Dobré poľské jedlo. „Pokazená“ polievka

„Viem, poznám tú studenú polievku" tak reagujú niektorí moji slovenskí známi, keď ich chcem ponúknuť uhorkovou polievkou. Omyl. Poľská uhorková je osviežujúca a zasýti, ale jeme ju teplú. Patrí medzi najobľúbenejše v mojej krajine a aj v mojom osobnom rebríčku je na prvom mieste.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Zvyšok sveta sa na kvašáky - dobrôtkou zo strednej a východnej Európy pozéra ako na pokazené jedlo. No a my si ešte z toho „pokazeného" varíme polievku. Minule som poskytla recept na poľské kvašáky: http://wojcieszynska.blog.sme.sk/c/333255/Dobre-polske-jedlo-Uhorkova-sezona.html, ktoré sú základom tejto polievky. Ja si ich vyrábam doma alebo dovážam z Poľska. Ak ste zvyknutí na slovenskú chuť uhoriek, nič Vám nebráni uvariť tú polievku z kvášakov dostupných na slovenskom trhu - asi získa inú chuť a bude viac pikantná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zupa ogórkowa (uhorková polievka)

0,75 kg hovädzieho s kosťou alebo pol kila kuracích pŕs

5 mrkiev

3 petržleny

pol malého zeléra

5 zemiakov

10 kvasených uhoriek

3 bobkové listy

zväzok kôpru

čierne korenie, soľ

1 pohár smotany alebo mlieka

Postup:

Mäso uvariť v dvoch - troch litroch vody, vybrať a keď vychladne odkrojiť od kosti. Nakrájať na malé kocky a vložiť naspäť do vývaru. Keď sa rozhodnete variť polievku z kuracích pŕs, nakrájať ich na kocky a uvariť. Do hrnca s vývarom a mäsom pridať bobkový list, na veľkých očkách nastrúhanú mrkvu, petržlen, zeler a na kocky nakrájané zemiaky. Uvariť do mäkka (približne 15 minút). Pridať nastrúhané kvasené uhorky (niektorí pridávajú aj vodu z uhoriek - podľa chuti). Variť 5 minút. Okoreniť. Pridať kôpor nakrájaný na drobno a smotanu (alebo mlieko).

SkryťVypnúť reklamu

Keď si píšeme alebo skype-ujeme s mojimi známymi - Poliakmi žijúcimi v rôznych častiach sveta, so sentimentom spomínajú chuť uhorkovej polievky. V niektorých krajinách ju nemajú šancu uvariť, lebo ani kvašáky ani uhorky na kvasenie nedostanú. Zostávajú im len sporadické návštevy domova, aby si túto dobrotu mohli vychutnať. My máme nielen blízko do Poľska, ale uhorky si môžeme, „pokaziť" sami a uvariť uhorkovú polievku. Dobrú chuť!

Malgorzata Wojcieszynska

Malgorzata Wojcieszynska

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spolupracuje s denníkom SME, redaguje poľský mesačník na Slovensku Monitor Polonijny, usporiadava kultúrne a spoločenské akcie v rámci aktivít Poľského klubu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu