
Na bôb som narazila v Bratislave vlastne len raz - na Miletičovej. Staršia pani, ktorá ho predávala, sa veľmi potešila, keď som sa pri jej stánku zastavila, lebo hneď za mnou prišli ďalšie dve zákazníčky, ktoré sa pýtali, čo robím z tejto čerstvej strukoviny. Uvarený v slanej vode je veľmi chutný a niekedy si ho dávam len tak - namiesto čipsov. Mám však aj niekoľko receptov, v ktorých bôb zohráva dôležitú úlohu.
Bôb ako príloha:
500 gramov bôbu
100 gramov slaniny
kôpor
Postup:
Bôb uvariť v slanej vode. Keď vychladne ošúpať. Na panvici opražiť nakrájanú na drobno slaninu. Pridať bôb a posypať kôprom. Môžete podávať ako prílohu k mäsu, alebo jesť aj samostatné.
Šalát z kuracieho mäsa a bôbu
300 gramov kuracích pŕs
100 gramov makarónu
1 červená cibuľa
100 gramov sušených paradajok
pol kila bôbu
1 strúčik cesnaku
soľ, čierne korenie
olivový olej
citrónová šťava
Postup:
Makarón uvariť al dente. Bôb uvariť do mäkka v slanej vode. Keď vychladne olúpať. Mäso okoreniť, nakrájať na malé kocky a opražiť na olivovom oleji. Sušené paradajky, cesnak a cibuľu pokrájať na drobné kocky, Všetky ingrediencie uložiť do misky, pridať olivový olej a citrónovú šťavu. Na koniec pridať bôb a všetko vymiešať a okoreniť.
Na Slovensku je asi bôb známy ako sušené plody. Stáročia sa ľudia snažia uskladňovať ovocie a zeleninu tak, aby im vydržala na zimu a je to úplne pochopiteľné. Mňa však prekvapuje, že niektorí v letnej sezóne jedia minuloročné zásoby, aby vyprázdnili mrazničky, či špajzy, do ktorých si uložia letné ovocie a zeleninu. Zabúdajú však, že najzdravšie plody sú tie čerstvé. Haló, letná sezóna je tu! Smacznego!