Dobré poľské jedlo. Vyhlasujem pátranie!

Hľadá sa mladý, pôvabný, v „kabáte" svetlozelenej farby. Dosť často som ho v letnej sezóne stretávala na trhoviskách a v obchodoch v Poľsku, ale mal by sa zdržovať aj na Slovensku. Jeho meno je Bôb.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

Na bôb som narazila v Bratislave vlastne len raz - na Miletičovej. Staršia pani, ktorá ho predávala, sa veľmi potešila, keď som sa pri jej stánku zastavila, lebo hneď za mnou prišli ďalšie dve zákazníčky, ktoré sa pýtali, čo robím z tejto čerstvej strukoviny. Uvarený v slanej vode je veľmi chutný a niekedy si ho dávam len tak - namiesto čipsov. Mám však aj niekoľko receptov, v ktorých bôb zohráva dôležitú úlohu.

Bôb ako príloha:

500 gramov bôbu

100 gramov slaniny

kôpor

Postup:

Bôb uvariť v slanej vode. Keď vychladne ošúpať. Na panvici opražiť nakrájanú na drobno slaninu. Pridať bôb a posypať kôprom. Môžete podávať ako prílohu k mäsu, alebo jesť aj samostatné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šalát z kuracieho mäsa a bôbu

300 gramov kuracích pŕs

100 gramov makarónu

1 červená cibuľa

100 gramov sušených paradajok

pol kila bôbu

1 strúčik cesnaku

soľ, čierne korenie

olivový olej

citrónová šťava

Postup:

Makarón uvariť al dente. Bôb uvariť do mäkka v slanej vode. Keď vychladne olúpať. Mäso okoreniť, nakrájať na malé kocky a opražiť na olivovom oleji. Sušené paradajky, cesnak a cibuľu pokrájať na drobné kocky, Všetky ingrediencie uložiť do misky, pridať olivový olej a citrónovú šťavu. Na koniec pridať bôb a všetko vymiešať a okoreniť.

Na Slovensku je asi bôb známy ako sušené plody. Stáročia sa ľudia snažia uskladňovať ovocie a zeleninu tak, aby im vydržala na zimu a je to úplne pochopiteľné. Mňa však prekvapuje, že niektorí v letnej sezóne jedia minuloročné zásoby, aby vyprázdnili mrazničky, či špajzy, do ktorých si uložia letné ovocie a zeleninu. Zabúdajú však, že najzdravšie plody sú tie čerstvé. Haló, letná sezóna je tu! Smacznego!

Malgorzata Wojcieszynska

Malgorzata Wojcieszynska

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spolupracuje s denníkom SME, redaguje poľský mesačník na Slovensku Monitor Polonijny, usporiadava kultúrne a spoločenské akcie v rámci aktivít Poľského klubu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,085 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu