
Zvyšok sveta sa na kvašáky - dobrôtkou zo strednej a východnej Európy pozéra ako na pokazené jedlo. No a my si ešte z toho „pokazeného" varíme polievku. Minule som poskytla recept na poľské kvašáky: http://wojcieszynska.blog.sme.sk/c/333255/Dobre-polske-jedlo-Uhorkova-sezona.html, ktoré sú základom tejto polievky. Ja si ich vyrábam doma alebo dovážam z Poľska. Ak ste zvyknutí na slovenskú chuť uhoriek, nič Vám nebráni uvariť tú polievku z kvášakov dostupných na slovenskom trhu - asi získa inú chuť a bude viac pikantná.
Zupa ogórkowa (uhorková polievka)
0,75 kg hovädzieho s kosťou alebo pol kila kuracích pŕs
5 mrkiev
3 petržleny
pol malého zeléra
5 zemiakov
10 kvasených uhoriek
3 bobkové listy
zväzok kôpru
čierne korenie, soľ
1 pohár smotany alebo mlieka
Postup:
Mäso uvariť v dvoch - troch litroch vody, vybrať a keď vychladne odkrojiť od kosti. Nakrájať na malé kocky a vložiť naspäť do vývaru. Keď sa rozhodnete variť polievku z kuracích pŕs, nakrájať ich na kocky a uvariť. Do hrnca s vývarom a mäsom pridať bobkový list, na veľkých očkách nastrúhanú mrkvu, petržlen, zeler a na kocky nakrájané zemiaky. Uvariť do mäkka (približne 15 minút). Pridať nastrúhané kvasené uhorky (niektorí pridávajú aj vodu z uhoriek - podľa chuti). Variť 5 minút. Okoreniť. Pridať kôpor nakrájaný na drobno a smotanu (alebo mlieko).
Keď si píšeme alebo skype-ujeme s mojimi známymi - Poliakmi žijúcimi v rôznych častiach sveta, so sentimentom spomínajú chuť uhorkovej polievky. V niektorých krajinách ju nemajú šancu uvariť, lebo ani kvašáky ani uhorky na kvasenie nedostanú. Zostávajú im len sporadické návštevy domova, aby si túto dobrotu mohli vychutnať. My máme nielen blízko do Poľska, ale uhorky si môžeme, „pokaziť" sami a uvariť uhorkovú polievku. Dobrú chuť!