Vivat gastronómia!

Presne s takýmto názvom som našla článok v časopise Línia z roku 1983

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

za bezkonkurenčnú cenu 16 Kčs :-)

Obrázok blogu

Hneď v prvom odstavci článku sa dozvedám, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Text článku sa postupne zaoberá tradíciou československej gastronómie a jej dobrá úroveň je známa v celosvetovom meradle a preto sa v roku 1927 v Parku kultúry a oddychu v Prahe otvorili brány Svetovej kuchárskej výstavy.

Obrázok blogu

Hlavnou tému článku je udalosť konajúca sa každé štyri roky, a to GASTROPRAG 82, ktorý sa uskutočnil v októbri 1982 (čo bol už v poradí 4. ročník danej akcie) a patril medzi najväčšie gastronomické prehliadky na svete. Návštevníci obdivovali upravené slávnostné tabule čašníkov, kuchárske a cukrárske výrobky vystavené v chladiarenských vitrínach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mnohých tak isto zaujali atraktívne studené misy z morských rýb, rakov, krabie pomazánky, mäsové rolády a peny, zdobené nielen zeleninou, ale aj ovocím. Pizza je tu označovaná za špecialitu a navštevníci mali možnosť ochutnať jej viacero druhov :-)

Výstava bola tak isto oživená tvorbou jedál pred porotou a divákmi vo vopred stanovenom časovom limite.

Výstavy sa celkovo zúčastnilo 12 národných družstiev, zložených z víťazov národných súťaží v počte 310, z toho 34 bolo zo zahraničia. A aj preto význam v poriadaní takýchto akcií spočíva v tom, že umožňuje poznávať úroveň gastronómie a servisu rôzych krajín a zároveň prispieva k "upevňovaniu družby medzi národmi."

SkryťVypnúť reklamu

Československé národné družstvo tvorila aj pani Dorota Vinčálková z hotela Continental v Brne, ktorá bola jedinou (!!!) barmankou na GASTROPRAGU a tak isto Eva Vacová, cukrárka z reštaurácie Bajkal v Bratislave.

Sondovala som na webe po týchto dámach, či sa o nich niečo nedozviem, príp. kde pôsobia, ale žiaľ, nič som nenašla.

Článok sa končí receptom od p. Vacovej na jej rezy Bajkal, ktoré boli porotou vysoko cenené. Potrebujeme: roládové cesto, džem, banány ( marhule, broskyne, alebo iné mäkšie ovocie), ľahkú šľahačku (sladkú smotanu s kakaom a cukrom povaríme a po vychladnutí vyšľaháme), na roládu natrieme džem, poukladáme na ňu ovocie, potrieme ľahkou šľahačkou a prikryjeme ďalšou vrstvou cesta. Vrch ozdobíme bielou šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

V poslednom odstavci je písané, že pre naše družstvo sa táto výstava skončila úspešne, čím sa potvrdila tradícia verejného stravovania a gastronómie u nás vôbec, a ďaľší ročník sa bude konať v roku 1986.

Hmmm. Sranda. Pátrala som trochu na webe a tento časopis (predpokladám že s menšími alebo väčšími obmenami) funguje dodnes. http://www.linia.sk/?

Pre mňa veľká škoda, že som danú výstavu nezažila, na tú dobu to musela byť paráda,pri obmedzenosti surovín ukázať niečo nové, nápadité, s lahodnou chuťou a získať ocenenie od medzinárodnej poroty si určite vyžadovalo fantáziu a plno vedomostí a praxe z kuchárskeho a cukrárskeho umenia. Klobúk dolu.

SkryťVypnúť reklamu

P.S. neviem ako vy, ale ja mám niekedy pocit, že skôr žijem preto, aby som jedla a nie naopak :-)

A čo vy, zažili ste nejaký ten GASTROPRAG?

Zuzana Žabčíková

Zuzana Žabčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

day by day, what you do is who you become.... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

275 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu