebo rukami vypracovať tvar malej pizzy.
Naplň:
300 gramov čučoriedok
3 lyžice cukru
1 lyžica solamylu
Čučoriedky umyť a osušit na site. Pridať cukor a solamyl.
Do každej žemličky uprostred pridať plnú lyžicu ovocia. Cesto zložiť a okraje spojiť tak ako sa spojuje cesto na pirohy. Spojenie schovať pod žemličku a dobre dotlačiť. V rukách vypracovať tvar okrúhlych žemlí. Poukladať ich na dvoch vymastených plechoch (nechať medzi nimi priestor, lebo žemle ešte zväčšia svoj objem) a počkať 45 minút.
Žemličky piecť v rozohriatej trube do 220 stupňov príbližne 15 - 20 minút.
Na záver vychladené žemle natrieť lukrovou polevou, ktorú pripravíte z 1 pohára práškového cukru vymiešaného v niekoľkých lyžicach horúcej vody. Polevu natierať štetcom.
Moji krajania žijúci na Slovensku mi občas píšu e-maily v reakcii na poľské recepty, ktoré publikujem. Prevážuje v nich sentiment, spomienky, túžba po dobrotách z detstva, alebo poďakovania za inšpirácie. Dúfam, že aj slovenských čitateľov navnadím pozitívne, aby okoštovali to čo nám chutí. Smacznego!