Vivat gastronómia!

Presne s takýmto názvom som našla článok v časopise Línia z roku 1983

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

za bezkonkurenčnú cenu 16 Kčs :-)

Obrázok blogu

Hneď v prvom odstavci článku sa dozvedám, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Text článku sa postupne zaoberá tradíciou československej gastronómie a jej dobrá úroveň je známa v celosvetovom meradle a preto sa v roku 1927 v Parku kultúry a oddychu v Prahe otvorili brány Svetovej kuchárskej výstavy.

Obrázok blogu

Hlavnou tému článku je udalosť konajúca sa každé štyri roky, a to GASTROPRAG 82, ktorý sa uskutočnil v októbri 1982 (čo bol už v poradí 4. ročník danej akcie) a patril medzi najväčšie gastronomické prehliadky na svete. Návštevníci obdivovali upravené slávnostné tabule čašníkov, kuchárske a cukrárske výrobky vystavené v chladiarenských vitrínach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mnohých tak isto zaujali atraktívne studené misy z morských rýb, rakov, krabie pomazánky, mäsové rolády a peny, zdobené nielen zeleninou, ale aj ovocím. Pizza je tu označovaná za špecialitu a navštevníci mali možnosť ochutnať jej viacero druhov :-)

Výstava bola tak isto oživená tvorbou jedál pred porotou a divákmi vo vopred stanovenom časovom limite.

Výstavy sa celkovo zúčastnilo 12 národných družstiev, zložených z víťazov národných súťaží v počte 310, z toho 34 bolo zo zahraničia. A aj preto význam v poriadaní takýchto akcií spočíva v tom, že umožňuje poznávať úroveň gastronómie a servisu rôzych krajín a zároveň prispieva k "upevňovaniu družby medzi národmi."

SkryťVypnúť reklamu

Československé národné družstvo tvorila aj pani Dorota Vinčálková z hotela Continental v Brne, ktorá bola jedinou (!!!) barmankou na GASTROPRAGU a tak isto Eva Vacová, cukrárka z reštaurácie Bajkal v Bratislave.

Sondovala som na webe po týchto dámach, či sa o nich niečo nedozviem, príp. kde pôsobia, ale žiaľ, nič som nenašla.

Článok sa končí receptom od p. Vacovej na jej rezy Bajkal, ktoré boli porotou vysoko cenené. Potrebujeme: roládové cesto, džem, banány ( marhule, broskyne, alebo iné mäkšie ovocie), ľahkú šľahačku (sladkú smotanu s kakaom a cukrom povaríme a po vychladnutí vyšľaháme), na roládu natrieme džem, poukladáme na ňu ovocie, potrieme ľahkou šľahačkou a prikryjeme ďalšou vrstvou cesta. Vrch ozdobíme bielou šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

V poslednom odstavci je písané, že pre naše družstvo sa táto výstava skončila úspešne, čím sa potvrdila tradícia verejného stravovania a gastronómie u nás vôbec, a ďaľší ročník sa bude konať v roku 1986.

Hmmm. Sranda. Pátrala som trochu na webe a tento časopis (predpokladám že s menšími alebo väčšími obmenami) funguje dodnes. http://www.linia.sk/?

Pre mňa veľká škoda, že som danú výstavu nezažila, na tú dobu to musela byť paráda,pri obmedzenosti surovín ukázať niečo nové, nápadité, s lahodnou chuťou a získať ocenenie od medzinárodnej poroty si určite vyžadovalo fantáziu a plno vedomostí a praxe z kuchárskeho a cukrárskeho umenia. Klobúk dolu.

SkryťVypnúť reklamu

P.S. neviem ako vy, ale ja mám niekedy pocit, že skôr žijem preto, aby som jedla a nie naopak :-)

A čo vy, zažili ste nejaký ten GASTROPRAG?

Zuzana Žabčíková

Zuzana Žabčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

day by day, what you do is who you become.... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

768 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

301 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

286 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu