
Mám rada slovenské kvašáky, ktoré niekedy kupujem na trhovisku na Miletičovej. Tie sú viac pikantné, ako tie kvasené na poľský spôsob (niet sa čo čudovať, veď paprika rastie v južnej časti Slovenska ako huby po daždi), ale chuť domoviny je nado všetko! Ponúkam teda recept na naše kvašáky. Porovnajte s tým Vašim! A bude to základ na uhorkovú polievku, ktorej recept poskytnem nabudúce.
Ogórki kiszone (kvašáky)
malé uhorky
kôpor
koreň chrenu
list višne, hrozna, alebo čiernej ríbezle
čierne korenie - celé zrnká
soľ
cesnak
horčičné semienka (nie sú nutné)
nové korenie (nie je nutné)
Postup:
Uvariť vodu. Vychladiť a posoliť - na 1 liter vody, 1 lyžica soli.
Do skleneného pohára, alebo hlinenej nádoby na tesno uložiť uhorky, kôpor, ošúpaný cesnak, koreň chrenu a ostatné korenie. Zaliať vodou tak, aby boli všetky uhorky pod vodou. Zavrieť pohár. Keď uhorky nakladáte do nádoby, prikryť podšálkou a na ňu položiť kameň, aby ju uhorky nevytlačili a nevyplávali na povrch. Odstaviť na niekoľko dní (okolo 10) na chladné, tmavé miesto. Uhorky v sklenených pohároch si samozrejme môžete nechať na zimu.
V Poľsku sú veľmi obľúbené takzvané ogórki małosolne - také, ktoré sú v polovici „cesty" kvasenia, čiže po 3 - 5 dňoch.
„Poliaci si vedia vážiť gazdovské jedlo" poznamenala jedná moja známa, ktorá sa zučastnila oslavy u nás doma, kde sme okrem iného, ponúkali chlieb s masťou a kvasenou uhorkou. Hosťom som vtedy vysvetľovala, že v Poľsku je to „in", že sa také jedlo ponúka aj na elegantných recepciách. Som rada, že vidno návrat ku koreňom, lebo vo mne to vždy evokuje detstvo. Dobrú chuť!