
Sernik - od slova ser, čo v poľštine znamená aj syr (ser żółty), ale aj tvaroh (ser biały). Tento tvarohový koláč s broskyňami môžete piecť celý rok: buď s broskyňami z konzervy alebo s čerstvými, ktoré práve teraz na Slovensku dozrievajú.
Sernik z brzoskiwniami (tvarohový koláč s broskyňami):
Cesto:
3 poháre polohrubej muky
2 lyžičky kypriaceho prášku
pol pohára cukru
5 žltkov
1 vanilkový cukor
1 kocka (250 g) masla
Postup:
Všetky ingrediencie spojiť a vyrobiť cesto. Rozdeliť na dve časti. Jednú časť cesta vyložiť na vymastenom plechu. Druhú - odložiť do chladničky.
Tvarohová masa (druhá vrstva):
1 kg tvarohu (najvhodnejší je, ktorý môžete kúpiť vo vedierku od firmy Pilos v Lidl)
¾ kocky masla
1 celé vajíčko
2 žĺtka
1 pohár cukru
1 puding bielej farby (napríklad vanilkový alebo banánový)
Všetky ingrediencie vymiešať mixérom. Pozor: puding nevariť, ale nasypať len prášok. Tvarohovú masu naložiť na cesto.
Tretiu vrstvu tvoria broskyne nakrajané na malé kocky (jedna konzerva alebo 6 - 8 čerstvých broskýň).
Štvrtá vrstva: zo zvyšných bielok vyšlahať hustú penu. Pridať jeden pohár práškového cukru a jemne vymiešať. Penou prikriť broskyne.
Piata vrstva: zo zvyšného cesta, ktoré sa chladilo v chladničke, urobiť omrvinky a posypať nimi penu.
Piecť okolo 50 minút v rozohriatej trúbe do 180 stupňov. Po upečení cesto posypať práškovým cukrom.
„Gosia, koľko pohárov múky tam ide: dva alebo tri?" počula som v telefóne otázku od sesternice môjho manžela. Vôbec som na začiatku nevedela o čo ide - sedela som na tlačovej konferencii v Poľsku a moje myšlienky krúžili okolo celkom iných tém ako pečenie. Po chvíli som pochopila, že práve televízia JOJ odvysielala súťažnú reláciu Recept na bohatstvo, do ktorej pozval aj nás - Poliakov manažér tejto stanice, aby sme odprezentovali poľské dobroty. A tak sme sa viacerí dohodli, čo kto uvarí z typicky poľských jedál. Ja som prezentovala môj koláč, ktorý porote veľmi chutil.
Zábery z hodnotenia poroty si môžete pozrieť tu: http://recept.joj.sk/receptnabohatstvo-videa/receptnabohatstvo-kastingy/malgorzata-wojcieszynka-dezerty.html
Síce som súťaž nevyhrala a bohatstvo nezískala, ale som presvedčená, že týmto receptom Vás obohatím. Smacznego!