reklama

Zákaz používania mobilov

Mobilný telefón sa stal veľmi rozšírenou a skutočne praktickou súčasťou nášho života. Má ho veľká väčšina ľudí, uľahčuje komunikáciu a novšie typy telefónov dokážu toho stále viac. Keby niekto prišiel s nápadom, že sa má prijať zákaz používania mobilov, asi by sme si o ňom pomysleli svoje. Tak je to v bežnom živote.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (70)

Ale pozor! V školách to je inak. Podľa vyhlášky ministerstva školstva SR z 23. júla 2008 o základných školách, §20, ods. 7: „Počas vyučovania žiak nesmie používať mobilný telefón. Použiť ho môže iba v odôvodnených prípadoch so súhlasom vyučujúceho, triedneho učiteľa alebo riaditeľa alebo jeho povereného zástupcu." Prečo je to tak? Prečo v živote môžu deti používať mobily, ale prekročením brán škôl to majú zakázané? Na veľkej väčšine škôl sa dodržiava vyhláška do slova a do písmena a mobily sú úplne zakázané. V televíznych správach sme mohli vidieť aj rôzne spôsoby, ako si niektoré školy s mobilmi poradili a ako odoberajú mobily každé ráno žiakom a odkladajú ich do uzamknutých priestorov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mobily pritom obsahujú okrem možnosti telefonovať, posielať SMSky, či surfovať na internete aj všelijaké zaujímavé aplikácie, ktoré môžeme použiť pri vzdelávaní. Mám na mysli napríklad aplikáciu na premenu jednotiek (matematika, fyzika), kreslenie grafov funkcií (matematika), časové pásma (geografia), rôzne slovníky alebo prekladače (jazyky).

Jednou z aplikácií, ktorá je asi v každom mobile, je aj kalkulačka. Ak potrebujeme vypočítať napríklad cenu 1,8 m látky, ktorá stojí 3,75 € za bežný meter, väčšinou v dnešnej dobe siahneme po kalkulačke, ktorú máme v mobile. Mnohí kolegovia matematikári však zakazujú počítanie aj na obyčajných kalkulačkách, o tých v mobile ani nehovorím. Dôvod, prečo ich zakazujú, je spravidla tento: ak dieťa bude používať kalkulačku, nenaučí sa ani malú násobilku, zákaz je teda pre jeho dobro. Kladiem ale otázku: dozvedia sa deti, ktoré nesmú používať kalkulačku na hodine matematiky, aj toto zdôvodnenie zákazu? Alebo je to len zákaz ako mnoho iných?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mne sa zdá rozumné, aby deti mohli používať kalkulačku na hodine matematiky, fyziky aj všetkých ostatných len s jedinou výnimkou: keď objavujú malú násobilku, sčitovanie pod seba, delenie desatinných čísel, či iné učivo. Z dôvodu porozumenia algoritmu je vhodné takéto veci objavovať bez kalkulačiek (deťom, samozrejme, to, že dočasne nebudú používať kalkulačky, treba vysvetliť). Od momentu, keď je princíp objavený a deti ho chápu, kalkulačky by mali opäť používať.

Špeciálne sa pritom podľa mňa treba venovať kalkulačkám v mobiloch. Deti by sa mali s nimi učiť pracovať a teda by ich mali aj v škole pravidelne používať. Ak mobil nemá každý žiak v triede, dá sa pracovať v dvojiciach, či trojiciach. Samozrejme, nemajú cez hodiny SMSkovať, či surfovať po internete. Tiež je jasné, že počas testu majú používať obyčajnú kalkulačku a nie tú v mobile.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám preto návrh: skúsme namiesto zákazu používania mobilov (či kalkulačiek) v školách využiť tieto aj ďalšie vymoženosti dnešnej doby na ďalšie vzdelávanie detí.

Ján Žabka

Ján Žabka

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Učiteľ matematiky, autor učebníc a pracovných zošitov, bývalý amatérsky hráč squashu a občasný bežec, ktorý sa snaží premýšľať nad vecami a ich fungovaním. Aktuálne pracuje na www.SkolaMatiky.sk. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu