Dobré poľské jedlo. Uhorková sezóna

Čo robiť, keď deti nechcú jesť? Moja babka na mňa mala dobrý spôsob. Keď som u nej trávila prázdniny dovolila mi ísť sa hrať von, keď som so sebou zobrala krajec chleba s masťou alebo maslom a do druhej ruky mi dala kvasenú uhorku. To bola pochúťka!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu

Mám rada slovenské kvašáky, ktoré niekedy kupujem na trhovisku na Miletičovej. Tie sú viac pikantné, ako tie kvasené na poľský spôsob (niet sa čo čudovať, veď paprika rastie v južnej časti Slovenska ako huby po daždi), ale chuť domoviny je nado všetko! Ponúkam teda recept na naše kvašáky. Porovnajte s tým Vašim! A bude to základ na uhorkovú polievku, ktorej recept poskytnem nabudúce.

Ogórki kiszone (kvašáky)

malé uhorky

kôpor

koreň chrenu

list višne, hrozna, alebo čiernej ríbezle

čierne korenie - celé zrnká

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

soľ

cesnak

horčičné semienka (nie sú nutné)

nové korenie (nie je nutné)

Postup:

Uvariť vodu. Vychladiť a posoliť - na 1 liter vody, 1 lyžica soli.

Do skleneného pohára, alebo hlinenej nádoby na tesno uložiť uhorky, kôpor, ošúpaný cesnak, koreň chrenu a ostatné korenie. Zaliať vodou tak, aby boli všetky uhorky pod vodou. Zavrieť pohár. Keď uhorky nakladáte do nádoby, prikryť podšálkou a na ňu položiť kameň, aby ju uhorky nevytlačili a nevyplávali na povrch. Odstaviť na niekoľko dní (okolo 10) na chladné, tmavé miesto. Uhorky v sklenených pohároch si samozrejme môžete nechať na zimu.

V Poľsku sú veľmi obľúbené takzvané ogórki małosolne - také, ktoré sú v polovici „cesty" kvasenia, čiže po 3 - 5 dňoch.

SkryťVypnúť reklamu

„Poliaci si vedia vážiť gazdovské jedlo" poznamenala jedná moja známa, ktorá sa zučastnila oslavy u nás doma, kde sme okrem iného, ponúkali chlieb s masťou a kvasenou uhorkou. Hosťom som vtedy vysvetľovala, že v Poľsku je to „in", že sa také jedlo ponúka aj na elegantných recepciách. Som rada, že vidno návrat ku koreňom, lebo vo mne to vždy evokuje detstvo. Dobrú chuť!

Malgorzata Wojcieszynska

Malgorzata Wojcieszynska

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spolupracuje s denníkom SME, redaguje poľský mesačník na Slovensku Monitor Polonijny, usporiadava kultúrne a spoločenské akcie v rámci aktivít Poľského klubu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu